Økonomisk frihet,  Privatøkonomi

Økonomisk frihet allerede nå

Økonomisk frihet allerede nå

Vårt mål er å pusse opp Huset av Furu og bygge et nytt hus. Er det mulig å ha råd til det, samtidig som jeg jobber redusert?
Ja, vi har regnet på det, og det skal gå.
Hvis jeg jobbet 100 % ville vi raskere få spart opp penger, bygget huset og nå vårt mål om økonomisk frihet. Men hva ser jeg for meg å gjøre når vi oppnår økonomisk frihet? Jo, blant annet mer tid sammen med barna.
Hva hvis jeg kan få det allerede nå?

Jobbe deltid etter permisjon

Når jeg skal begynne å jobbe igjen etter foreldrepermisjon har jeg et ønske om å jobbe redusert. For å fortsatt ha mye tid sammen med spesielt vårt minste barn.
Oddgeir begynner sin graderte permisjon i høst. Det innebærer at han til å være hjemme to dager i uka i nesten 40 uker. Og jeg kan jobbe minst 40 % på dagtid, og eventuelt kveld og helg, eller ha hjemmekontor. Litt avhenging av hvilke jobb jeg får. Vikariatet mitt gikk nemlig ut samme dag jeg begynte foreldrepermisjonen.

Når minsten blir litt større kommer jeg til å jobbe litt mer, men aldri 100%. Hvorfor velger jeg det? Jo, fordi jeg vet hvor mye tiden med barna er verdt for meg.

Mange år med økonomisk frihet

Jeg har vært heldig. Helt siden mellomste ble født i 2009 har jeg hatt masse tid til barna.
Det har alltid vært viktig for meg.
Misforstå meg ikke, jobb, voksenkontakt, utvikling og intellektuelle stimulans er også noe jeg setter pris på. Det er grunnen til at denne bloggen blitt til i løpet av min foreldrepermisjon. Fordi jeg trenger noe å pusle med ved siden av babykos.

Når mellomste var liten jobbet jeg deltid på kveldstid for å kunne være hjemme lenger med ham. Det ga oss mange måneder ekstra hjemme, og han begynte i barnehagen først når han var 22 måneder.
Den ekstra tiden vi fikk sammen setter jeg utrolig pris på.
Eldste er 2 år eldre og gikk 50% i barnehagen, og hun fikk også mer tid hjemme.
Vi hadde mulighet til å spise lange frokoster, leke på lekeplassen, lese bøker, oppdage blomster og snegler på vei til butikken. Sånne ting man ofte ikke rekker i en travel hverdag.

Studentliv kan gi frihet

Når mellomste begynte i barnehage begynte jeg en høyskoleutdannelse. Samtidig som jeg var 100% alenemor. Majoriteten av studiene foregikk på nett og krevde ikke oppmøte mer enn 1-2 ganger i måneden. Veldig fleksibelt og optimalt for en aleneforsørger uten familie i nærheten!

Det gjorde at barna for eksempel aldri trengte å stå opp tidlig for å dra i barnehage eller SFO. Og jeg har hadde fri i skolens alle ferier.
Når de gikk i barnehagen var de som oftest ikke der før kl 9. Jeg husker alle gangene vi brukte en time på den korte rusleturen bare fordi vi kunne. Det er en kort tid barna er små, og jeg er glad vi har hatt mye tid til sammen.

Frivillig arbeid er også arbeid- bare frivillig

Når jeg var student opplevde jeg at jeg hadde en del ekstra tid som jeg ikke ønsket å bruke på lønnet arbeid. Fordi jeg levde nøkternt og økonomisk hadde det jeg trengte. Da ble frivillig arbeid en stor del av livet mitt.
Det begynte med at jeg var kasserer for et idrettslag i noen år.
Og det fortsatte med at jeg var leder for noe så fantastisk som Enestående familier. Kort fortalt er Enestående familier et aktivitetstilbud for de som ofte er alene med barn. Der var jeg leder og hadde ansvar for å lage morsomme aktiviteter som både min egen familie og andre kunne ha glede av.

Det frivillige arbeidet som jeg har utført har gitt meg utrolig masse. På noen måter mer enn lønnet arbeid. Motivasjonen med frivillig arbeid er å gi noe til andre, og ved å gi får man igjen så mye mer. Det er grunnen til at jeg våren 2019 tok frivilligkurs hos Home-Start. Planen min er å skape min egen jobb gjennom å starte en ny avdeling i min by.

Arbeidsfordeling for å skape overskudd

Siden jeg er hjemme mer enn Oddgeir så er det også jeg som har ansvar for det meste som gjelder barn og hjem. Det er jeg som har styr på ungenes ukeplaner, kjører til tannlege og aktiviteter. Det er mitt ansvar å vaske klær, handle mat og annet vi trenger. I tillegg er det jeg som lager mat. Det er for så vidt en interesse som gir meg glede. En god del mer enn å vaske klær i hvert fall ?
Noen ville kanskje si at jeg sitter fast i en kvinnefelle, siden jeg gjør det meste hjemme og jobber redusert. Men det er mitt og vårt valg, og noe jeg ønsker å gjøre for å få mer tid til barna.
Det må være like mye lov å velge det, som å velge å dele på oppgavene 50/50.

Men hvorfor har vi delt på oppgavene på denne måten?
Jo, den tiden som frigjøres gjennom at jeg jobber redusert og får gjort unna de dagligdagse tingene, brukes på å pusse opp hus. Forhåpentligvis tjener vi penger på oppussing av Huset av furu, og da er dette en vinn-vinn situasjon. Det gir oss i hvert fall en mindre stressende hverdag og det er verdt mye!
Og i tillegg opplever jeg at jeg har økonomisk frihet allerede nå.

Les mer: Hvordan vi involverer barna i oppussingen

Leave a Reply