Privatøkonomi,  Reiser,  Sparing

Hvordan jeg reiste rundt i 5 år – og sparte penger!

Hvordan jeg reiste rundt i 5 år – og sparte penger!

Det kan være dyrt å reise. Men ikke la det stoppe deg! Det er mulig å se en del av verden uten at det koster skjorta. Her skal jeg fortelle hvordan jeg reiste rundt i 4 ulike land i 5 år, og samtidig sparte penger!

Første stopp: Folkehøyskole

Når jeg var ferdig med videregående i Sverige i år 2000 ville jeg oppleve noe nytt. En enkel måte å gjøre det på er å dra på folkehøyskole. For min del ble det sirkuslinja i Nordfjordeid!

Da kostet det ca 70 000,- for et år, men nå er det en god del dyrere. Det koster mellom 81 100 og 155 000,- og da er logi og all mat inkludert.
Det finnes alle mulig ulike utdannelser du kan ta på folkehøyskoler rundt om i landet. Les mer om de her.

En del av kostnaden min ble dekket av CSN, som er Sveriges Lånekasse.
(Norske statsborgere kan ta opp studielån gjennom Lånekassen.)
Resten betalte jeg med midler fra fond. Heldigvis hadde jeg spart i fond siden jeg var 14 år, og det dekket resten av utgiftene.

BUDSJETT
Jeg satte opp et budsjett for de ni månedene skole varte, og prioriterte å ha nok penger til å kunne reise hjem i feriene. Resterende penger fordelte jeg på fire uker i måneden for å kunne kose meg med litt godteri og shopping.

Les mer: Budsjett for nybegynnere

Sommerjobb på Klovn & Cafe

Etter folkehøyskolen fikk jeg sommerjobb i Dyreparken i Kristiansand.

Jeg og en venninne fra folkehøyskolen bodde sammen i en campingvogn og jobbet noen timer per dag i ført ulike klovnekostymer. Månedslønnen var bare 10 000 kr, med fri bolig.. Det var lite penger inn på kontoen men minner for livet! Sammen med en gjeng andre artister tok vi ofte en tur på byen og det ble også en god del shopping på Sørlandssenteret. Det meste av pengene ble brukt opp, men jeg hadde nok til å fortsette videre når sommeren var over.

Reisen går videre til Tyskland

Siden jeg ikke hadde lyst å dra tilbake til hjemmebyen min og finne en jobb der, måtte jeg finne noe annet. Jeg hadde fortsatt lyst til å reise og fant ut at au-pair jobb gir mulighet for å dra til andre land. Senere samme år dro jeg til en liten bygd i nærheten av Kiel i Tyskland for å bo og jobbe hos en svensk/tysk familie. Lønnen var ikke mer enn ca 3 000,- i måneden i lommepenger. Første måneden brukte jeg opp omtrent alle pengene. Men etter det innså jeg at jeg like så godt kunne spare så mye som mulig, for å ha til neste sted jeg ønsket å dra til.
Når hadde jeg nemlig planen klar. Det var å søke jobb rundt omkring i verden og den første jobben jeg fikk var neste bosted. Når jeg dro hjem noen måneder seinere hadde jeg nesten 5 000,- ekstra på kontoen.

Neste stopp: vakre Lake District

Første jobben jeg fikk var på et hotell i Lake District i England. Mot at jeg jobbet ca 25 timer i uka fikk jeg bosted, mat, snacks, frukt og en lønn på cirka 6 000,- per måned. Også der sparte jeg det meste av pengene.


Fritiden gikk til å gå turer i nærområdet og å dra rundt til de forskjellige vakre sjøene. Og selvfølgelig noen pub-besøk med arbeidskollegaer. Etter 4 måneder i England dro jeg tilbake til Sverige for å søke ny jobb.

Beitostølen neste!

Første jobben jeg fikk var på Beitostølen, så da gikk turen dit. Timelønnen for å jobbe i restaurant og som stuepike var cirka 110,-, og etter skatt hadde jeg utbetalt cirka 15.000,-. Nå hadde jeg fått skikkelig sparedille og sparte ca 10 000,- i måneden. Det var mulig fordi jeg og ei venninne og kjæresten hennes delte en liten leilighet, hvor de sov i stua og jeg i soverom. Kostnaden for bolig ble da cirka 2 000,- i måneden. Jeg spinket og sparte, og det viste seg å være veldig lurt. For helt plutselig åpnet det seg en mulighet for å dra til Canada i et år!

Et eventyr i Toronto

Venninna mi fra folkehøyskolen, som jeg jobbet sammen med i Dyreparken bodde nå i Toronto med familien sin. Og jeg ble invitert til å bo hos de!
Heldigvis fantes det et utvekslingsprogram mellom Sverige og Canada som gjorde at jeg fikk oppholdstillatelse i et år. Det ga meg også muligheten til å jobbe.
Det var bare noen kriterier. Blant annet måtte jeg klare å forsørge meg selv og bevise det gjennom å ha minst 75 000 svenske kroner på konto. 
Siden jeg hadde spart i flere år var ikke det et problem.
Det å dra til Canada og bo der et år var helt fantastisk! Det er noe jeg aldri kommer til å glemme.

Jobb på kafe med 48 kr i timen

Jeg fant meg jobb på kafé og tjente ca 8 kanadiske dollar i timen, som da var ca 48 norske kroner. Etter noen måneder leide jeg og venninna mi en leilighet i sentrale Toronto, og halve lønningen min gikk til å betale for min del av leien. Heldigvis var alt annet enn leien veldig rimelig i Canada, men jeg brukte en del av sparepengene mine på det året. Og det var det absolutt verdt!
I 2004 var jeg tilbake i Sverige igjen og søkte diverse jobber akkurat som jeg alltid har gjort.

Fra storbyen til lille Bromma

Første jobben jeg fikk var på bensinstasjonen på Bromma i Buskerud, så da var det tid for neste eventyr. Etter 1 år i en storby med 5 millioner innbyggere var det avkoblende å komme til et sted hvor det kan virke som det bor fler sauer enn folk.

Der bodde jeg sammen med ei jente fra lille Korpilombolo i Nord-Sverige, som også søkt jobb og bestemt seg for å dra avgårde. Vi hadde aldri møtt hverandre før vi ble “samboere” i leiligheten arbeidsgivere leide ut til oss. Vi hadde det utrolig morsomt sammen, og dro til både Bergen og Oslo på små ferieturer.
For jobben i bensinstasjonen fikk jeg utbetalt cirka 16-17.000,-. Av de pengene sparte jeg 10.000,-. Vi hadde ikke bil og til Nesbyen, som er nærmeste tettsted, er det 1 mil. Løsningen ble buss, og vi fant fort ut at man fikk 50 % grupperabatt med en gang man var 2 stykker. For å spare penger dro vi sammen på butikken ca 1 gang i uka. Vi bunkret opp med mat og prøvde å unngå dyr fast food. Alt for å spare penger.

Les mer: Spare inn på matbudsjettet

Bromma ble siste stopp, etter at jeg hadde reist rundt i 5 år.

Alle veier fører til Oslo

Etter det endte jeg opp i Oslo i kollektiv sammen med ei venninna fra hjemmebyen min. Selv om ikke tanken var å bli boende i Oslo var det akkurat det som skjedde. Jeg gikk fra kollektiv til studentbolig og så leilighet før jeg hadde råd til å kjøpe en egen leilighet. Og når jeg først kjøpte bolig ble det 4 boliger på 9 år.

Les mer: BSU og BSU Start- vanlige spørsmål

Reiser gir enorm glede

Jeg er takknemlig for alle opplevelsene jeg har hatt, og glad for at jeg valgte å reise til både små og store plasser. Jeg gjorde noe annet enn det som kanskje er forventet etter videregående. Hverken studier eller fast jobb lokket akkurat da. For meg var det friheten til å selv velge veien videre det viktigste. Når jeg reiste rundt i verden var det helt avgjørende at jeg også sparte penger. For å kunne fortsette min reise.

Uansett hva du velger å gjøre er sparing essensielt for å nå dine mål. Har du lyst å lese litt om effekten av å spare i lang tid så finner du det her.

Så hva ønsker du å spare til? Hva har du lyst å gjøre om noen år?

Leave a Reply