Aksjer,  Fondsparing,  Økonomi

Aksjesparekonto – enkelt forklart

Aksjesparekonto – enkelt forklart

Kanskje har du hørt om aksjesparekonto og lurer på hva det er. I dette innlegget har jeg samlet de vanligste spørsmålene om aksjesparekonto – enkelt forklart. Målet er at du raskt skal komme i gang med investeringer!

Hva er egentlig en aksjesparekonto?

Jo, det er en konto hvor du kan samle alle dine fond og aksjer. Fondene må bestå av minst 80% aksjer, og aksjene må være kjøpt på EU/EØS- børser.

Hva er fordelen med ASK?

Fordelen med denne kontoen er at du ikke betaler skatt hvis du ønsker å selge deg ned i et fond eller en aksje for å investere i noe annet.
Du kan i tillegg ta ut innskuddet før du tar ut avkastningen, og da unngå å betale skatt. Tar man ut avkastningen er det vanlig gevinstskatt som gjelder.

Eksempel:
Du har kjøpt fond for 10 000,-, og verdien stiger til 15 000,-.
Du kan ta ut innskuddsbeløpet på 10 000,- skattefritt. Skatten på hele gevinsten betaler du når du tar ut resterende beløp.
Altså: Ønsker du å selge resterende fond på 5 000,- så betaler du hele skattebeløpet.

Her kan du selv regne ut hvor mye skatt du betaler når du tar ut penger fra aksjesparekonto.

Kan man ha flere aksjesparekonto?

Ja, du kan ha 5 aksjesparkonto i hver bank, og feks på Nordnet.

Koster det noe?

Nei, det er gratis å opprette og ha en aksjesparekonto.

Kan jeg opprette en aksjesparekonto for barnet mitt?

Ja, det kan du. Det er forskjellige regler i ulike banker.
DnB krever at begge foreldrene er kunder i banken for å få åpne ASK til barn. I Sparebank1 holder det at den ene forelderen er kunde.
Felles for alle banker er at begge foreldrene må signere, og begge disponerer kontoen.

Les mer: Spare i barnets navn eller eget navn?

Bør alle skaffe seg aksjesparekonto?

Er det lurt for alle å skaffe seg en ASK?
Nei, ikke hvis du har tap på fond eller aksjer. Da er det bedre å selge før du flytter over pengene til ASK. Hvis du selger uten å flytte over til ASK så får du fradrag for tap på skatten.
Men hvis tapet er ganske så lavt, noen hundrelapper feks, da ville jeg nok heller flyttet over fondene til Aksjesparekonto. Og deretter byttet til annet fond.

Husk at det er bare hvis du har et tap totalt sett som du taper på overføre til aksjesparekonto. 

Eksempel:
Hvis du for eksempel har kjøpt for 10 000,- og det nå er verdt 9 000,-. Da har du et urealisert tap.

Men hvis du har kjøpt for 10 000,- og verdien senere økte til 12 000,-, men nå har sunket til 11 000,-: Da er det fortsatt gevinst.
Du har da tjent 1 000,-, men det er urealisert gevinst.

Hva er egentlig urealisert gevinst/tap?

Urealisert gevinst/tap betyr at man har en gevinst på papiret, men så lenge du ikke selger de har du jo ikke pengene i hånda. Og i fremtiden kan kursene både stige og synke. 

Hva er realisert gevinst/tap?

Realisert gevinst/tap er når du har solgt og du enten har gevinst eller tap. 

Det er derfor det kan være lurt å holde hodet kaldt når børsene svinger. Tapene er urealiserte. Så lenge man ikke selger har man ikke tapt en krone. Men heller ikke tjent en krone.

Kan jeg kjøpe fond fra andre banker enn den jeg har ASK i?

Ja, du kan velge fritt blant fond fra forskjellige fondsmeglere. Feks DnB, KLP, Storebrand og så videre, uansett hvilken bank du har ASK i.

Hvor mye penger må jeg ha før jeg oppretter en ASK?

Du kan opprette en ASK uten å ha fond, aksjer eller andre verdipapirer. Samme regler for minstebeløp ved første kjøp gjelder uansett om du kjøper fond i ASK eller utenfor. Noen fond kan du begynne å spare i med så lite som 100,-, andre har en minstegrense på 3 000,- som første innskudd.

Hvordan kjøper jeg fond gjennom ASK?

Når du har opprettet en ASK må du overføre penger til den. Når du har penger på aksjesparekonto kan du begynne å kjøpe fond eller aksjer.

Frist ut 2019 for å opprette ASK

Flere ganger ble fristen forlenget med å opprette ASK, og den siste fristen var 31.12.2019. Det betyr at flytter man aksjer og fond til en ASK etter den datoen vil man bli belastet skatt.

Hvis du skal begynne å spare i aksjer eller fond og har flere spørsmål kan du ta kontakt med banken og be om hjelp. Det er mye penger å spare på å ha fond og aksjer i en ASK.

Les mer: Begynn å fondsspare på 1-2-3!

Image by 13smok from Pixabay 

2 Comments

 • Lena

  Hei,
  Hvis man investert i diverse fond som er samlet i ask er pengene fritatt formueskatt eller må man betale formueskatt for det som investert/står i fond plus annet innskudd (innskudd i bank, sparekonto, etc)? Man skal også betale skatt for evt. gevinst når en tar den ut? Takk for svaret:)

  • Jenny

   Hei!
   Takk for veldig interessant spørsmål!
   Jeg har ikke funnet noe informasjon om at ASK er fritatt formueskatt. Så jeg antar at midler som står i ASK vil bli lagt til den totale skattbare kapitalen man har.

   Når man ønsker å ta ut penger fra ASK betaler man ikke skatt så lenge man ikke tar ut mer enn det man har investert i ASK.
   Har man feks investert 10 000,- og de har økt i verdi til 15 000,-, kan man ta ut 10 000,- uten å betale gevinstskatt.
   Gevinstskatten betaler man først når man tar ut MER enn det man har investert i ASK.

   Håper det var et greit svar 🙂

   Hvis noen andre har tanker rundt formueskatt og ASK er det bare å kommentere!

Leave a Reply