Budsjett,  Økonomi,  Privatøkonomi

Lage et budsjett. Ikke så vanskelig som det høres ut!

Hurra, tid for å lage et budsjett!

Budsjett. Høres det kjedelig ut?
Det er det absolutt motsatte!
Ja, ok, så er jeg mer enn gjennomsnittlig opptatt av økonomi, så kanskje det bare er meg som synes det er morsomt med budsjett.

En ny undersøkelse viser at 62 % av nordmenn ikke har månedsbudsjett, så du er ikke alene!

Men det er lurt med budsjett. Et budsjett vil få deg å se hvor mye du bruker på forskjellige ting, og gi deg en mulighet til å få kontroll over økonomien din.
Og det kan vel være verdt å sette av noen timer til gjennomgang av konto for å få mer oversikt over utgiftene dine?

Vi begynner med første steget: Å lage et budsjett. Når du er klar med det går du videre til: å bruke budsjettet. Der blir du mer bevisst hva du faktisk VIL bruke penger på, og det gjør det enklere å finne de tingene du kan kutte ned på.

For å lykkes med budsjett er det lurt å ha en god oversikt over hvor mye man faktisk bruker på forskjellige ting. Så hvordan kommer man i gang på en enkel måte?

Mitt enkle budsjett i Excel

Det trenger ikke å være vanskelig.
Her ser du et månedsbudsjett jeg laget i Excel for noen år siden. Dette var før jeg og samboeren min hadde felles økonomi. Jeg brukte 13 ulike poster, og startet med bokostnader.
Totale utgifter i dette budsjettet var 23 300 kr.

Mer avansert enn så trenger det ikke å være. Og synes man det er enklere å skrive det ned for hånd, fungerer det like bra også.
Hvis du er vant til Excel og ønsker en mer avansert budsjett kan du laste ned en gratis mal fra for eksempel Forbrukslånkalkulator.com.

Budsjett mal Forbrukslånkalkulator

Det er lagt inn et eksempel under januar, som selvfølgelig kan fjernes.

Budsjett i nettbanken

En annen enkel måte er å bruke nettbanken. Mange banker har en funksjon som heter “min økonomi”. Det gir deg en oversikt over hvor mye og på hva du brukt pengene dine. Det kan være et veldig godt verktøy for å lage et budsjett.
Slik ser for eksempel DnB sin økonomifunksjon ut for en måned. Der får du oversikt over inntektene og utgiftene, sortert per kategori.

Det går også ann å få en fullstendig rapport over alle utgifter. Da er kategoriene delt opp i flere poster.


Hvis du ønsker kan du se på en rapport for hele året. Det kan være lurt.
Mange regninger kommer noen få ganger i året som for eksempel TV lisens, forsikringer, eiendomsskatt og så videre. Det er lett å glemme de, og det gjør det tøft når utgiftene helt plutselig blir mange tusen kroner høyere enn vanlig.

Økonomiapper

Hvis du ikke ønsker å bruke nettbanken, eller banken din ikke har en budsjettfunksjon, kan du fortsatt lage et budsjett. For eksempel gjennom å bruke en app.
Det finnes forskjellige appen for ulike behov.
Noen kan du lage budsjett i, andre gir oversikt over kvitteringer, påminnelser til å betale regninger, sette sparemål og mye mer.

Noen koster som for eksempel:
You need a budget (YNAB). Den koster 849,- per år.
Daily cost. Engangssum på 11,-.

Andre er gratis som:
LoFavør studentbudsjett
Monefy

Snart i mål med å lage et budsjettet!

Ok, da har du sikkert valgt hvilken måte du vil lage et budsjett på.
Bruker du nettbanken er alle tallene tilgjengelige med en gang. Bruker du excel eller vanlig ark må du selv føre inn alle tallene.

Når det er gjort kan vi gå videre til å bruke budsjettet! Det er en ting å få lagt inn alle tallene i budsjettet. Men det er først når du blir bevist på hva du VIL bruke penger på, og hva du hittil har brukt penger på som det blir skikkelig moro! Det kan du lese mer om i innlegget om å bruke budsjettet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *