Bolig,  Økonomi

Er du på boligjakt? Gode råd på veien!

Er du på boligjakt? Gode råd på veien!

Er du på boligjakt og har vært det en stund, men finner aldri “drømmeboligen?
Eller går du med “flyttetanker”, men vet ikke helt hvor du skal begynne?
Dette innlegget handler mest om de praktiske tingene du kan gjøre for å finne deg en bolig. Og vil gi deg gode råd på veien dit!

Se på økonomien

Ta en gjennomgang av økonomien.
Tenk gjennom hvordan økonomien din ser ut, og hvor stort budsjett du har for å kjøpe bolig. Kanskje trenger du å ta noen grep før du setter igang kjøpsprosessen. Hvis du skaffer deg god oversikt over din økonomi vil du kunne se om det er ting du kan spare inn penger på. Det kan føre til at egenkapitalen din blir høyere. Noe banken ser på som positivt.

Les mer: Budsjett for nybegynnere

Ta kontakt med banken

Ta et møte i banken for å få finansieringsbevis.
Finansieringsbevis er en bekreftelse på hvor mye du kan få låne i banken.
Da vet du hvor høyt bud du kan legge inn og du slipper å ta forbehold om finansiering. Dukker en passende bolig opp er det ingenting i veien for å legge inn bud.

Hvis finansieringsbeviset ikke er så høyt som du kanskje så for deg finnes det flere løsninger.
Det kan være å:

  • nedjustere kravene og se etter en rimeligere bolig
  • spare mer penger til egenkapital
  • finne en bolig med utleiedel

Motsatt, hvis banken gir deg mulighet til å låne mer penger enn du først trodde, betyr ikke det at du MÅ låne så mye. En rimeligere bolig vil også gi en mer fleksibel økonomisk situasjon. Boliglån skal ofte nedbetales over 25-30 år, og mye kan skje. Å strekke strikken for langt gjennom å ta opp maks i boliglån kan være risikabelt.

Valg av bolig og område

Du har kanskje tenkt på et eller flere områder du kunne tenkt deg å bo, og helt sikkert en prisklasse du er komfortabel med.
Undersøk hvilken pris boligene i det området ligger ute til.
Har du vært på boligjakt i lang tid kan det være lurt å se på andre områder og andre type boliger enn de du sett på så langt.

Spør deg selv hva du ønsker:

  • Oppussing eller nytt?
  • Nær sentrum/byen eller et stykke unna?
  • Leilighet, rekkehus eller enebolig?
  • Mindre bolig, eller kanskje større bolig med utleiedel?

Photo by Stephan Bechert on Unsplash
Photo by Guillaume Briard on Unsplash

Ofte ser man seg litt blind på et område, men sett deg en grense for hvor langt du er villig til å pendle. Kanskje er det greit å pendle opp til en time til jobben? Så sjekker du tog, buss, trikk, t-bane og bilveier, og ser hvor langt unna du kan bo, men fortsatt innenfor pendlingsavstand.
Kanskje er det et alternativ å flytte et stykke lenger unna enn du først tenkt?

Før visning:

Last ned prospekt – også objekter du kanskje ikke tror er aktuelle, men som kan være et alternativ.
Les prospektene nøye – og spesielt om boligens tilstand. Er det snakk om borettslag er det lurt å sette seg godt inn i økonomien til borettslaget. Mange ganger blir det ikke satt av nok penger til vedlikehold, og det kan bli dyrt når større ting må ordnes. Som for eksempel fasade, tak, eller rør.

På visning

Gå på mange visninger – også på objekter du kanskje ikke er så interessert i. Selv om objektet ikke faller i smak vil du bli tryggere på hva du skal se etter, og hva som er viktig å undersøke.

Undersøk boligen nøye. Hvis du ikke har spesielle kunnskaper relatert til bolig, kjenner du kanskje noen som kan mer.Snakk med megler. Spør om alt du lurer på med boligen. Hvis ikke megleren kan svare der og da, tilbyr de ofte å kontakte deg angående informasjonen senere. Spør om markedet, det kan være lurt å fortelle litt om hva du er på jakt etter Kanskje får du tips om hør noen objekter som vil komme på markedet.

Avslør aldri budsjettet ditt! Hverken på visning eller når du legger inn bud. Hvis megler vet at du kan betale mer enn prisantydning kan han eller hun presse opp prisen.
På små steder har ofte samme megler mange av de objekter man er interessert i, og man møter de flere ganger. Er man da med i flere budrunder vil megleren være klar over ca hvor stort budsjett man har. Men selv om du er med i en budrunde på et dyrere objekt, og neste gang ønsker å by på et rimeligere objekt betyr ikke det at du ønsker å gå like høyt i begge budrundene. Vurder hvert enkelt objekt individuelt i forhold til hvor høyt du ønsker å gå.

Tenk på muligheter med planløsning – enkelte ting kan forandres. Vegger kan rives eller settes opp for å skape åpne rom eller flere rom. Det eneste du med sikkerhet ikke kan forandre på er beliggenheten.

Tenk på helheten. Vil du kunne trives over tid i det objektet? Er det for mye støy eller for langt unna kollektivtransport? Er det tungvint å bo mange etasjer opp uten heis? Det er dyrt å kjøpe og selge bolig, så tenk deg nøye om før du kjøper!

Front Image by MR1313 from Pixabay

Leave a Reply