
Lage et budsjett. Ikke så vanskelig som det høres ut!
Hurra, tid for å lage et budsjett!
Budsjett. Høres det kjedelig ut?
Det er det absolutt motsatte!
Ja, ok, så er jeg mer enn gjennomsnittlig opptatt av økonomi, så kanskje det bare er meg som synes det er morsomt med budsjett.
En ny undersøkelse viser at 62 % av nordmenn ikke har månedsbudsjett, så du er ikke alene!
Men det er lurt med budsjett. Et budsjett vil få deg å se hvor mye du bruker på forskjellige ting, og gi deg en mulighet til å få kontroll over økonomien din.
Og det kan vel være verdt å sette av noen timer til gjennomgang av konto for å få mer oversikt over utgiftene dine?
Vi begynner med første steget: Å lage et budsjett.
For å lykkes med budsjett er det lurt å ha en god oversikt over hvor mye man faktisk bruker på forskjellige ting. Så hvordan kommer man i gang på en enkel måte?
Mitt enkle budsjett i Excel
Det trenger ikke å være vanskelig.
Her ser du et månedsbudsjett jeg laget i Excel for noen år siden. Det var for en voksen og 2 barn på 7 og 9 år.
Hvis du vil kan du lage budsjettet med hjelp av penn og papir, Excel eller rett i nettbanken.

Hvordan man finner utgiftene i budsjettet
Bokostnader:
Utgiftene til bolig fant jeg gjennom å se hvor mye jeg betalte for lånet hver måned. Hvis du har boliglån kan utgiftene øke og minke alt ettersom om renten stiger eller synker. Derfor er det lurt å justere summen i budsjettet hvis utgiftene forandrer seg. Det samme gjelder hvis du leier og du får høyere eller lavere utgifter.
Telefon, internet, forsikring og andre faste utgifter:
Sjekk hvor mye regningen er på hver måned og legg inn summen.
Eiendomsskatt
Denne regningen kommer noen få ganger i året. Jeg betalte 2 400 kr per år, og delt på 12 måneder ble det 200 kr per måned.
Mat:
For å finne utgifter til mat kan du spare kvitteringer i for eksempel 3 måneder og så dele utgiftene på 3. Eller så kan du sjekke kontoutskriften og se hva du brukt de siste 12 månedene. Del så utgiften på 12. Da får du en pekepinn på hvor mye du bruker på mat.
Bil
Bil er ofte dyrt. Det koster hvis du har lån, og selvfølgelig også drivstoff, bompenger, forsikring, vask, og noen ganger reparasjon.
På samme måte som med mat kan du sjekke hva du brukt det siste året og så dele på 12.
Klær
Noen bruker mye penger på klær, andre lite. Gå gjennom kontoutskriften og se hvordan du ligger an. I perioder kjøper du kanskje mer og dyrere klær enn ellers, for eksempel nye vintersko og jakke. Hvis du da bruker den summen i budsjettet ditt for hver eneste måned kan det bli misvisende. Se heller for et helt år og del på 12. Da får du med kjøp av klær for alle sesonger og ser hvor mye du bruker gjennomsnittlig per måned.
Interiør
Denne posten kan variere veldig, noen bruker mye og andre ingenting. Strengt tatt er det ikke nødvendig å bruke mye penger på interiør, så hvis du ser at summen er veldig høy kan du nok enkelt spare en del penger her.
Gaver
Jeg synes det er greit å sette av en sum hver måned til gaver. Da vet jeg hvor mye jeg kan bruke til bursdager og jul. Noen måneder bruker vi ingenting på gaver, og andre måneder blir det en veldig høy sum. Som for eksempel til jul. Se hvor mye du brukte på gaver i fjor og del den summen på 12. Da vet du hvor mye du må sette av hver måned for å ha nok til de dyre månedene i år.
Spare
Denne posten bør du ha! Det er viktig å spare, selv om det bare er noen hundrelapper i måneden. Sett av det du tror du klarer, og se om du kan øke summen etter hvert.
Reise
Hvor mye kostet ferien i fjor? Aller helst vil du vel unngå å måtte ta sommerferien på kredittkort. Da er det smart å ha oversikt over hvor mye du må spare for ha nok penger på kontoen til å betale for ferien. I mitt budsjett satte jeg av 1 500 kr til reise hver måned. Det ble billige ferieturer og gode minner.
Mer avansert enn så trenger det ikke å være. Og synes man det er enklere å skrive det ned for hånd, fungerer det like bra også.
Gratis mal av budsjett
Hvis du er vant til Excel og ønsker en mer avansert budsjett kan du laste ned en gratis mal fra for eksempel Forbrukslånkalkulator.com.

Det er lagt inn et eksempel under januar, som selvfølgelig kan fjernes.
Budsjett i nettbanken
En annen enkel måte å lage budsjett på er å bruke nettbanken. Mange banker har en funksjon som heter “min økonomi”. Det gir deg en oversikt over hvor mye og på hva du brukt pengene dine. Det kan være et veldig godt verktøy for å lage et budsjett.
Slik ser for eksempel DnB sin økonomifunksjon ut for en måned. Der får du oversikt over inntektene og utgiftene, sortert per kategori.

Det går også ann å få en fullstendig rapport over alle utgifter. Da er kategoriene delt opp i flere poster.

Hvis du ønsker kan du se på en rapport for hele året. Det kan være lurt.
Mange regninger kommer noen få ganger i året som for eksempel forsikringer og eiendomsskatt. Det er lett å glemme de, og det gjør det tøft når utgiftene helt plutselig blir mange tusen kroner høyere enn vanlig.
Økonomiapper
Hvis du ikke ønsker å bruke nettbanken, eller banken din ikke har en budsjettfunksjon, kan du fortsatt lage et budsjett. For eksempel gjennom å bruke en app.
Det finnes forskjellige appen for ulike behov.
Noen kan du lage budsjett i, andre gir oversikt over kvitteringer, påminnelser til å betale regninger, sette sparemål og mye mer.
Noen koster som for eksempel:
- You need a budget (YNAB). Den koster 849,- per år.
- Daily cost. Engangssum på 11,-.
Andre er gratis som:
- LoFavør studentbudsjett
- Monefy
Snart i mål med å lage et budsjettet!
Ok, da har du sikkert valgt hvilken måte du vil lage et budsjett på.
Bruker du nettbanken er alle tallene tilgjengelige med en gang. Bruker du excel eller vanlig ark må du selv føre inn alle tallene.
Når det er gjort kan vi gå videre til å bruke budsjettet! Det er en ting å få lagt inn alle tallene i budsjettet. Men det er først når du blir bevist på hva du VIL bruke penger på, og hva du hittil har brukt penger på som det blir skikkelig moro! Det kan du lese mer om i innlegget om å bruke budsjettet.

