Privatøkonomi

Gröna bolån, också i Sverige!

Sedan 2004 bor jag i Norge och även om det är länge sedan jag flyttade från Sverige så försöker jag hålla mig uppdaterad på vad som händer i mitt gamla hemland.
Jag har tänkt lite granna på att också skriva på svenska här på bloggen och varför inte börja med att se lite på gröna bolån? För de finns också i Sverige!
Det är inte lika förmånligt som i Norge med tanke på ränterabatten, men så är också räntorna lägre i Sverige. Bästa räntan på rörliga bolån i Norge ligger på ca 2,3 % för ett lån på 1 miljon. I Sverige så får man samma lån med ca 1 % lägre ränta.
De gröna bolånen ger 0,1 % lägre ränta i Sverige. Det kan tyckas vara lite att tjäna på att vara miljösmart. Det utgör inte mer än 1000 kr per lånad 1 miljon. Sverige verkar ligga väldigt långt framme med miljötänk jämfört med Norge, borde inte bankerna kunna ge bättre fördeler om man önskar att bo eller bygga mer miljövänligt?
I Norge får man större belöning om man uppfyller kraven, räntan på bästa gröna bolån ligger på 1,5%, det ger ca 8000 kr lägre kostnad per lånad miljon! De samma generella kraven gäller i bägge länderna, nämligen att bostaden ska ha energiklass A eller B Men det finns några olikheter. Miljö & Utveckling har gjort en sammanställning över de olika kraven hos svenska banker för dig som vill läsa mer. Konklusjonen är att det lönar sig att tänka på miljön till och med när man lånar pengar!

Leave a Reply