Crowdfunding,  Fondsparing,  Investeringsportefølje,  Økonomi,  Privatøkonomi

Min investeringsstrategi

Min investeringsstrategi

Investeringsstrategi.
Høres det vanskelig ut, og noe som bare finansmenn driver med?
Det stemmer ikke. Alle kan investere og lage sin egen strategi!
En investeringsstrategi trenger ikke å være avansert.
Det kan være å betale ned gjeld, spare til buffer eller investere i aksje.
Det viktigste er å komme i gang, og ha en plan for pengene sine!

Lenge tenke jeg aldri nærmere over investeringstrategier, eller at jeg i det hele tatt hadde en. Jeg bare sparte.
Men under en samtale med Beate Engelschiøn, @rikere_liv, begynte jeg å tenke mer på det.
Og ja, jeg har jo faktisk en strategi!
Den har forandret seg en del i det siste, men basen har alltid vært langsiktig sparing. Selvfølgelig er det også viktig med en kortsiktig horisont, og der kommer bufferen inn.

Les mer: Buffer er lur sparing

Mål med investering

Målet er at våre investeringer skal fordele seg som på bildet nedenfor. Vi er ikke helt der enda. Noen ganger per år går jeg gjennom alle tallene og lager en oversikt over fordelingen. Med hjelp av den kan vi se veien videre. Det gjør det enklere å vite hvordan vi skal investere pengene våre.

Kort fortalt ser min investeringsstrategi for familien slik ut:

Fordeling av investeringene

Bankkonto: En viss sum må til en hver tid stå på bankkonto for å dekke løpende utgifter. Den varierer selvfølgelig i løpet av måneden. Rett etter lønning er den høyere, og når store regninger er betalt er den lavere. Men for vår del er den ca 3% etter lønning.

Buffer: Siden vi pusser opp trenger vi en god del i buffer. Derfor har jeg satt et mål om å ha 10% av sparekapitalen i buffer. Pengene står på konto i to ulike forbruksbanker. Noen jeg blir mer og mer skeptisk til. Er det riktig å la mine sparepenger være delaktig i en lånekarusell?

Crowdfunding: Grunnen til at jeg investerer i Crowdfunding er at jeg ser på det som en givende måte å bidra til at bedrifter utvikles. Avkastningen er høyere enn på sparekonto, og risikoen også selvfølgelig. Derfor begrenser jeg andelen til 10%. Et prosjekt jeg gikk glipp av å investere i var Pia Design (fra Mysen faktisk), som satser på engangsservise i 100% komposterbare materialer. Jeg håper det kommer flere bærekraftige investeringer i fremtiden.

Indeksfond: Jeg har spart i indeksfond i 25 år, og over lang tid er det en trygg investering som gir god avkastning. Målet er at andelen i indeksfond skal være ca 50%. På sikt skal jeg kjøpe meg opp i grønne indeksfond, selv om de er dyrere enn standard indeksfond.

Aktive fond: I løpet av høsten 2019 har jeg kvittet meg med et dårlig aktivt fond. Og selv om aktive fond er dyrere enn indeksfond og ikke gir bedre avkastning, har jeg planer om å investere en mindre sum i aktive grønne fond.

Les mer: Fondssparing for nybegynnere

Mange ulike strategier – velg din egen!

Sånn ser altså min investeringsstrategi ut. Men det betyr ikke at det er det riktige for deg eller andre. Man må se på sin egen økonomi og hva som passer best for en selv.
Begynn med å prioritere å nedbetale dyr gjeld og så spare til en buffer. Etter det kan du begynne å investerer langsiktig.

Hva som er beste strategien avhenger av hvordan livet ser ut. Ofte trenger man forskjellige strategier i ulike faser av livet.
Som student for eksempel tjener man ofte mindre og har kanskje ikke rom for å spare så mye. Da kan en lur strategi være å spare i BSU for å senere få råd til å kjøpe bolig.
Les mer: BSU og BSU Start- vanlige spørsmål

Så hva tenker du? Hvordan ser din investeringsstrategi ut?

Leave a Reply