Bolig,  Det gamle huset i bakken,  Drømmehuset,  Privatøkonomi

Har du sjekket alle fradrag for utleie og salg av bolig?

Siste frist for å levere skattemeldingen er snart her!

Imorgen er siste dagen for å levere skattemeldingen! Er du akkurat som meg, ute helt i siste liten med å få sjekket at alt stemmer?
I går brukte vi kvelden på å gå gjennom kvitteringer for vedlikeholdskostnader. Siden Oddgeir leier ut et hus på Drømmetomten kan han trekke fra utgifter han hatt for vedlikehold av huset.

Vedlikehold eller påkostninger?

Det er viktig å være klar over hva som er vedlikehold og hva som er påkostninger.
Vedlikehold er kostnader ” knyttet til arbeid som utføres for å sette eiendommen tilbake i den stand den tidligere har vært i” som det står på Skatteetatens sider.
Dette er hva du kan få fradrag for:

Påkostninger er når man forbedrer eiendommen og den får en bedre stand enn det den tidligere hadde.
Her er eksempel på ting man ikke får fradrag for:

Hvis du ønsker å lese mer finner du en enkel oversikt på Skatteetaten sine sider.

Utgifter du kan trekke fra når du solgt bolig

Når jeg solgte Det gamle huset i bakken i fjor så hadde jeg selvfølgelig en del utgifter. Og noen kan faktisk trekkes fra på skatten, som feks takstmann. Siden jeg har økonomiutdannelse burde jeg ha litt oversikt over hvilke fradrag jeg har krav på, men neida! Heldigvis så er jeg med i en gruppe på Facebook som heter Moneypenny. Og der skrev Beate Engelschiøn et innlegg med gode råd om hva man bør sjekke i skattemeldingen. Hun nevnte blant annet utgiftene når man har tatt opp nytt lån. Som etableringsgebyr, tinglysningsgebyr og lignende. Det hadde jeg helt glemt å sjekke. 
Jeg hadde allerede gått gjennom skattemeldingen og levert den og trodde jeg fanget opp alle fradrag. Men det var bare å logge inn igjen og kontrollere tallene.

Kontroller tallene – selv om du allerede levert skattemeldingen

Selv om man har levert skattemeldingen kan man forandre den så mange ganger man vil helt frem til fristen.
Banken rapporterer inn hvor mye man har betalt i renter og omkostninger, som for eksempel termingebyr. Men man bør sjekke at omkostningene knyttet til nytt lån er med. I dag har jeg vært i kontakt med banken min og rapporteringen viste seg å være helt korrekt. Så da er jobben utført for i år. Bare et år til neste gang!


Leave a Reply