Økonomi i media,  Privatøkonomi,  Sparing

Baksmell på skatten som sparing

Baksmell på skatten som sparing

Får du penger igjen på skatten? Visste du at staten får et nesten gratis lån når du blir trukket for mye i skatt? Behold pengene selv og invester de. Rett og slett bruk baksmell på skatten som sparing!

Får jeg igjen på skatten?

Det store spørsmålet “alle” lurer på i begynnelsen av april er selvfølgelig “Får jeg igjen på skatten?”. Som de fleste andre ble jeg glad når det viste seg at det også i år var penger til gode og ikke baksmell. Det føles nesten som en liten lottogevinst. Og det er vel bare positivt?

Bedre med baksmell

Nei, ikke i følge spare- og investeringsøkonom Martin Graftås hos ODINfond bør vi heller prioritere å få baksmell eller i hvert fall gå i null. Det høres ulogisk ut, men er egentlig ganske lurt.
Grunnen til at mange ønsker å ha et høyere skattetrekk enn nødvendig er nok fordi de synes det er vanskelig å spare penger. Og de frykter å måtte punge ut med mange tusener hvis de får baksmell.
Da oppleves det som mye bedre å bli trukket litt mer hver måned og få igjen de pengene neste år.
Men her mener Graftås at vi skyter oss selv i foten. Fordi de pengene vi får igjen ser vi på som gratis penger. Og de brukes som oftes opp på sydentur eller annet forbruk.
I tillegg er det bare 0,59 % rente på pengene man har til gode. Og renten beregnes fra 1. juli 2018 frem til du får utbetalt pengene i juli 2019.

Ikke la Skatteetaten få din avkastning

Graftås kommer med et eksempel på en person som betaler 30.000,- for mye skatt hvert år. Etter 10 år ville pengene gitt 10 000,- i rente fra Skatteetaten. Da ville han eller hun hatt de opprinnelige 300 000,- og 10 000,- til, totalt 310 000,-.

Hadde man spart de 30 000,- hvert år, fordelt på 2500,- i måneden, i aksjefond med 7 % avkastning vil pengene ha økt til 430 000,-.
Det er en stor forskjell!

Passer dette for alle?

Dette er ikke en god ide for alle.
Selvfølgelig er det bedre å spare i aksjefond, nedbetale boliglån eller til og med sette pengene på sparekonto enn å la de stå hos staten.
Men ikke alle sparer i aksjefond.
For de som ville brukt opp de 30 000,- i eksempelet, er det kanskje bedre å ha mindre penger i hverdagen. Og heller få en større sum en gang i året. Baksmell for de som aldri sparer eller ikke har en buffer kan fort gi store økonomiske problemer. Så for enkelte er kanskje løsningen å fortsette å la sparingen gå gjennom Skatteetaten.

For de som har knekt sparekoden er dette selvfølgelig veldig lur måte å få lenger tidshorisont å spare på!
Men hvis man ikke kommet i gang med sparing er et første skritt å:
1. Betale ned dyr gjeld
2. Skaffe seg en buffer og så begynne med investering i fond.

Hva man bruker skattetrekks-pengene til er opp til en hver. Men en mulighet er å bruke baksmell på skatten som sparing!

Endre skattetrekket på et blunk

Hvis du vil endre skattetrekket gjør du det slik:

  1. Gå til www.skattetaten.no
  2. Velg “Skatt”
  3. Velg “Skattekort”
  4. og så “Om skattekortet mitt”
  5. Velg “Opplysninger i skattekortet mitt”
  6. Sjekk at opplysningene under “Endre skattekort/forskuddsskatt 2019” stemmer, og gjør nødvendige endringer
  7. Trykk “send inn endringer ”

Lykke til med sparingen!

Leave a Reply