Fondsparing,  Media,  Økonomi,  Privatøkonomi

Intervjuet av Dine Penger

Intervjuet av Dine Penger

I siste nummer av Dine Penger (nr 10) er intervjuet journalist Astrid Dalen gjorde med meg for snart 2 måneder siden! Det hadde jeg vel aldri trodd når jeg startet bloggen i våres. At jeg ville bli spurt om å være med på intervju i det største økonomimagasinet i Norge?

Astrid husket meg fra ulike økonomiforum på Facebook og det var veldig hyggelig å ta en økonomiprat sammen. Man kan nesten si at hun har spesialisert seg på å få frem kvinnene som brenner for økonomi og sparing. Og oss er det mange av!

10 å følge på instagram


I artikkelen er det listet 10 profiler på Instagram som skriver om privatøkonomi. Alle er kvinner, og jeg en av de), og kanskje er det ikke en tilfeldighet. Kanskje er det en motpol mot det media ofte skriver om kvinner og økonomi, nemlig at kvinner ikke kan.
Det har jeg tidligere skrevet om i dette innlegget: Kvinner med interesse for økonomi – mer vanlig enn media tror

Menn og privatøkonomi

Men det finnes selvfølgelig også menn som er opptatt av sparing. Gjerrigknarken, eller Rune Nikolaisen som han heter, er også med i artikkelen. Han har i over 20 år drevet en hjemmeside med fokus på sparing, og må sies være pioneren i Norge på nett.

I artikkelen spør han hvor alle menn er når det kommer til privatøkonomi og media.
Det er et berettiget spørsmål.
Han mener at en av grunnen er at menn gjerne tenker at de selv vet best. Og at kvinner er mer opptatt av felleskap. Og det tror jeg er en helt korrekt observasjon.

Sparing som livsstil

Samtidig synes han enkelte av «Instagram-damene» fremstiller seg og sparing som en slags perfekthet. «De nærmest propagerer en livsstil på økonomifronten». Han mener det er viktig at folk ikke opplever det å begynne med sparing som uoverkommelig. Eller at man opplever skam fordi man ikke får det til bra nok.

Jeg kan ikke si meg helt enig der. For det første så er sparing en livsstil for meg. Jeg har vært opptatt av sparing helt siden jeg begynte å få lommepenger. Og det har ført til at jeg blant annet har hatt mulighet til å:

  • Gå på folkehøyskole
  • Reise rundt ibvefden i 4 år
  • Kjøpe bolig
  • Jobbe redusert
  • Ta lenger foreldrepermisjon

Det er noe jeg er utrolig takknemlig for, og setter pris på. Selvfølgelig ønsker jeg at også andre skal ha mulighet å bestemme mer over sitt eget liv. For penger gir trygghet og. Men det er ikke dermed sagt at jeg mener ar alle må eller bør gjøre som meg. Heldigvis er vi alle forskjellige og har ulike interesser i livet. man kan for eksempel like å trene, men det trenger ikke å bli en livsstil. Det samme med interesse for økonomi. Mange lever helt fint med en automatisk månedssparing i fond, og det er flott! Så kan sånne som meg nerde med prosenttall, kalkyler og budsjett.

Sparing som perfekthet

Når det kommer til fremtidige sparing som en perfekthet kan jeg ikke si at det er noe jeg lagt merke til. For min egen del har jeg ikke noe problem å vise sannheten. For livet er ikke bare en rosabloggers drøm. Vi har malespann på stuebordet, hauger med klær som skal brettes og unger som krangler. Eller for å si det økonomisk: regninger som blir glemt, feilinvesteringer, ASK som må opprettes, og bomkjøp man angrer på.

Forhåpentlig er det ingen som føler skam eller blir skremt fra å spare av «Instagram-damene». Både der og på forum opplever jeg heller at både små og store forandringer blir heiet frem. Samholdet , felleskapet og det at det er plass til alle, er noe veldig positivt. Og hver enkelt må utgå i fra sin egen situasjon og forutsetninger. Det viktigste er å begynne å spare, uansett sum.

For det er som Nikolaisen sier i artikkelen, småpenger blir det mange nuller av til slutt!

Leave a Reply