Økonomi,  Økonomi i media,  Privatøkonomi

Så mye feriepenger får du i år!


Snart er det endelig ferietid! Og da kan vi alle forvente oss feriepenger inn på kontoen! Eller stemmer det?

Hvem får feriepenger?

Alle som var ansatt i fjor har krav på feriepenger. Det er ikke noe krav om antall prosent man jobbet, eller at jobben må være fast. Enkelt sagt: hadde du ikke lønnsinntekt i fjor vil du heller ikke få feriepenger i år.

Vet du hvor mye feriepenger du får?

For å finne ut hvor mye du kan forvente på kontoen kan du bruke denne utrolig enkle kalkulatoren fra Infotjenester. Alt du trenger å gjøre er å skrive inn årslønn i fjor hvor det står “Feriepengegrunnlag”, og hva månedslønnen din er før skatt.
Da kan det se ut som dette:

I eksempelet tjente personen 400 000,-, har fast månedslønn og krav på 5 uker ferie. (De fleste arbeidsgivere utbetaler månedslønn 11 måneder i året, og feriepenger 1 måned i året.)

Neste vindu man får opp ser slik ut:

Så mye feriepenger får du i år

Her kan man se at feriepengsummen varierer litt. Fra 42 872,- til 43 455,- Hva beror det på?
Jo, det beror på at det finnes 3 ulike måter arbeidsgiver kan beregne feriepenger på. De aller fleste ansatte blir trukket lønn for ferieukene i juni, samtidig som man får utbetalt feriepenger i juni. I stedet for at man blir trukket lønn når man faktisk har ferie. Men de aller fleste har 5 uker ferie. Og det er mer enn en arbeidsmåned, ikke sant? Derfor må arbeidsgiver trekke noen arbeidsdager fra feriepengene.

Og det er her de 3 ulike måtene å beregne feriepenger kommer inn i bildet. Nedenfor går jeg gjennom alle tre. Vi begynner med den vanligste, som er 6 dagers uke.

Hva betyr 6 dagers uke og lønnstrekk 4/26?

Jo, det betyr at bedriften regner med 6 arbeidsdager i hver uke, noe som gir gjennomsnittlig 26 arbeidsdager i måneden.
Med fem uker ferie (30 arbeidsdager), må arbeidsgiver trekke lønn for 4 dager mer enn en hel månedslønn. 30-4=26. Og det omtales ofte som 4/26 på lønnsslippen.
Dette er den vanligste praksisen i Norge. Utbetalingen blir da 42 872,-.

5 dagers uke

5 dagers uke betyr altså at det er 5 dager i hver arbeidsuke. Og gjennomsnittlig 21,67 arbeidsdager per måned. 5 ukers ferie gir 25 arbeidsdager. Da må arbeidsgiver trekke 3,33 dager utover månedslønn. 25-3,33=21,67.
Bruker arbeidsgiver denne metoden vil det ofte stå 3,33/21,67 på lønnsslippen.
Utbetalingen blir 42 878,-.

Avrundet 5 dagers uke

Arbeidsgiver kan også velge å avrunde 5 dagers uke til 22 arbeidsdager i måneden. Da trekker arbeidsgiver 3 dager fra feriepengene. 25-3=22.
Dette gir den høyeste utbetalingen, 43 455,-.

Hvis du fortsatt er i tvil og ikke finner ut på lønnsslippen hvilken måte feriepengene blir beregnet på kan du høre med lønnsavdelingen.

Feriepenger fra NAV

Mottok du ytelse fra NAV i fjor vil du få utbetalt feriepenger i slutten av mai. Her kommer en liten oversikt over hvilke krav på feriepenger man har ved forskjellige ytelser.

Sykepenger: gir rett til feriepenger for de første 48 dagene man er sykemeldt.
Svangerskapspenger:gir rett til noen flere dager med feriepenger, totalt 64 dager.
Foreldrepermisjon: Når man er i foreldrepermisjon vil man opparbeide seg rett til feriepenger for 12 eller 15 uker, avhengig av om man valgt 80 eller 100% utbetaling.
Pleie- eller omsorgspenger: Mottar man pleie- eller omsorgspenger vil man ha rett til feriepenger for 12 av ukene.
Din Side lagde i fjor en god oversikt over alle som kan forvente utbetaling av feriepenger fra NAV.
Hvis du vil lese enda mer om feriepenger så har arbeidsrettsadokaten.no lagd en veldig oversiktlig feriepengeguide.

Kanske lurt å bruke mindre på ferie i år?

Nå vet du kanskje hvor mye penger du kan forvente i juni.
Blir det mindre enn forventet kan det være lurt å nedjustere pengebruken i ferien. Det trenger ikke å koste mye med ferie.
Faktisk så kan billig ferie kan bli den beste ferien. Det finnes mange rimeligere aktiviteter over hele landet, for både store og små.

Ikke en gang en storbyferie trenger å bli veldig dyr. I mai i fjor tok vi med barna på en storbyferie på lavbudsjett.

Eller så kan man bli hjemme i ferien og benytte seg av lokale tilbud. Kanskje bruke biblioteket? Der finnes mye du kan låne, for eksempel bøker, filmer, blader og alt er gratis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *