Bøker om økonomi,  Økonomi

“Rik på tid” av Liz Buer

Rik på tid

Jeg fant tilfeldigvis boka “Rik på tid – møter med folk som har trappet ned” av Liz Buer på biblioteket for noen uker siden. Den så innbydende ut og nå har jeg endelig hatt tid til å lese den. Ironisk, jeg som for tiden har mer tid enn de fleste, rekker ikke å gjøre en av de tingene jeg liker best- nemlig å lese.

Vingård i Italia

Det er noen veldig inspirerende eksempler i boka. Spesielt kapittelet om Eli Anne og Frode som bytte logistikk- og controllerjobb mot vingård i Italia!
Det høres ut som en drøm, og viste seg å være akkurat det. Og hardt arbeid.
Boka kom ut i 2008 og da levde paret glade. lange og harde dager i deilige Italia. Jeg ble nysgjerrig på hvordan det gått med paret. De hadde et mål om å lage verdens beste Barbera-vin. Har de klart det?

Det viser seg at i 2017 solgte de seg ut av vingården og Eli Anne jobber nå som eiendomsmegler, og Frode som fjellfører for opplevelsesturer i Alpene.
Er det ikke fantastisk å tørre å velge drømmen sin, uansett hva den er?! Og hvis det ikke går helt som tenkt så spiller det ingen rolle. Bare fordi man velger å følge drømmene sine betyr ikke det at det er det man må gjøre resten av livet. Kanskje det er det som er viktig her og nå.

Å kjøpe et fyr

I boka er det plass til 4 andre historier om mennesker som velger annerledes. For eksempel Ellen Marie som kjøpte Litløy fyr.
Hun har siden 2006 brukt all sin tid og penger til å restaurere fyret. I tillegg har hun etablert en økologisk reiselivsbedrift, noe hun også blitt tildelt næringspris for.

Alt handler om å prioritere

Å være rik på tid betyr ikke at man ikke har noe å gjøre. Det betyr at man selv styrer over tiden sin. Og for å gjøre det må man prioritere. Det er ikke sikkert at man kan få både fri tid OG shoppingturer hver helg, charterferie og helgeturer til New York. Kanskje må man velge vekk å bo i en storby, dyr bolig eller å ha to biler.
Alt handler om å prioritere. Man må stille seg spørsmålet: “Hva er viktig for meg?”
Personene i denne boka har funnet andre måter å leve på. Som gir de mer enn livet de levde før. Dette er en skikkelig “gladbok” som også reflekterer rundt arbeidsliv, forbruk og lykke. Og kanskje kan den inspirere andre til å bli mer rik på tid.

Les mer: Bøker om økonomi

Leave a Reply