Barn og økonomi,  Fondsparing,  Økonomi

Har du ordnet Aksjesparekonto?

Har du ordnet Aksjesparekonto?

Sparer du i fond eller aksjer? Så flott!
Har du ordnet Aksjesparekonto og overført sparingen din dit?
Hvis ja, klapp deg på skuldra og ta deg en velfortjent lur på sofaen.

Er du som meg, litt treig på avtrekkeren, er det på tide å få ASK på plass!
Allerede i mars skrev jeg på bloggen om aksjesparekonto, og oppfordret alle til å få ordnet det før utgangen av 2019. Men har jeg fulgt mitt eget råd? Nei.
Jeg har vært treig.

I august skrev jeg om vanlige spørsmål og svar angående Aksjesparekonto.
Og hovedgrunnen til å opprette en ASK er at man ikke betaler skatt når man selger fond eller aksjer. Så lenge man selger for maks den sum man har investert.  Tar man ut avkastningen er det vanlig gevinstskatt som gjelder. Det gjør at man kan selge seg ned i et fond eller aksje og kjøpe noe annet uten å måtte betale skatt.

Jeg har vært sløv

Jeg har vært sløv.
Selv om det bare er uker igjen av året har jeg ikke fått alle fond inn i ASK. Det er spesielt barna sin sparing som fortsatt stått igjen på generell fondskonto.

Den har stått i deres navn, og jeg trodde det var en enkel sak å få overført det til en aksjesparekonto.
Det viste seg å ikke være helt sant.
Allerede for flere måneder siden opprettet jeg en egen ASK til barna. Men det å faktisk få fondene inn i den var ikke så enkelt.
Etter en samtale til DnB kundeservice virket det som eneste måten å gjøre det på var å overføre andelene i mitt navn. For så å overføre til hver sin ASK. Jeg fikk beskjed om å signere skjema: “Overføring av fondsandeler (Fra umyndige og barn).

Siden jeg har to barn er det naturlig å ha forskjellige ASK til barna.
Det innebar at jeg måtte utføre overførselen separat, for at ikke fondsandelen skulle bli slått sammen.

Flere skjemaer, telefonsamtaler og mailer senere er ting i orden. Nesten.

Kan virke som jeg er et skjema unna å få overført fondene til ASK :-).
Kundeservicen har i hvert fall vært helt ok. Og selv om det ikke vært en enkel prosess har rådgiverne gjort sitt beste for å ordne det.

Det er fordeler og ulemper med å spare til barnet sitt i sitt eget navn eller barnet sitt navn. De største fordelene med å spare i sitt eget navn er at man har full kontroll på pengene, og at barnet har rett på fullt utdanningsstipend.
En fordel med å spare i barnets navn er at barnet beholder penger ved en skillsmisse eller dødsfall.
Les mer: Sparing til barn.

Ikke gjør som meg! Samle sparingen din

Tilbake til mine fond, så er de fordelt mellom flere ulike banker:

  • Nordnet
  • Nordea
  • Kron
  • DnB

og tidligere også i Eika.

Det er selvfølgelig enklere å ha alt samlet et sted. Gjør derfor ikke som meg! Spre ikke sparingen rundt omkring. Prøv å forholde deg til færrest mulig banker og fondstilbydere!
Grunnen til at jeg har sparing flere steder er fordi jeg har byttet bank noen ganger. Og da har jeg begynt med fondssparing i den nye banken .

Fond et sted, aksjer et annet

Siden jeg synes Nordnet har den enkleste og greieste oversikt valgte jeg å flytte fondene dit.
I sommer begynte jeg å investere i aksjer. Det valgte jeg å gjøre i Nordea siden kurtasjen er lav der. Kun 0,04% per handel eller minimum 1,-.
Jeg er hverken student eller handler for store summer og da sparer jeg penger på å kjøpe aksjer gjennom Nordea.
Til sammenligning koster det feks 95,- eller minimum 0,05% i DnB.

Kron opprettet jeg fordi jeg var nysgjerrig. Kron er en sparerobot og uavhengig rådgiver. Og de mener at de kan gi 2,5% bedre avkastning enn en gjennomsnittlig fondssparing. Gjennom Kron-appen får man oppdateringene om hva som har skjedd i markedet og hvordan det går med fondene. Jeg er veldig fornøyd med både avkastningen og hele informasjonsprosessen i Kron, at jeg velger å fortsette månedssparing i fond der.

Flytt til ASK nå!

Ting tar tid, og noen ganger er det tungvint å få både opprettet ASK og flyttet fondene dit.
Det viktigste hvis du ikke har flyttet fondene inn i en ASK er å få gjort det så raskt som mulig! Fristen for å flytte fra en tilbyder til en annen er 30 november eller 1 desember avhengig av hvor du ønsker å ha din ASK. Ønsker du å flytte fondene dine inn i en ASK i den bank du allerede har de i er fristen 19-21 desember.

Ta kontakt med banken og be om hjelp! Det er mye penger å spare på å ha fond og aksjer i en ASK.

Image by TheDigitalWay from Pixabay

Leave a Reply