Økonomi,  Sparing

Trenger vi virkelig flere ting på Black Friday?

Black Friday- shopping for alle penga

Det nærmer seg en av de store shopping-dagene, Black Friday. Men trenger vi virkelig flere ting? Trenger vi flere grunner til å shoppe? Handelsstanden tar i bruk alle triks i boka for å få oss til å kjøpe mer og mer. Og det fungerer alt for godt. I fjor brukte vi 3,7 milliarder på Black Friday! Det er «kun» noen hundre millioner mindre enn det vi klarte å svi av på lille julaften.

Kan man shoppe seg lykkelig?

Men gjør mer av alt oss lykkeligere? I et intervju i KK sier spesialist i klinisk voksenpsykologi Robert Speare (også kjent fra Luksusfellen)

– Lykken man får av å shoppe er noe som avtar etter en stund, og man må handle mer og mer for å tilfredsstille seg selv og for å oppleve mer lykkefølelse.

Undersøkelser har vist at det å ikke bruke penger i det hele tatt gir mer glede enn å shoppe. Selv de som velger miljøvennlige alternativer er mindre tilfreds enn de som ikke shopper i det hele tatt.

Trenger vi virkelig flere ting?

Så for min del sier jeg nei takk til Black friday. Jeg har ikke lyst på flere ting. Det holder i massevis med alt rot jeg samlet på meg som ligger i esker i boden, poser i skap og hauger med klær som ikke får plass i skuffene.

Ting vi skal kvitte oss med

I stedet for å bidra til mer forbruk gjennom å kjøpe nytt på Black Friday tipser Infinitum Movement om alternativer.
Som for eksempel at brukte klær går å få finne på Tise eller Finn. Eller hvorfor ikke nærmeste Røde Kors og Fretex?
Ønsker man en skikkelig grønn fredag kan man bli med på DNT sine arrangement. De inviterer til “byttefest” og beskriver det slik:

“1. Du kan BYTTE eller GI BORT utstyr til noen andre som trenger det. Lever inn noe og få muligheten til å bytte til deg utstyr du har bruk for. Ønsker du å gi bort uten å ta med deg noe er du selvsagt velkommen til det.

2. Du kan SELGE utstyret ditt ved at vi merker produktet med pris og ditt telefonnummer, slik at kjøperen kan vippse deg penger. Du bestemmer prisen selv og kan velge om du ønsker å være der på kvelden om en kjøper for eksempel skulle lure på noe vedrørende ditt produkt.”

Selv skal jeg prøve å rekke en liten gårtur i naturen. Det blir min grønne fredag.

Leave a Reply