Økonomi i media,  Privatøkonomi

Må kvinner ta seg sammen- fordi de ikke sparer i aksjefond?

For 2 dager siden publiserte Dine Penger en artikkel om kvinner og akjsefondsparing. Jeg opplevde den som negativ og generaliserende og derfor skrev jeg et blogginnlegg om det.
Men jeg følte ikke at det var nok. Jeg ønsket å få frem mitt budskap direkte til Dine Penger og bestemte meg for å sende en mail samme kveld.

Brevet til Dine Penger:

Hei,
Interessant artikkel dere publiserte igår: “Menn drar fra kvinner på fondssparing”.
Det hevdes at kvinner ikke tar ansvar for økonomi, ikke har interesse eller kunnskap. Løsningen er forum hvor kvinner kan diskutere aksjer og andre økonomiske temaer.
God ide!
Men så fint da at det allerede finnes!
Det siste halvåret har det dukket opp det ene forumet etter det andre.
På Facebook finnes det flere på norsk.
For eksempel:
MoneyPenny Norge- Kvinner om aksjer og personlig økonomi
DN Kvinner- for deg som er interessert i økonomi og likestilling
Aksjejentene

På Instagram kommer det til nye profiler hver uke som diskuterer økonomi og sparing, og som dessuten er kvinner.
Ser vi til blogger finnes det mange kvinner som skriver om økonomi.
Pengesnakk
Forbrukerfrue
Helomvending
Hennes Penger og min egen Lev-Mer.
Lise fra Pengesnakk var en av bloggerne som ble intervjuet av Dine Penger for noen måneder siden, så hun er ikke ukjent i disse sammenhengene. I det siste har hun holdt flere foredrag, og for mindre enn 1 måned siden inviterte DN til helkvelden Cash is Queen. Cirka 400 kvinner var tilstede, og interessen på Facebook-gruppen var enorm, både før og etter.

Media henger etter og rapporterer stadig vekk om de dårlige kunnskapene til kvinner innen økonomi. Det kan dessverre bidra til at noen ikke tør å melde seg inn eller bidra i et forum. Når stereotypen “kvinner skjønner ikke økonomi” får råde kan den i verste fall bli selvoppfyllende. Det kan føre til at færre kvinner tar ansvar for sin egen økonomi og sparing.

Hva med å løfte blikket og se alle de kvinnene som faktisk bidrar til å informere og stimulere til økt kunnskap?
Vi er her og vi er mange!

Som direkte svar på deres artikkel skrev jeg dette blogginnlegget.
DN tar ansvar og har et forum for kvinner som interesserer seg for økonomi og likestilling. Dine Penger er ikke en gang interessert i tilby medlemmene av forumet MoneyPenny rabatt på abonnenment på bladet dere.
Hva gjør dere for å skape større interesse for økonomi blant kvinner?

Mvh
Jenny Lund

Diskusjonen starter på DN Kvinner- forum

Neste dag valgte jeg å legge ut samme brev på DN Kvinner-forumet på Facebook. Grunnen til at jeg valgte det forumet er fordi jeg opplever det som en arena hvor mange har mye kunnskap om økonomi. I tillegg er det flott med initiativet fra DN om å skape denne arenaen, og da bør den brukes.
Det viste jeg at det var mange som var enige. Flere syntes det var for generaliserende i media når det kommer til kvinner og økonomi. Og at det trengs en debatt.

Svar fra artikkelforfatteren

Ikke lenge etter fikk jeg svar fra Astrid Dalen, som hadde skrevet artikkelen jeg kommenterte.
Veldig flott med direkte kontakt!
Noen ting er vi ikke enig i. Der hvor jeg ser det som negativ fokus på kvinner og økonomi, ser Astrid på artikkelen som en vekker.

Hun svarte meg slik:
Jeg er glad for at du leser Dine Penger med interesse, men jeg kunne ønske du hadde ventet på svar fra oss før du postet denne.
Da kunne jeg blant annet fortalt at jeg holder på med enn større reportasje om dyktige og engasjerte damer som jobber med å få andre damer til å spare og investere. Men selv om det er mange dyktige damer som sparer der ute, synes jeg ikke man kan la være å skrive om fakta som at damer i snitt sparer mindre og sjeldnere enn menn, og at undersøkelser har vist at kunnskapen i snitt også er lavere.
De damene jeg har snakket med om dette har vært opptatt av akkurat dette, og er opptatt av å få frem viktigheten av å spare.
Mener du virkelig at vi ikke skal skrive om fakta – og konsekvensene av at kvinner er dårligere på dette enn menn?
Mvh. Astrid Dalen, journalist I Dine Penger

Astrid har også skrevet en veldig flott artikkel om Lise fra Pengesnakk og jobber med en større artikkel om kvinner og sparing. Så det er ingen tvil om at Astrid gjør en god jobb med å sette søkelys på kvinnelige forbilder innenfor økonomi!

Diskusjonen fortsetter

Det var veldig fint at Astrid tok seg tid til å svare meg så raskt på forumet. Mitt svar tilbake til henne var:

Hei Astrid! Takk for svar!
Så bra at det er kvinnelige journalister i Dine Penger og enda bedre at du skriver på reportasjen du nevner ?
Jeg er enig i at man ikke skal “skjule” slike undersøkelser du viser til, det er mye å ta med seg fra det og. 
Min første tanke ang undersøkelsen blant 14-åringer som nevnes i artikkelen var at en av grunnene til at guttene mener at de er flinkere enn jenter kan være at de har bedre selvtillit når det kommer til økonomi. 
Mange menn har en overdreven tro på seg selv, og det oppstår ikke av seg selv i voksen alder. 

På mange områder er kvinner bedre enn menn, men det snakkes det ikke noe særlig om. https://www.ntbinfo.no/…/okonomi-8-punkter-der-kvinner…

Jeg reagerer også på at Ellen K Nyhus, professor i markedsføring sier “Jeg håper at kvinner skal ta seg litt sammen, og sette seg inn i disse temaene”. 
Uff, ganske så nedlatende faktisk. 

Som du nevner trengs det en debatt om hvordan kvinner omtales når det kommer til økonomi.

Svar fra ansvarlig redaktør i E24 og Dine Penger

Det jeg reagerte mest på i artikkelen var beskjeden til kvinner om å ta seg sammen, fordi de ikke sparer i aksjefond. Det fikk jeg mulighet til å formidle direkte til ansvarlig redaktør på Dine Penger og E24. Han valgte nemlig å skrive en kommentar til mitt innlegg på DN Kvinner.
Det er alltid hyggelig å få direkte svar når man engasjerer seg i et tema. Dette er hva ansvarlig redaktør i E24 og Dine Penger, Gard Lehne Borch Michaelsen, svarte på forum angående artikkelen.

Hei alle!

Min dyktige kollega Astrid har svart meget godt her, så jeg skal bare tillegge at vi selvsagt skriver mer om både kvinner, økonomi, sparing og investeringer i både E24 og Dine Penger. Det fins mange slike saker i arkivet, og som Astrid skriver er det flere på tastaturet akkurat nå. 

Samtidig tror jeg man skal være forsiktig ved å ønske seg at saker som denne ikke blir publisert og omtalt. Det er nettopp ved å skrive om problemer, tall og skjevheter at man kan gjøre noe med det. Og det ér en reell problemstilling at for få kvinner sparer i fond og aksjer. 

Alt som kan bidra til å snu utviklingen er positivt. Vi skal gjøre så godt vi kan, og tiltak som denne gruppa fra DN er veldig positivt. Som konkurrenter og kolleger er vi imponerte over hva de har fått til her! (Y)

(PS: E24+ er gratis første måned, og Dine Penger koster 1 hel krone. Uansett hvilke grupper man er medlem i!)  

mvh Gard Michalsen, ansv. redaktør i E24 og Dine Penger

Mitt svar tilbake- og essensen i kritikken

Som sagt, veldig flott med et svar på mitt innlegg!
Dette kan føre til mer fokus og større debatt om hvordan media skriver om kvinner og økonomi.

Mitt svar tilbake til Gard fokuserer på hvordan man definerer kunnskap om økonomi.
Det er vel ikke slik at de som ikke spare i aksjefond automatisk ikke skjønner økonomi?
Og hverken generalisering eller en beskjed om at “kvinner må ta seg sammen” fører til at økt interesse for økonomi blant kvinner.

Her er det jeg svarte:

Hei Gard Lehne Borch Michalsen!
Det er flott at Dine Penger og E24 satser på å skrive om kvinner og økonomi!

Det er en misforståelse at ønsket er å ikke publisere eller omtale skjevheter i feks økonomiforståelse. I akkurat denne artikkelen synes jeg at forklaringene til forskjellen i sparing i aksjefond var litt vel tvilsomme. De nevnes at det er de “klassiske forklaringsfaktorene” som: “Menn tar ansvaret for økonomien fordi de mener de er mer kompetente” og “Kvinner synes det er komplisert med økonomi”. 
Som det påpekes er utviklingen fortsatt innenfor feilmarginene. Kanskje står utviklingen på stedet hvil.

Dessuten: Må det å ikke spare i aksjefond likestilles med å ikke ha kunnskap om økonomi, eller interesse?

Jeg fremsnakker sparing i aksjefond, og mener at det er den absolutt beste formen for sparing, spesielt hvis man sparer hver måned. Men det betyr ikke nødvendigvis at de som ikke sparer i den formen er mindre dyktig når det kommer til privatøkonomi. De kan ha tatt et annet valg utifra sin økonomiske situasjon.

Mange kvinner tjener mindre enn menn, kan det være at mange kvinner mener at de ikke har råd til å sette av penger i aksjefond? Kanskje de heller prioriteter en bufferkonto. Bør de da ta seg sammen, fordi noen mener at aksjefond er løsningen på alle økonomiske problemstillinger?

Ikke hele befolkningen sitter med overskudd hver måned, for de er det faktisk ikke mulig å spare noe som helst. Da er ikke aksjesparing høyeste prioritet. 

Det jeg prøver å få frem er at å generalisere fører ikke til økt interesse for økonomi blant kvinner. Blir det stadig vekk fremstilt som at “du er kvinne- du skjønner ikke noe av dette uansett” hvor fristende er det da å sette seg inn i temaene?

Det kan være mange grunner til at kvinner ikke sparer i aksjefond, men å komme med en beskjed om at kvinner må ta seg sammen hvis de ikke gjør det- det er lite konstruktivt. 

Mvh
Jenny Lund

La debatten starte!

Det kan virke som at debatten er i gang, og ingenting er bedre enn det!
Det er veldig positivt med arenaer hvor vi kan diskutere ulike temaer på en saklig måte. Selv om vi ikke er enig i alt.
Og jeg gleder meg til å lese neste artikkel av Astrid Dalen, som handler om kvinner som brenner for sparing!

Leave a Reply