Fondsparing,  Privatøkonomi

Har du skaffet deg aksjesparkonto?

Få deg en ASK!

Endelig har jeg ordnet med aksjesparkonto, en så kalt ASK!
Men hva er egentlig en aksjesparkonto?
Jo, det er en konto hvor du kan samle alle dine fond og aksjer.

Fordelen med denne kontoen er at du ikke betaler skatt hvis du ønsker å selge deg ned i et fond eller en aksje for å investere i noe annet.
Du kan i tillegg ta ut innskuddet før du tar ut avkastningen, og da unngå å betale skatt. Tar man ut avkastningen er det vanlig gevinstskatt som gjelder.

Eksempel:
Du har kjøpt fond for 10 000,-, og de stiger til 15 000,-.
Du kan ta ut innskuddsbeløpet på 10 000,- skattefritt.
Ønsker du å selge resterende fond på 5 000,- så betaler du skatt, men får skjermingsfradrag. Mer om skjermingsfradrag i et senere blogginnlegg.

Nå skal jeg selge meg ned i det dårlige fondet

Hvorfor har jeg ikke gjort det før? Det kunne ikke vært enklere.
Jeg valgte å opprette aksjesparekonto i min lokalbank hvor jeg også har en del penger i Eika Spar. Det fondet er jeg egentlig ikke veldig fornøyd med. Det har ikke gått så bra som andre fond, og forvaltningsgebyret er på hele 1,5 %!
Så nå ønsker jeg å selge meg ned i Eika Spar og heller investere mer i indeksfond.
Grunnen til at jeg gikk mot mine prinsipper om å ikke kjøpe aktive fond var at jeg trengte boliglån og ønsket å ha et godt kundeforhold til banken. Og det har jeg. Fordelene med en liten lokalbank kan du lese om her.

Men tilbake til ASK. Endelig har jeg fått opprettet aksjesparekonto og kan nå begynne å få orden i mine fond.
Vår plan er å pusse opp Huset av Furu og etter hvert begynne å bygge på Drømmetomten. Det betyr at en del av midlene som står i fond bli brukt opp i løpet av noen få år. Vi har altså ikke en langsiktig sparingshorisont akkurat nå. Men det er uansett en fordel å kunne selge og reinvestere fond uten å måtte skatte av gevinsten.

Bør alle skaffe seg aksjesparkonto?

Er det lurt for alle å skaffe seg en ASK?
Nei, ikke hvis du har tap på fond eller aksjer. Da er det bedre å selge før du flytter over pengene til ASK. Hvis du selger uten å flytte over til ASK så får du fradrag for tap.

Frist ut 2019 for å opprette ASK

Det koster ingenting å opprette ASK, så bare gjør det, og flytt verdipapirene innen 31.12.2019. Etter den datoen vil man bli belastet skatt når man selger aksjer og fond for å reinvestere i ASK. Hvis ikke regjeringen enda en gang forlenger fristen. Opprinnelig frist var før 1 januar 2018, men har blitt forlenget flere ganger.
Det er fortsatt lenge igjen av 2019, så det burde ikke være noe problem å få fikset det før året er omme. 🙂

Leave a Reply