Privatøkonomi,  Sparing

Hvordan jeg reiste rundt i 4 land i 5 år-og sparte penger!

Hvordan jeg reiste rundt i 4 land i 5 år-og sparte penger!

Jeg har alltid elsket å reise! Når jeg var liten dro vi på ferietur til Spania nesten hvert år. Men vi dro også på chartertur til Romania, båttur til St. Petersburg og en trip til India.
Jeg ble rett og slett bitt av reisebasillen.

Første stopp: Folkehøyskole

Når jeg var ferdig med videregående i Sverige i år 2000 ville jeg oppleve noe nytt. Så jeg dro rett på folkehøyskole i Nordfjordeid i Norge for å gå på sirkuslinja!

Det kostet cirka 70.000 for et år. En del av kostnaden ble dekket av CSN, som er Sveriges Lånekasse. Resten betalte jeg med midler fra fond. Heldigvis hadde jeg spart i fond år siden jeg var 14 år. Jeg satte opp et budsjett for de ni månedene skole varte, og prioriterte å ha nok penger til å kunne reise hjem i feriene. Resterende penger fordelte jeg på fire uker i måneden for å kunne kose meg med litt godteri og shopping.
Etter folkehøyskolen fikk jeg sommerjobb i Dyreparken i Kristiansand.

Sommerjobb på Klovn & Cafe

Hadde noen sagt noen år tidligere at jeg kom til å jobbe som klovn en sommer hadde jeg ledd høyt! Men sånn ble det. I årene etter lot jeg den sommerjobben stå på CV, og det ble en del morsomme intervjusituasjoner! Det er vanskelig å ta en klovn seriøst 😄.

Noen timers arbeid per dag resulterte i en månedslønnen på 10.000 kr. med fri bolig i campingvogn. Det var lite penger inn på kontoen men minner for livet! Det ble en god del shopping på Sørlandssenteret, når sommeren var over fant jeg flere poser med klær i skap i campingvognen som jeg ikke en gang husket at jeg hadde kjøpt.

Reisen går videre til Tyskland

Siden jeg ikke hadde lyst å dra tilbake til hjemmebyen min og finne en jobb der, måtte jeg finne noe annet. Jeg hadde fortsatt lyst til å reise og fant ut at au-pair jobb gir mulighet for å dra til et annet land. Senere samme år dro jeg til en liten bygd i nærheten av Kiel i Tyskland for å bo og jobbe hos en familie. Lønnen var ikke mer enn ca 3000 kr. i måneden i lommepenger. Første måneden brukte jeg opp omtrent alle pengene, men etter det innså jeg at jeg like så godt kunne spare så mye som mulig, for å ha til neste sted.
Når hadde jeg nemlig planen klar. Det var å søke jobb rundt omkring i verden og den første jobben jeg fikk var neste bosted. Når jeg dro hjem noen måneder seinere hadde jeg nesten 5000 kr ekstra på kontoen.

Neste stopp: vakre Lake District

Første jobben jeg fikk var på et hotell i Lake District i England. Mot at jeg jobbet ca 25 timer i uka fikk jeg bosted, mat, snacks, frukt og en lønn på cirka 6000,- per måned. Også der sparte jeg det meste av pengene.


Fritiden gikk til å gå og reise på turer i den vakre naturen og selvfølgelig noen pubbesøk med arbeidskollegaer. Etter 4 måneder i England dro jeg tilbake til Sverige for å søke ny jobb.

Beitostølen neste!

Første jobben jeg fikk var på Beitostølen, så da gikk turen dit. Timelønnen for å jobbe i restaurant og som stuepike var cirka 110 kr, og etter skatt hadde jeg utbetalt cirka 15.000. Nå hadde jeg fått skikkelig sparedille og sparte 10.000 kr i måneden. Det var mulig fordi jeg og ei venninne og kjæresten hennes delte en liten leilighet, hvor de sov i stua og jeg i soverom. Kostnaden for bolig ble da cirka 2000 kr. i måneden. Jeg spinket og sparte, og det viste seg å være veldig lurt. For helt plutselig åpnet det seg en mulighet for å dra til Canada i et år!

Et eventyr i Toronto

Venninna mi fra folkehøyskolen, som jeg jobbet sammen med i Dyreparken bodde nå i Toronto med familien sin. Og jeg ble invitert til å bo hos de!
Heldigvis fantes det et utvekslingsprogram mellom Sverige og Canada som gjorde at jeg fikk oppholdstillatelse i et år. Det ga meg også muligheten til å jobbe.
Det var bare noen kriterier. Blant annet måtte jeg klare å forsørge meg selv og bevise det gjennom å ha minst 75 000 svenske kroner på konto. 
Siden jeg hadde spart i flere år var ikke det et problem!
Det å dra til Canada og bo der et år var helt fantastisk! Det er noe jeg aldri kommer til å glemme.
Jeg fant meg jobb på kafé og tjente ca 8 kanadiske dollar i timen, som da var ca 48 norske kroner. Etter noen måneder leide jeg og venninna mi en leilighet i sentrale Toronto, og halve lønningen min gikk til å betale for min del av leien. Heldigvis var alt annet enn leien veldig rimelig i Canada, men jeg brukte en del av sparepengene mine på det året. Og det var det absolutt verdt!
I 2004 var jeg tilbake i Sverige igjen og søkte diverse jobber akkurat som jeg alltid har gjort.

Fra storbyen til lille Bromma

Første jobben jeg fikk var på bensinstasjonen på Bromma i Buskerud, så da var det tid for neste eventyr. Etter 1 år i en storby med 5 millioner innbyggere var det avkoblende å komme til et sted hvor det nok bor fler sauer enn folk.

Der bodde jeg sammen med ei jente fra lille Korpilombolo i Nord-Sverige, som også søkt jobb og bestemt seg for å dra avgårde. Vi hadde aldri møtt hverandre før vi ble “samboere” i leiligheten arbeidsgivere leide ut til oss. Vi hadde det utrolig morsomt sammen, og dro til både Bergen og Oslo på små ferieturer.
For jobben i bensinstasjonen fikk jeg utbetalt cirka 16-17.000,-. Av de pengene sparte jeg 10.000,-. Vi hadde ikke bil og til Nesbyen, som er nærmeste tettsted, er det 1 mil. Løsningen ble buss, og vi fant fort ut at man fikk 50 % grupperabatt med en gang man var 2 stykker. For å spare penger dro vi sammen på butikken ca 1 gang i uka.

Bromma ble siste stopp, etter at jeg hadde reist rundt i 5 år.

Alle veier fører til Oslo

Etter det endte jeg opp i Oslo i kollektiv sammen med ei venninna fra hjemmebyen min. Fra kollektiv til studentbolig, så leilighet før jeg hadde råd til å kjøpe en egen leilighet. Og når jeg først kjøpte bolig ble det 4 boliger på 9 år.

Jeg er takknemlig for alle opplevelsene jeg har hatt, og glad for at jeg valgte å reise til både små og store plasser. Jeg gjorde noe annet enn det som kanskje er forventet etter videregående. Hverken studier eller fast jobb lokket akkurat da. For meg var det friheten til å selv velge veien videre det viktigste. Uten sparekapital ville jeg aldri hatt muligheten til å reise rundt i så mange år.

Uansett hva du velger å gjøre er sparing essensielt for å nå dine mål. Har du lyst å lese litt om effekten av å spare i lang tid så finner du det her.

Så hva ønsker du å spare til? Hva har du lyst å gjøre om noen år?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *