
Hvordan man sparer inn på matbudsjettet
Hvordan man sparer inn på matbudsjettet
Vi er vel alle interesserte i å spise godt men vet du hvordan man sparer inn på matbudsjettet?
For noen dager siden fant jeg en interessant artikkel om hvordan Forbrukerfrue bruker bare 5 000,- i mat per måned. Det skal jo ikke være mulig mener mange, men jo det er det.
Det er omtrent det samme som vi bruker hver måned.
Sist jeg sjekket lå vi på cirka 5 500,- i måneden. Den summen er altså for mat og dagligvarer som vi kjøper i butikken. Restaurantbesøk er ikke inkludert. Men så spiser vi ikke ute mer enn maks 1 gang i måneden heller da.
Sjekk kontoutskriftene
Jeg pleier å gå gjennom kontoutskriftene noen ganger per år for å få litt oversikt, og summen har ikke økt så veldig mye siden vi fikk minsten. Nå spiser ikke hun så mye enda, men det går en del bleier og tørservietter i måneden.
I vårt “Matbudsjett” inngår det en del husholdningsprodukter som såpe, tannkrem, schampo og så videre. Jeg gidder rett og slett ikke å bruke tid på å separere kostnadene på det vi kjøper på butikken i forskjellige kategorier.
5 gode råd
Artikkelen inneholdt noen gode råd på hvordan man kan kutte kostnadene, og det er faktisk de jeg stort sett følger. Gjør man det vil man spare inn mye på matbudsjettet.
1: Få oversikt i kjøleskap og fryser
Det har virkelig blitt enklere å ha oversikt i vårt nye kjøkken som er minst dobbelt så stort som det gamle vi hadde. Men vi har fortsatt en del å gå på. Jeg har blitt flinkere til å bruke av maten vi har i fryseren. Men noe jeg må bli flinkere til er å sjekke holdbarhetsdato på det vi har i kjøleskapet. Jeg synes vi kaster litt for mye mat, og det er rett og slett bortkastede penger.
2: Lag en plan
En annen ting som er lurt er å planlegge hva man skal kjøpe neste gang man er på butikken.
Jeg pleier å sjekke Coop Obs kundeavis på nett hver søndag. Det er ikke den butikken jeg går oftest i, men de har ofte gode tilbud. De ukene de har for eksempel 40 % rabatt på fisk eller pizza drar jeg dit og storhandler. Og spesielt når de har rabatt på økologiske varer fra Ænglamark. Da er det bare å hamstre og fylle skapene! Ellers så pleier det som ofte å bli noen turer i uka på lokalbutikken.
Et godt tips er å ikke dra for ofte i butikken. Der har jeg “syndet” i det siste. Det er blitt alt for mange småturer i butikken, men så lenge jeg ikke tar med meg barna pleier det å gå bra.
Barna har en egen måte å finne absolutt alt med sukker i og som er unødvendig å kjøpe. Det enkleste er å ikke ha de med på butikken ?)
3: Felles innkjøpsliste
Selv om det oftest er jeg som drar på butikken og handler så har vi en felles innkjøpsliste i telefonen. Det gjør det enklere de gangene Oddgeir drar for å handle.
Hver gang jeg ser at vi begynner å gå tom for enkelte ting så legger jeg til det i listen. Siden den husker alle tidligere varer, så er det bare et enkelt tastetrykk for å legge til en vare vi trenger. Tanken er at vi da ikke trenger å dra i butikken så ofte, men i det siste har jeg bommet en del ganger på hva vi trenger og har måttet dra en ekstra tur for noe har blitt glemt.
Akkurat som Forbrukerfrue utgår jeg fra ukas aktivitetskalender for å bestemme hva vi skal spise. Onsdager er for eksempel veldig travle hos oss, så da spiser vi enten rester eller noe som er veldig kjapt å lage.

4: Holde seg til handlelisten
Det er et veldig godt råd, men det gjør jeg egentlig ikke så lenge det er noen gode tilbud i butikken. Spesielt de varene som er priset ned på grunn av kort holdbarhet. Da kjøper jeg ikke bare en forpakning med for eksempel fisk. Jeg handler inn 4-5 kilo og ofte legger jeg varene rett i fryseren, for å ta frem ved en senere anledning. Eller så lager jeg det til middag den dagen. Siden jeg kjøper når det er rabatt eller nedpriset så trenger jeg som oftest ikke å betale fullpris for fisk.
5: Se på kiloprisen
Et annet tips i artikkelen er å sjekke kiloprisen. Og det er jeg helt enig i!
For å leve godt på et mindre budsjett er det viktig å være prisbevisst. Noen ganger så er kiloprisen feil utregnet, og en annen vare er billigere Da er det kjekt å være god i hoderegning?
For de som er ekstra motiverte til å spare penger er det lurt å holde oversikt over normalprisen på de varene du kjøper oftest. Jeg har opplevd at ikke alle tilbudene er oppdatert, og at gammel pris blir slått inn i kassa. Så sjekk alltid kvitteringen!
Hvordan klarer vi å holde matbudsjett så lavt?
Trikket er rett og slett å gå for de rimelige produktene i butikken. Kjedenes egne varer er ofte like gode eller kanskje også bedre enn de dyrere variantene.
Og så hjelper det selvfølgelig å kutte ned på rødt kjøtt, brus og halvfabrikat.
En vanlig ukeshandel
Dette er hva vi som oftest kjøper inn en vanlig uke:
Egg
2 Kneipp
2 pakker halvstekte rundstykker
Bananer
Epler
Paprika
Agurk
Brokkoli
Avocado
Havregryn
Servelat
1 Kyllingkjøttdeig
Tortilla
Tacopakke
2 Juice
8 begere Yougurt
2 pakker frosne grønnsaker
Hermetisk mais
Hakkede tomater på boks
1 pakke meierismør (eldste datteren elsker å bake, så her har vi stort forbruk)
Lørdagsgodt
Men det så vel ikke så mye ut, går det å leve på det? Nei, vi kjøper selvfølgelig mer mat enn det, og det kjøper vi i Sverige. Men vi spiser omtrent ikke rødt kjøtt, drikker minimalt med brus og følger de 5 gode rådene listet ovenfor. På grunn av at vi gjør det og drar på harrytur cirka i måneden er matbudsjettet vårt veldig lavt.
På harrytur
Det finnes mye å velge mellom i Sverige. Men ikke alt er rimeligere enn i Norge.
De fleste melkeproduktene er en god del billigere, og selvfølgelig godteri, kjøtt og alkohol. Men pasta og bleier for eksempel sparer du ikke noe på å kjøpe i Sverige.
Når vi er i Sverige kjøper jeg ofte disse varene:
5-6 stk 1,5 l Melk
2 dl creme fraiche
1 matfløte
2stk 1 l fil (kulturmelk)
2skt 1 l yoghurt
ca 5 kg ost, enten Gouda, Edamer eller Jarlsberg
3 st 1 l smoothie
1 messmør (prim)
1 kremost
5 *100g Kalkunpålegg
2 peppersalami
2 pakker kjøttboller
1-2 falukorv
2-3 kg kyllingfilet
Det som er rimelig og det vi trenger av grønnsaker og frukt, feks potet, banan, tomat, agurk
Brød
Tikka Masala-saus
Dopapir
Tørkepapir
Babygrøt
tørrservietter
godteri
Alt er ikke billigere i Sverige
Noen ting er veldig mye rimeligere i Sverige, som ost. Og når jeg først kjøper ost så kjøper jeg gjerne ca 5 kg. Så lenge holdbarheten er ok.
Andre ting jeg kjøper i Sverige som er rimeligere enn i Norge er kaffe, te, honning, is og apoteksvarer. Nesespray for eksempel koster ca halvparten av hva vi må betale i Norge!
Ting som ikke lønner seg å kjøpe i Sverige er for eksempel ris, pasta, bleier og bananer. Så se nøye på prisen før du legger det i handlevogna.
En del mat vi kjøper sparer vi ikke så mye på. Det er ting vi har lyst på som vi ikke får tak i hjemme i Norge. Selv om det er bra å spare penger, så handler ikke livet bare om det. Man må kose seg også!
Dette er hvordan vi sparer inn på matbudsjettet. Prøv du og, og spar tusenlapper!
Les mer: Sparing for nybegynnere
