Barn og økonomi,  Det gamle huset i bakken

Vi involverer barna i oppussingen

I perioder bruker vi mye tid på oppussing. For å få til det må vi involvere barna. Det innebærer at de må være med å hjelpe til, noe de også får ekstra penger for. Alle løser det med månedspenger til barn på forskjellige måter. Vi opplever at det fungerer bra å stille krav til barna, og at de ikke bare får penger automatisk hver måned.

Les mer: Månedslønn til barn- mot at de jobber selvfølgelig!

Hektiske perioder krever god planlegging

For at hverdagen skal fungere må barna få vite som kommer til å skje i den nærmeste fremtiden. Hvis Oddgeir er opptatt med oppussing 4 kvelder i uka som kommer, blir det enklere for barna å forholde seg til det hvis de vet om det på forhånd. Da snakker vi også om hvilke forventninger vi har til barna. Det gjør det enklere for meg de kveldene jeg er alene med alle 3 barna.
I januar var det veldig hektisk og nesten hver ettermiddag og kveld gikk med til å få ferdig Det gamle huset i bakken. Oddgeir kom hjem etter jobb til ferdig middag, spiste og dro avgårde til Det gamle huset i bakken. Der måtte han før visning blant annet:

  • male
  • sparkle
  • få på plass lister

Jeg var igjen hjemme og hadde ansvar for

  • lekselesing
  • måltider
  • legging
  • vask av klær

og alt annet som må til for å få hverdagen til å fungere.

Mange ganger var vi slitne, Oddgeir kom ofte ikke hjem før kl 23, og det var ikke en ideell situasjon. Spesielt ikke med en 4 måneders baby som ikke sov mange timer per gang. Og 2 større barn som også trenger både å bli sett og hørt. Men det var bare for en periode. Og vi klare å bli ferdig med huset med noen dagers margin.

Uten ukeplan- bare kaos

For å klare å bruke masse tid på oppussing har det vært viktig med god planlegging. Et hjelpemiddel har vært en enkel ukekalender i magnet. Den er kjøpt på Dollar Store for rundt 50 kr. Det finnes dyrere varianter å kjøpe på nett, men hvorfor bruke mer penger enn man må? ?


En vanlig uke har vi de faste planene som ungenes aktiviteter, babysang og et kurs jeg går på i Home-Start. På mandager skal sønnen på skyting, og før det må lekser være gjort. Samme gjelder på onsdager når han skal på speideren. Datteren vår hjelper til på et ridesenter på onsdager, og før hun drar avgårde må hun være ferdig med leksene.

Les mer: Hvordan vi sparer inn 10 000,-/ år på riding til datteren vår

Oppgaver og premier

Alle spesielle ting som skjer i løpet av uka blir skrevet opp på kalenderen. Itillegg så snakker vi mye om forventingene vi har til barna. I dag tirsdag for eksempel skal Oddgeir tømme garasjen i Det gamle huset i bakken, og sønnen vår skal være med å hjelpe til. Etter det har de tid til å skyte med luftgevær, noe sønnen vår har lyst å gjøre. Og det er premien for innsatsen han gjør. Det kan være at han får noen ekstra kroner når månedslønnen utbetales hvis er flink med å hjelpe til i dag.
Det er mange veier til Rom, og dette er en av måten vi bruker for å holde styr på hverdagen. Og for å involvere barna.
Kanskje har du og din familie andre gode måter å organisere hverdagen på. Det viktigste er å finne en måte som fungerer.

Leave a Reply