Økonomi,  Økonomisk frihet,  Privatøkonomi

Vår plan for økonomisk frihet

Hva er grunnen til at vi bruker så mye av vår fritid på oppussing?

Vi kunne jo gjort så mye annet enn å rive ned vegger, sette opp nye plater, legge gulv, male…. For det er ikke å stikke under en stol at oppussing tar tid.
Så hvorfor gjør vi det? Ene grunnen er fordi vi synes det er morsomt,. Den andre og viktigste er fordi det er vår vei til å nå økonomisk frihet.

Hva er økonomisk frihet?

For mange betyr økonomisk frihet å ha nok penger til å ikke trenge å jobbe noe mer. Det høres kanskje deilig ut. Bestemme helt over sin egen tid. For å nå det målet trenger man penger. Mye penger. Men det er fullt mulig å få til økonomisk frihet. Hvor mye man trenger er individuelt. Det spørs rett og slett på hvor mye penger du tror du trenger. Det som trengs er disiplin. Enten kan man jobbe mye og spare mye. Eller jobbe mindre og leve av mindre.
Vår måte er en mellomting. Oddgeir jobber fulltid og jeg deltid. Vi er sparsommelige og vi bruker tiden vår på å øke egenkapitalen gjennom oppussing.

Vi ønsker å oppnå økonomisk frihet for å kunne gjøre det vi drømmer om. Planen er ikke å pensjonere seg før vi fyller 40 eller 50. Ønsket er å bruke mindre tid på å tjene penger, og bruke mer tid på prosjekter vi selv velger.

Økonomisk frihet gjennom bolig

Hvordan har vi tenkt å klare det da?
Noen sparer opp til 70% av bruttolønnen, som Lise i Pengesnakk (utrolig motiverende, stor applaus for Lise!).
Noen investerer aksjer.
Vi sparer også en god del, jeg i fond og Oddgeir i aksjer. Men det vi primært satser på er å bruke bolig for å nå vårt mål.
Idag bor vi et helt vanlig hus fra 1986 i en liten by, med et lån på ca 2 millioner. Ingenting i det tilsier at vi vil ha økonomisk frihet om noen år.

Vår plan for økonomisk frihet

Her er vår plan:
De neste 6-8 år skal vi bruke på å tegne ferdig og bygge et hus på Drømmetomten, hvor vi skal ha ca 200 kvm boareal. I tillegg vil det være en utleieleilighet på ca 60 kvm. 
Planen er å leve forholdsvis sparsommelig mens vi bygger. For å ha råd til å sette opp et hus med en verdi på ca 4 mill. Egeninnsatsen vil være omfattende, for å spare inn på kostnadene. Når vi er ferdig forventer vi ha et lån med en gjeldsgrad på ca 40%, hvor utleieleilighet vil betjene omtrent hele lånet. 
Det vil gi oss frihet til å velge mer selv hva vi ønsker å drive med.

Samtidig som vi bygger Drømmehuset skal vi også pusse opp Huset av furu. Som skal selges når vi flytter til Drømmehuset.
I et senere innlegg vil du kunne lese mer detaljert om hva vi har tenkt å gjøre med Huset av furu.
Dette er første steg i vår plan for å oppnå mer økonomisk frihet.

Utfordringer

Utfordringene for å nå målet er :

Tid

 • TID:
  Vi har 3 barn og Oddgeir er i full jobb. For tiden er jeg i foreldrepermisjon, og vil jobbe 40-80 % avhengig av hvilken type jobb jeg får etter endt permisjon. 
  Egeninnsatsen vil være stor, og i de periodene Oddgeir bygger må jeg ta ansvaret for de 3 barna alene. Vi har et ønske om å flytte om 6 år, når mellomste begynner på videregående. Spørsmålet er om tiden er for knapp.

Involvere barna

 • INVOLVERE BARNA:
  Her dreier det seg om 2 ting, pengebruk og tidsbruk.
  Først litt om pengebruk:
  Barn trenger og ønsker seg ting, og det koster penger. Vi er veldig beviste på å få med oss de eldste barna på våre planer.
  Det innebærer at vi må involvere de i små og store beslutninger vi tar. Når de ønsker seg ting som koster en del, snakker vi sammen om det for å finne en måte å løse det på.
  Vi kan ikke spare på alt. Vårt budsjett rommer barnas aktiviteter, ferier og utstyr.

  Les mer: Barn og månedspenger

  Den andre deler er tidsbruk.
  Siden så mye tid i perioder går til oppussing, må vi involvere barna. De må være delaktige i planene. For å gjøre hverdagen enklere bruker vi en ukekalender hvor jeg noterer alt som skjer. Da ser vi alle om det er noe spesielt for uken som kommer, og vi legger en plan for hvordan vi skal rekke alt.

  Les mer: Hvordan vi involverer barna i oppussingen.

Kontantstrøm

 • KONTANTSTRØM:
  En gang i løpet av byggeprosessen vil vi nok bli nødt til å skille av tomten og selge det lille huset som står der.
  I dag gir det lille huset inntekter nok til å nesten betjene lånet vi har på tomten. Når huset blir solgt vil vi derfor få mye høyere kostnader, men en god sum å fortsette å bygge for.
  Vi må altså spare så mye som mulig, og bruke oppsparte midler og helst få på plass utleieleiligheten før vi selger det lille huset.  

Byggelån

 • BYGGELÅN:
  Vi vil ikke klare å få ferdig hele huset uten å ta opp byggelån. Det kan være at vi må ta opp et lån på rundt 1 million, og det vil øke boutgiftene drastisk. Her må vi ha god økonomisk oversikt for å kunne fortsette byggingen og bli ferdig i tide.

Langsiktig plan og økonomisk frihet i sikte

Hvis vi klarer å gjennomføre dette vil vi fortsette med den langsiktige planen.
Den langsiktige planen er å kjøpe enda et hus for å pusse opp og leie ut. Vi har ingen tidshorisont, men vi ser for oss at vi er i mål innen 10 år.
Utleieinntektene vil gi Oddgeir muligheten til å gå ned i arbeidstid og starte egen bedrift.

Da mener vi at vi har oppnådd økonomisk frihet, siden vår økonomi då er romslig nok til at vi kan gjøre mer av det vi ønsker.

Men mye kan skje og planer forandres stadig vekk.
Bli med oss videre og kom gjerne med innspill, kommentarer og tanker på hva som kan gjøres annerledes!
Eller hvordan du ser for deg å nå dine mål!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *