Økonomi,  Sparing

Hvordan man reduserer utgiftene til klær

Hvordan man reduserer utgiftene til klær

Vi er 5 stykker i familien, 2 voksne, og 3 barn. Og i følge SIFO burde vi ha brukt ca 2 500,- i måneden på klær og sko.

Sjekk SIFO referansebudsjett for din familie!

Nysgjerrig som jeg er måtte jeg sjekke hvor mye vi egentlig bruker. Jag vet at det ikke er ikke mye. De viktigste grepene jeg gjør som reduserer utgiftene til klær er å kjøpe det meste brukt. Men jeg har ikke hatt noen oversikt over den eksakte summen.
Etter en rask gjennomgang i nettbanken fant jeg ut at vi hittil i år har brukt ca 1 500,- i bruktbutikker og ca det samme i vanlige klesbutikker.
Det er 3 000,- på 8 måneder.
Fordelt på alle oss 5 blir det ikke mer enn 75,- per person og måned!

Så til sko.
Det kjøper jeg omtrent aldri brukt, så der går det også penger. Ca 2 200,- hittil i år viser det seg.
Så totalt har vi brukt 5 200,- på klær og sko i løpet av årets første 8 måneder i 2019. Det er omtrent det samme som SIFO mener vi burde bruke på 2 måneder!

SIFO mener også at våre matutgifter burde være 8 632,- per måned, men vi klarer oss på ca 5 500,-.

Ikke bare klær i bruktbutikk

I forrige uke var jeg i min lokale bruktbutikk og fant masse klær til minsten! De hadde posesalg til 50,- per pose og jeg fant nok til å fylle nesten to poser.
I tillegg selger de interiør ting, og jeg kjøpte en stjerneformet kakeform. Passer perfekt til barnebursdager!

Noen ganger har de en kurv med ting de gir bort. Fra den plukket jeg med meg fire enkle hvite kaffekrus. De tenkte jeg at barna kan male på og gi bort som julegave.
Alt det på bilde nedenfor kostet meg 110,-! ?
Det er flere ullklær, og også regntøy, t-skjorter, bukser, body og gensere.

En livsstil

Helt siden tenårene har jeg kjøpt klær og ting brukt. Mellom ungdomsskolen og videregående tok jeg et type friår. Da tok jeg noen fag to dager i uka og resten av tiden hadde jeg praksisplass i en bruktbutikk. Dyr sortere jeg klær som skulle gå til bistand i andre land og klær som ble solgt i butikken. Og der oppstod kjærligheten min til gjenbruk. Fra da har det blitt en livsstil å kjøpe brukt. Like mye for å spare penger som for å spare miljøet.

Planlegg fremover!

Når de eldste barna var små bodde vi i Oslo, og jeg oppdaget at det fantes mange muligheter til å kjøpe brukte klær. Nesten alle barneskoler som har korps har også loppemarked en eller to ganger i året for å få inn penger. Og for å finne billige klær dro jeg i “loppemarked-sesongen” på tur i helgene til skoler over store deler av Oslo.

Da hadde jeg 2 små barn og som alle vet vokser barn. For å klare å holde klesutgiftene nede kjøpte jeg hele tiden barnetøy i 2, 3 eller 4 størrelser større enn de brukte akkurat da. På den måten hadde jeg alltid klær i riktig størrelse alt ettersom de vokste. Men det ble ganske mye klær etterhvert. Og da var det viktig å få oversikt over alt sammen.

Sortering er A og O

Jeg har samme system nå som når de eldste var små. Men jeg har ikke vært så flink til å følge det. Før minsten ble født dro jeg innom noen bruktbutikker. Planen var å få orden på alle klærne før hun ble født. Men midt i en flytt og oppussing ble ting lagt litt hulter til bulter i skapene.
Det har vært poser overalt med klær i forskjellige størrelser, og jeg har ikke hatt oversikt i det hele tatt.

Men i forrige uke tok jeg endelig tak i dette. Denne gangen lagde jeg systemet i et vanlig excelark. Der har jeg nå ført inn nesten alle minsten klær i større størrelser.

Mitt system

Plan for å holde orden


Så nå er planen at hver gang jeg kjøper nye klær følger jeg denne planen:

  • sortere etter størrelse.
  • føre inn alle klærne i Excel-arket
  • legge hver størrelse i en pose og skriver størrelse på den.
  • legge alle posene i en gjennomsiktig plastkasse og nummererer esken.
  • noterer hvilken pose som ligger i hvilke eske. (Det gjør det enklere å finne riktig eske når barna vokser.)

Dette systemet fører til at jeg enkelt kan se hva vi har behov for.

Når jeg drar på loppemarked eller bruktbutikk tar jeg et bilde av Excel-arket og så har jeg en oversikt over hva jeg mangler!
Da unngår jeg å kjøpe det vi allerede har nok av.

Dette systemet sørget for at jeg stort sett ikke trengte å kjøpe nye klær til de store ungene før de begynte på skolen. Unntatt en eller to vinterdresser og undertøy selvfølgelig.

Arve klær er gull verdt!

Vi er dessuten så heldig at vi kan arve klær av kusina til minsten som er seks år og, derfor har vi en del større størrelser å holde styr på nå.

Planen min er å ikke kjøpe nye klær til minsten før hun begynner på skolen, og for å klare det må jeg ha et ordentlig system.

Mange gode grunner til å kjøpe brukt

Men hvorfor gjør jeg dette? Tar det ikke mye tid? Nja, litt tid tar det, men ikke mer enn det ville tatt å dra i en vanlig klesbutikk.
Og det er jo så mange gode grunner for å kjøpe brukte klær! For eksempel:

  • Vi sparer veldig mye penger
  • Vi sparer miljøet for forurensning. En FN-rapport viser at klesindustrien står for større utslipp enn fly og skip.
  • Det er bedre for huden vår å bruke klær hvor fargestoffene er vasket ut. Jeg Jeg har ganske ømfintlig hud og får noen ganger utslett i ansiktet av nytt sengetøy.
  • Bruktbutikken gir overskuddet til aktiviteter til barn og ungdommer i nærområdet
  • Det er utrolig hyggelig å handle i bruktbutikken vår! Damene som jobber der er utrolig koselige og minsten liker seg også der.

Alt i alt er det for meg bare gevinster med å kjøpe brukte klær. Dessuten gjør det kjøpeprosessen så mye enklere. Enten så passer det – eller så passer det ikke!

Kjøper du brukte klær?
Har du et system eller noen lure ideer på hvordan jeg kan forbedre mitt system? Kom gjerne med tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *