Bøker om økonomi,  Økonomi,  Økonomisk frihet,  Sparing

“Ut ur ekorrhjulet”- en bok om hvordan man blir økonomisk fri

En bok som kan bli en god investering

Reklame://
Siden jeg ble så utrolig inspirert av den svenske boka “Ut ur ekorrhjulet” oversatte jeg den til norsk. Har du lyst å lese den er tilgjengelig gjennom Tegn Forlag
, og på noen biblioteker.

Den siste boken jeg har lest er faktisk skrevet av en svensk blogger. Som kanskje flere allerede har lest så kjøper jeg omtrent aldri ikke bøker. De låner jeg på biblioteket. Men akkurat denne boka er ikke lånt. Den ønsket jeg meg til bursdagen min og som jeg har gledet meg til å lese den!

Fantastiska Farbror Fri- i bokform

Han som har skrevet den heter Oskar Lindberg og blogget tidligere under navnet “Fantastiska Farbror Fri”.
Jeg oppdaget bloggen hans for 2 år siden under en ferietur, og ble helt hekta! Heldigvis var det siesta-tid hver dag og jeg brukte tiden til å lese bloggen helt fra første innlegget.

Sammen med kona sin, Mariel Leander Lindberg, hadde han et mål om å bli økonomisk fri når de fylte 40.
Og for 3 år siden klarte Fantastiska Farbror Fri å “gå i pensjon”. Før han ble 40! Det samme gjorde samboeren hans noen år senere. Deres reise fra forbruk til sparing har nå blitt en bok.

I boka kan man blant annet lese om filosofien bak økonomisk frihet, hvilken type budsjett de har og grepene de har tatt for å spare. Og her snakker vi innsparinger over hele linja. Familien bruker ca 20 000 svenske kroner per måned. Normalen i Sverige er dobbelt så mye i følge boka. Hvordan er det mulig?

Hvordan man blir økonomisk fri

Første skrittet man må ta for å bli økonomisk fri er å sette seg mål.
Hvor ønsker man å være om X antall år? Hva ønsker man å oppnå?
Så må man finne ut hvor mye man bruker idag. Og aller viktigst hva bruker man pengene på.

En av de tingene de har gjort for å nå målet sitt om å bli økonomisk fri, er å flytte til en by hvor de har nesten alt innen gå- eller sykkelavstand. Det gjør at de bare trenger en bil av eldre modell. Det sparer man mye penger på. Noe vi i Norge er alt for klare over, spesielt i disse bompengeprotest-tider.
Andre poster de ikke bruker mye penger på er mat og boutgifter. Boutgiftene er lave på grunn av at de valgt å bo på et mindre sted og i et mindre hus.

Gjennom å kjøpe det meste brukt, som feks sportsutstyr, holder de enkelt budsjettet sitt. Barn vokser raskt, og det er egentlig ingen grunn til å kjøpe inn nye langrennski, slalåmski eller skøyter. Mange ganger finner man nesten ubrukte ting på loppemarkeder eller bruktbutikker.

Alt som trengs er sunn fornuft

Kort fortalt så er rådene i boken egentlig bare sunn fornuft, akkurat som Oskar selv skriver. Det positive med det er at vi alle kan klare å bli litt mer økonomisk frie. Målet ditt er kanskje ikke å bli helt økonomisk fri, men en mer romslig økonomi ønsker vi oss nok alle sammen.
Uansett hvilket mål du har kan du få bruk for boka. Den kan nesten betegnes som en håndbok i hvordan man
sparer seg opp til frihet. Og det er helt tydelig at metoden deres funker.
I dag lever de av opptjente midler. Samtidig som de velger å jobbe litt med ting de opplever som meningsfulle. De foreleser blant annet, men aldri i skoleferiene. Det er en av fordelene med å bli økonomisk fri. Muligheten til å velge selv hva man ønsker å gjøre med tiden sin.

Skriv mer Oskar!

Det er ikke den lengste boken jeg lest, men den trenger ikke å være lenger heller. Den inneholder egentlig alt man trenger for å komme igang med å spare i større omfang. Samtidig så har jeg lyst å lese mer, fordi Oskar skriver veldig medrivende om et interessant tema. Kanskje kommer det enda en bok i fremtiden. Frem til da går det å følge familien videre på deres nye blogg.

Boka finnes nå på norsk!

Boken finnes nå på norsk!
Etter at jeg leste boka sende jeg mail til Oskar Lindberg og takket for en god bok. Det førte raskt til at jeg tilbød meg å oversette boka. Kort tid senere kom jeg og Thea i Tegn forlag frem til at vi ønsket å samarbeide om utgivelse.
Jeg brukte hele august 2019 på å oversatte boka, og nå finnes den tilgjengelig for den som ønsker!

Les mer: Hvordan jeg sparer inn på matbudsjettet

Leave a Reply