Økonomi,  Økonomi i media,  Pensjon

Inkasso blant eldre øker mest

Inkasso blant eldre øker mest

Inkasso øker mest i Norge i Norden, opp 30% fra 2016 til 2018. Og den øker mest blant eldre, faktisk dobbelt så mye som for yngre. Anette Willumsen, direktør for Nord-Europa i Intrum som er Lindorffs morselskap mener at det tradisjonelt vært enklere for eldre å få lån enn yngre. Og at den praksisen kanskje bør revurderes. I en pressemelding fra Lindorff juni 2018 fremgår det at 18 000 personer over 66 år hadde betalingsanmerkninger hos kredittselskapet. De venter en dobling i eldre med betalingsproblemer frem til 2030.

Alvorlig med betalingsanmerkninger

Når man blir pensjonist har man som oftest mindre å rutte med enn når man var i arbeidslivet. Og det er viktig å være klar over det slik at man forandret forbruket sitt. Det er alvorlig med betalingsanmerkninger, særlig for de eldre som ikke vil få lønnsøkning eller arv. Har man lite gjeld igjen eller kanskje en helt gjeldsfri bolig er det per dags dato mulig å ta opp lån i boligen igjen. Det vil kunne gi mange 1 000 kroner ekstra hver måned til å bruke på hva man måtte ønske. Men boligen er ikke en uendelig pengekasse. Så man bør sette opp en plan for hvor lenge pengene skal strekke til. Det er også viktig at man ikke tar opp mer lån enn at man kan betale renter.

Vanskelig for eldre å ta opp lån

I Sverige er det allerede vanskelig for eldre å ta opp lån. Aftonbladet fortalte 5 mars om Ewa Christine som ikke får lån på 140 000,- for å pusse opp kjøkkenet sitt. Boligen er takstert til 1,2 millioner, og med et lån på 400 000,- burde det være rom for en refinansiering. Rentene er lavere i Sverige enn i Norge og det ekstra lånet ville innebære 1000,- mer i utgift hver måned. Banken har gitt avslag med begrunnelse at Ewa Christine er pensjonist.
Det kan bli realiteten i Norge også. Hva gjør man da?

Planlegg livet som pensjonist

Det er viktig å ha planlagt alderdommen og økonomien. Jo tidligere man får en oversikt over den økonomiske situasjonen man vil få som pensjonist, jo bedre er det.
Hvis man har mulighet kan det å fortsette å jobbe litt være en fin måte å få inn litt ekstra penger på.
Det å lage et budsjett for dagligdagse utgifter og andre ting man ønsker å gjøre, som for eksempel å reise, kan være nyttig.
Kanskje klarer man å sette av litt ekstra de siste 10 årene før man går av i pensjon. Da vil man ha flere muligheter til å leve mer som man selv ønsker.

Les mer: Budsjett for nybegynnere

Leave a Reply