Aksjer,  Investeringsportefølje,  Økonomi

Nybegynner på aksjer, og børsen synker!

Nybegynner på aksjer

Aksjer er omtrent en helt ny verden for meg, og i sommer bestemte jeg meg for å kjøpe meg inn direkte i selskaper. Strategien var å månedsspare, omtrent som i fond, med 1 000,- i måneden. For å så bygge opp en liten portefølje med aksjer. Men jeg ble så ivrig at jeg raskt endte opp med en stor andel aksjer i vår portefølje. Faktisk er hele 24% av verdiene bundet opp i aksjer!

Børsen går ned – ingen grunn til panikk

Siden jeg begynte å kjøpe aksjer i sommer har verdien på porteføljen gått ned, ned og mer ned. Majoriteten av aksjene har jeg “tap” på, men jeg føler ingen panikk.

Grunnen til det er først og fremst at jeg minner meg selv på at så lenge jeg ikke selger har jeg heller ikke tapt noen penger. Det er kun papirtap, ikke et reelt tap. Men noen ganger lurer på hva jeg egentlig driver med.

Ingen grunn til panikk! Det går over.

Gjennomsnittlig har aksjene sunket 9,5% i verdi siden juni. Hadde jeg investert i indeksfond, Crowdfunding eller bare latt de stå på bankkonto ville jeg ha tjent mer penger.
Så hvorfor investere i aksjer og utsette seg for store svingninger?
En av grunnen til at jeg gjør det er fordi jeg ønsker å lære. Teoretisk læring har verdi det og, men å investere med ekte penger gjør det mer spennende. Noen ganger kanskje litt for spennende.

Aksjeporteføljen

Aksjene jeg investert i hittil er:

 • Bonheur
 • Dolphin Drilling
 • Elkem
 • Hiddn
 • Mowi
 • Scanship Holding
 • Scatec Solar
 • Seadrill
 • Tomra

Tilfeldige kjøp

Men hva var tanken bak kjøpet av akkurat disse aksjene? Det lurer jeg litt på selv faktisk. Valget av selskaper har vært ganske så tilfeldig.
Planen når jeg begynte å kjøpe disse aksjene var blant annet å investere i noen bærekraftige selskaper som Scatec Solar og Tomra.

Andre selskaper som Dolphin Drilling var for å teste ut hvordan markedet fungerer. Dolphin Drilling gikk konkurs, så der har jeg et reelt tap. Men ikke på mer enn 600,-. Så lite investerte jeg i selskapet. Bare for å teste hvordan markedet fungerer.
I tillegg leste jeg økonomiaviser og fulgte med på hva investorer satset på. Men helt ærlig så var mye av dette tatt litt ur løse lufta. Jeg var veldig ivrig etter å komme gang. Og selv om jeg leste en del om selskapene, fulgte med på forum, aviser og podder så var det meste lite gjennomtenkt. Det har jeg skjønt nå i etter tid.
Men sånn er det kanskje for de fleste nybegynnere på aksjer?

Inspirasjon fra podd

Men å investere uten en ordentlig plan funker ikke lenger for meg.
Derfor har jeg de siste månedene lest noen bøker om aksjer og ulike investeringsstrategier. Etter å ha hørt på en episode av Rika tilsammans med Andreas Brock och Henrik Milton från Coeli AB, har jeg tenkt å følge deres fremgangsmåte når de investerer i et nytt selskap.
De er aktive forvaltere og bruker all sin tid på å kjøpe og selge aksjer. Det kan selvfølgelig ikke jeg bruke tiden min på.
Men det jeg tar med meg fra intervjuet er at før de investerer lager de et notat om:

 • hvorfor kjøper vi?
 • hva selger selskapet?
 • er de større om 5 år?
 • hva er oppsiden?
 • hva er nedsiden?
 • hvem er daglig leder og eier han eller hun aksjer i selskapet?
 • hvordan ser styret ut?
 • regnskapet
 • hva sier andre?
 • hvordan gikk det for selskapet kriseårene 2008-2010?
 • hva skal få selskapet å vokse videre?

Dokumentet gjør det mulig å gå tilbake og se hvordan de tenkte. Og det er noe også jeg som nybegynner på aksjer kan gjøre. Selvfølgelig er malen de bruker veldig mye mer avansert enn det jeg har tid å lage. Men noen av tingene tenker jeg er greit å se på.

Planen fremover

Fra nå av, før jeg investerer, skal jeg skrive ned noen få linjer om:

 • hvorfor jeg valgt meg ut det selskapet
 • hva selskapet selger
 • hvorfor jeg har tro på det
 • hvordan jeg tror det vil gå med selskapet de neste 5 årene
 • hvordan regnskapet sett ut de siste årene
 • hvor langsiktig jeg ønsker å være
 • om det er en salgskurs jeg ønsker å oppnå.

Det gir litt mer struktur. Og når markedene svinger kan jeg gå tilbake og se på min plan. Jeg har sett på noen flere selskaper og med hjelp av denne planen føles det mindre skremmende å investere.

Fra tid til annen lager jeg en oversikt over hvordan utviklingen i investeringsporteføljen har vært. Den kan du følge her.
Aksjeporteføljen bør absolutt ikke kopieres og dette er ikke noen anbefalinger.
Du kan gjerne se på dette som underholdning! Du har ingen ting å tape og lærer kanskje noe av mine feil?

Oppdatering 25.01.20:
Selv om aksjene mine hadde gått ned i november ligger jeg nå i pluss. Og det etter noen dagers massiv nedgang på børsen.
Faktisk ligger jeg nå på 9% pluss!
Siden i juni har jeg kjøpt aksjer uregelmessig, både i oppgang og nedgang. Og det har tydeligvis vært en god strategi.
Langsiktighet er nøkkelen for meg, og noe jeg kommer til å fortsette med. Uansett om markedet går opp eller ned.

Leave a Reply