Privatøkonomi

Hvordan man bruker et budsjett

Hvordan man bruker et budsjett

Så flott at du har fått lagd deg et budsjett! Nå kommer resten av arbeidet, nemlig hvordan man bruker et budsjett.
Tallene du funnet, for eksempel i nettbanken, og lagt inn i budsjettet betyr ingenting før du begynner å se mer nøye på de.
Hva er det du bruker penger på? Er det mat, bolig, spise ute, klær, reiser?

Hva vil du bruke penger på?

I budsjettet ditt står det klart og tydelig hvor mye penger du brukt de siste månedene. Og nå er det på tide å tenke gjennom hva du VIL bruke penger på. For selv om du tidligere har brukt masse penger på ulike ting, så trenger du ikke å fortsette med det. Hvis ikke det gir deg glede selvfølgelig. Hvis du elsker å strikke og kjøper garn til 500,- hver måned synes ikke jeg at du skal slutte med det. Kanskje skal du droppe å kjøpe en pølse på bensinstasjonen på veien hjem hver dag, hvis du mener det er unødvendig. Og heller la de pengene gå til enda mer garn. For jeg kan garantere at du vil ha mer glede av garnet eller det kjappe måltidet du kjøper deg.

Jeg er veldig glad i å reise. Og for å ha råd til en langtur til Florida julen 2019 dro jeg med glede ned på andre utgifter. Som å spise ute, kjøpe klær og dyre julegaver. Noen av tingene du bruker penger på er helt sikkert unødvendig, og andre ting drømmer du kanskje om å bruker mer på.
Ta en time eller to og tenk gjennom hva som er viktig for deg.

Eksempel på et budsjett

Vi kan ta et helt fiktivt eksempel på et budsjett som går i null hver måned, men hvor det ser ut som det ikke er rom for sparing.

Inntektene består av lønn på 40 000,- etter skatt, og hver eneste krone forsvinner ut hver måned. Finnes det noen måter å få til en forandring her?
Et klart mål kan gjøre det enklere.

Sett deg et mål

Det er alltid enklere å oppnå noe når man har et målbilde.
Hva er det du ønsker å oppnå med budsjett ditt?
Ta noen minutter å tenk gjennom hva som motiverte deg til å lage et budsjett. Når du først finner et mål eller en motivasjon vil det være enklere å holde fast til budsjettet ditt.

For å lykkes med mål bør de være spesifike, målbare, tidsbestemte, realistiske og oppnåelige.
Hvis du sier til deg selv at du har et mål om å spare penger, er det ganske diffust. Har du oppnådd målet ditt om du sparer 5 kroner på et år?
Men hvis du setter deg et mål om å spare 10 000 kr på et år, så er det både spesifikt, målbart og tidsbestemt. Og forhåpentligvis realistisk.

Det er veldig viktig at målene er realistiske og oppnåelige. Hvis jeg setter meg et mål om å spare absolutt alle pengene jeg får inn på kontoen hver måneden er jeg dømt til å mislykkes. Og det er ikke en god følelse.
Derfor er det bedre å ha litt lavere mål i begynnelsen. For å få en god start og en positiv følelse rundt det å spare.

Eksempel på mål

Hvis du synes det er vanskelig å finne et mål du kan jobbe mot kommer noen forslag her:

  • Spare inn 500 kr. på mat hver måned
  • Kjøpe en mindre brus eller kaffe i uka
  • Bruke bilen mindre med mål om å spare 100 kr. i bensin hver måned
  • Ta med lunsj til jobben hver dag
  • Ikke shoppe klær på en måned
  • Bruke 1000 kr mindre i ferien enn du egentlig tenkt
  • Sette over 500 kr. på sparekonto hver måned
  • Selge ting du ikke bruker på Finn
  • Ikke gå på shoppingsenter i helgene
  • Låne bok på biblioteket i stedet for å kjøpe

Tilbake til eksemplet og et nytt budsjett

Vi går tilbake til eksemplet og ser for oss at familien har valgt å kutte ned på noen poster.
Postene de har valgt er

  • strøm
  • dagligvarer
  • streaming
  • klær

Gjennom å aktivt følge med på strømprisene og bytte til billigere strømleverandør og skru ned temperaturen noen grader, klarer familen å kutte utgiftene med 300,- per måned.

De følger mer med på matutgiftene, kjøper på tilbud og reduserer matsvinn. På den måten bruker de 1 500,- mindre hver måned på mat og andre dagligvarer.

I stedet for å ha 3 ulike streaming-abbonement velger de å kutte ut en. Det sparer de 100,- på hver måned.

Den siste tingen de strammer inn på er shopping av klær. Skapene er fulle, og det er ikke så mye de trenger. Hele 500,- per måned klarer de å spare inn.
Med de små forandringene har de helt plutselig 2 400,- til overs hver måned. Og nå kan de velge å prioritere sparing, eller noe helt annet. Kanskje har de lyst på en ferietur, eller trengs det en ny sykkel? Nå har er det mulig å få satt av penger til akkurat det denne familien vil prioritere.

Involver hele familien

Hvis dere er flere i familien er det viktig at dere har samme mål. Hvis den ene prøver å spare inn og den andre bruker penger til høyre og venstre er det vanskelig å få til en forandring.
Barna må også involveres. De trenger ikke å vite detaljer, men det er viktig at de skjønner at det ikke nytter å mase om få ting.
Kanskje er det lurt å innføre månedslønn mot at barna bidrar hjemme.
Da lærer barna seg at man må jobbe for pengene, og at de ikke bare kommer magisk inn på konto hver måned.

Les mer: Månedslønn til barn- mot at de jobber selvfølgelig!

Feiring av fremgang

En del av å holde budsjettet over tid er å sette av litt tid og kanskje litt penger til å feire fremgangene.
Det er lov å feire et at man vært flink en måned eller nådd et sparemål. Det kan være en kosestund i sofaen med godteri, en tur på kafe, dra på museum, eller kanskje en piknik.
Sparing skal være morsomt, og hvis man aldri får lov til å kose seg vil man heller ikke klare å holde budsjettet sitt.

Evaluering av mål

I begynnelse av et prosjekt, som for eksempel spare penger, er man oftest veldig entusiastisk og ting går ofte bra. Det er flott! Men så kommer hverdagen igjen, hvor ting kanskje ikke helt går etter planen. Da er det på tide å stoppe litt opp og evaluere.

Noen ting har helt sikkert gått bra, andre ting mindre bra. Det er fort gjort å bare fokusere på det man ikke har klart å oppnå.
Som at man kjøpt lunsj flere ganger på jobben, selv om man lovte seg selv å ha med mat hver dag.
Kanskje er det på tide å endre litt på målene. Det er kanskje ikke realistisk å ha med mat på jobben hver eneste dag. I en hektisk hverdag er det kanskje godt nok å ha med mat 3 ganger i uka.
Se de positive tingene du klart å gjennomføre!
Hver gang du tatt med lunsj har du spart en god del penger, så klapp deg selv på skulderen, og fortsett den gode jobben!

Image by Oberholster Venita from Pixabay 

Leave a Reply