Barn og økonomi,  Privatøkonomi

Spill brettspill og lær økonomi!

Spill brettspill og lær økonomi!

Når jeg var yngre spilte jeg masse brettspill. Det var alle mulige slags spill, men særlig spill om penger syntes jeg var veldig morsomt. En av de beste måtene å lære om økonomi og penger på er med brettspill. Klassikerne som Monopol og Finans lærer barn å regne, hvordan man håndterer penger, og om strategi og investering. Min favoritt var spillet “Lønningsdag”, eller Budget som det het i den svenske versjonen. Vi har det fortsatt og spiller det innimellom.

Budsjett er nesten for likt virkeligheten

Spillet går ut på at man skal komme seg gjennom hver måned med nok kontanter til å betale for alle regningene man risikerer å få hver gang man får post. Akkurat som i virkeligheten! Man kan dessuten tjene penger på å kjøpe og selge aksjer og diverse ting som båt, hus, bil eller antikk kinesisk vase. Man kan kjøpe lodd, gull og dra på søndagstur. Eller måtte betale skatt opp til flere ganger hver måned, hvis flere er så uheldig og lander på ruten for skatt. Går man tom for penger kan man låne av banken, til 10% rente! Der stopper heldigvis likhetene med virkeligheten.

Det er et veldig lærerikt spill og idag ble jeg tipset på forumet Sparekollektivet på Facebook om at spillet finnes i en ny utgave, Pay Day!
Og det beste av alt er at det koster bare 79,-!
Det så litt annerledes ut og jeg bare måtte bestille det!
Eldste datteren min er veldig glad i brettspill, og vårt gamle Budsjett er faktisk favorittspillet henne nå for tiden. Kanskje blir Pay Day en ny favoritt?
Planen idag var egentlig å male en vegg, men nå ble det tydeligvis spilling i stedenfor ?

En uke senere:

Pay Day kom i posten idag og vi testet det på ettermiddagen.
Hvis man ønsker et realistisk spill om økonomi så er ikke dette rette valget. For eksempel kan man kjøpe forsikring mot regninger. Hadde bare det vært en mulighet i hverdagen ?

Mye er annerledes enn vårt andre spill.
Første inntrykk er at det er mer læring i Budget, siden det er mer realistisk med kjøp og salg av for eksempel aksjer, gjenstander, gull. I Budget betaler man dessuten skatt og regningene består av hverdagslige foreteelser som strøm, fritidsaktiviteter, hundemat og så videre.
Mens i Pay Day kan man få en regning hvor det står: Du har brukt for mye lim, betal 200,-…., det passer for så vidt godt til oss som pusser opp ?

I Pay Day kan man investere i for eksempel en skinnjakke, leire eller ull, litt snodig. Det er litt uklarheter i reglene, som kan bero på dårlig oversettelse. Det er i tillegg skjevheter i hvor mye penger man får i lønn hver måned, sammenlignet med hvor mye man kan bli tvunget til å legge i jackpoten hvis en motspiller trekker et slikt hendelsekort. Og det er mange av de kortene.

Konklusjon: Payday er et helt ok spill

Så lenge det dreier seg om penger i et spill vil det være forutsetninger for å lære å regne. Så mer brettspilling kan egentlig ikke være feil. For den lave prisen er Pay Day en helt ok fornøyelse i en time eller to.

Neste spill vi skal teste er Monopol Empire, som bestemor kjøpt til barna. Kanskje det etter hvert kommer et spill hvor målet er å pusse opp og selge hus helt til man kan leve av avkastningen. Det hadde vært midt i blinken for oss! 🙂 Eller kanskje vi skal lage spillet selv?!

Leave a Reply