
Månedslønn til barn- mot at de jobber selvfølgelig!
Månedslønn til barn
Barn og penger, ikke alltid så enkelt.
Hvordan lærer man barn om penger? Skal de få det de har lyst på? Eller skal de spare selv? Er ukelønn best, og hvor mye skal de få?
Det er mange forskjellige løsninger på hvordan lære barn om penger og jeg kan fortelle litt om hvordan vi gjør det. Etter en del prøving og tenking rundt tema så har vi en lenger tid gitt de 2 store barna på 9 og 11 år månedslønn.
Selv om det sikkert hadde vært lurt, så har vi ikke spesifisert akkurat hva barna trenger å gjøre for å få månedslønn. For selv om vi ikke har en liste over oppgaver de må gjøre hver uke, forventer vi fortsatt prestasjon før pengene utbetales.
Barna må bidra
Så hva forventer vi av våre barn?
Noen av de tingene de må hjelpe til med er å:
- være med på butikken
- pakke ut matvarer
- ta ut søppelposer
- tømme og sette inn i oppvaskmaskinen,
- henge opp tøy
- bære inn ved I tillegg
- passe lillesøster ved behov. For eksempel når den andre skal på aktivitet.
De må rett og slett bidra når vi trenger hjelp.
Det kan være at våre barn må hjelpe til en del mer enn hva som er vanlig i andre familier. Og dette er nok en av grunnene til at vi har klart å pusse opp et helt hus på kort tid.
Vi må alle bidra i denne familien, barna er intet unntak.
Les mer: Hvordan vi involverer barna i oppussingen
Samtidig så er de som de fleste andra barn. Mest opptatt av å leke, være med venner og spille TV-spil. Så det er ikke alltid innsatsviljen er på topp. Men vi prøver å motivere de til å bidra gjennom at de også kan tjene ekstra penger ved å jobbe.
Siden vi pusser opp kontinuerlig så finnes det mye barna kan bidra med. Mange ganger har det vært helt uunnværlig å få hjelp, for eksempel med å bære ut materialer som skal på fyllinga. Når vi bidrar alle 4 så får vi til mye mer enn hvis bare vi voksne står på.
Ekstra innsats gir mer penger
De gangene de hjelper til ekstra utover det vi forventer i hverdagen så får de mer penger. Vi har ikke noen fast sum, men det kan ofte være 10 til 40 kr for mindre jobber og opp til 200,- hvis de stått på skikkelig. Belønningene trenger ikke alltid å være kontanter. Gjør de litt ekstra en dag kan det å få sitte oppe litt lenger å se en film sammen være en fin oppmuntring.
Hvor mye er vanlig for barn å få i ukelønn?
Det er tydeligvis vanlig med ukelønn, hele 6 av 10 barn får lommepenger av foreldrene i følge en undersøkelse DNB har fått utført.
Men det er ikke vanlig at barna må jobbe for pengene. Samme undersøkelse viser at bare 4 av 10 må gjøre noe for å lommepenger. Her har vi tydeligvis løst det annerledes enn de fleste andre. Men alle måter er selvfølgelig bra, så lenge barna lærer seg å håndtere penger og skjønner økonomi.
Les mer: Hvordan brettspill lærer barn om økonomi
I undersøkelsen fra DNB viser det seg at de mellom 8-11 år i gjennomsnitt får 63 kr i uka.
Vi gir 9-åringen 200 kr i måneden og 11-åringen får 300 kr. Det er omtrent som gjennomsnittet, men de får ofte mer penger siden de tjener opp ekstra.
Barna må bruke sine egne penger
Vi forventer at de skal bruke litt av sine penger til ting de har lyst på. Det er nemlig veldig mye de har lyst på hver gang vi er i butikken . Vi har valgt å gjøre det på denne måten for å lære de at man må spare før man kjøper noe. Og det funker!
Det er veldig mye som frister, helt til vi sier at de kan kjøpe det- for egne penger. Da er det helt plutselig ikke like interessant lenger. Fordi det er enklere å bruke andres penger (foreldrene sine), enn å ta av sine egne.
Etter at vi begynte med at barna må bruke sine egne penger på småting de ønsker seg har det blitt færre diskusjoner på butikken. Og færre ting blir kjøpt.
Det er en virkelig vinn-vinn situasjon!
