Økonomi,  Privatøkonomi,  Sparing

Den beste julen er den gjeldsfrie jula

Den beste julen koster 97 milliarder?

Julen nærmer seg og det er fort gjort å bruke mye mer penger enn man tenkt. Det er forventet at hver nordmann i gjennomsnitt kommer til å bruke 11 100,- på gaver og mat i desember. Totalt 97 milliarder kroner! I følge en undersøkelse DnB har bestilt lander vi på 13 320,- per person. Og da er vi godt over 100 milliarder i forbruk i året siste måned.

100 milliarder i inkassogjeld

Tilfeldigvis har nordmenn like mye i inkassogjeld. I første halvdel av 2019 bikket inkassokravene 100 milliarder. Og noe av det stammer helt sikkert fra julen 2018.

STOPP

Er det ikke på tide at vi stopper opp? Hva er egentlig viktig? Økt forbruk, fler ting, mer jag etter status? Eller å prøve å være fornøyd med det man har?
Nå står jula for døra og mye tyder på at vi vil gå inn i 2020 med enda mer gjeld. Men det trenger ikke å bli sånn! Her er noen gode tips på hvordan man kan redusere forbruket i desember.

Generelle tips

  • Tenk gjennom hvordan du ønsker å starte neste år.
    Med tom konto og kanskje til og med gjeld fra dyre julegavekjøp? Eller i balanse med rom i budsjettet. Mindre pengebruk i desember vil gi en roligere og mer harmonisk start på året.
  • Det er du som bestemmer hvor mye penger du skal bruke til jul!
    Det er lov å si nei, både til seg selv og de rundt seg.
  • Sett en maks-grense på hvor mye du skal bruke.
    Både på mat, gaver, pynt og andre ting. Og hold deg innenfor den grensen!
  • Snakk sammen om hvilke forventninger dere har.
    Både voksne og barn. Familie og venner. Både til hva dere ønsker å prioritere å gjøre i løpet av desember og hvor mye dere ønsker å bruke av penger.
  • Lag en liste over hva du tenkt å kjøpe til hver enkelt.
    Og følg den.
    Ofte bruker man mer enn man tenkt. Mange ganger har jeg selv funnet en pose med gaver jeg helt glemt at jeg kjøpt. På mystisk vis har de funnet veien fra butikken og hjem i løpet av desember. Uten at jeg kan huske å ha kjøpt de. Noen ganger er de pakket inn uten navnelapp, og det blir en dobbel overraskelse på julaften. Ingen vet hva det er eller til hvem.

Julemat og pynt

Image by Whizartmedia from Pixabay 
  • Bruk julepynten fra i fjor!
    Det trengs ikke noe nytt. De fleste synes det er koselig å ta frem de samme tingene fra år til år. Det skaper jo bare mer julestemning med tradisjonsrik julepynt fremfor nytt plastikkjuggel.
  • Bruk mindre på mat, drikke og snop
    Vi bruker utrolig mye penger på mat, drikke og snop til jul.
    Vi både spiser og drikker mer enn hva vi trenger. Lag et budsjett på forhånd og sett en maks-sum, for hva du får lov til å bruke. Prøv å ikke overskride den. Kanskje går det å droppe noe i år. Eller i hvert fall kjøpe inn litt mindre mengder.
  • Dele på innkjøpene.
    Hvis dere er flere som skal feire jul sammen kan dere fordele innkjøpene mellom dere. En kjøper poteter og surkål, en annen ribbe, en tredje dessert og så videre.
  • Priskrig i butikkene
    I desember er det priskrig på julevarer i matbutikkene. Og det er flott for oss konsumenter! Men det betyr ikke at vi skal kjøpe dobbelt så mye mat. La det bli en sjanse å redusere matbudsjettet.

Les mer: Hvordan man sparer inn på matbudsjettet

Gaver

Image by Gerhard Gellinger from Pixabay 
  • Dropp gavene til de voksne.
    De fleste har allerede alt de trenger, og det blir bare å bytte penger med hverandre.
  • Hvis det føles for ekstremt kan man teste pakkelek.
    Alle kjøper én gave hver til 100 eller 200,-. Så trekker hver person én gave. Dette kan spare alle mange penger. Jeg har prøvd å innføre dette i slekta, men kan ikke si at jeg kom helt i mål :-). Vi ble i hvert fall enige om å bruke mindre penger i år.
  • Gi praktiske gaver, som kanskje allikevel trengs å kjøpes?
    Som ullundertøy, sekk til speidern, ridestøvler, leselampe til bokormen, eller hva det nå kan være.
  • Gi bort tid i gave!
    Her setter kun fantasien grenser. Småbarnsfamilier elsker å få barnepass, bestemor setter pris på snømåking og handlehjelp.
    Hjemmelagede gaver er koselig å få. Konfekt, syltetøy eller strikket genser er mye mer verdt enn mange ting vi finner i butikkene.
  • Gå sammen og gi en felles gave.
    Kanskje kan man da gi noe som personen ikke unner seg til vanlig.
  • Gi brukt gaver.
    Dette passer ikke alle, så avtal på forhånd at det er greit å gi brukte gaver. Bøker, pent brukt sportststyr eller leker som lego går fint å gi til noen som trenge det mer enn en selv.
  • Gi opplevelser.
    Som kino, restaurant, lekeland. Eller en helgetur i telt. Koster minimalt, men gir mange gode minner.

Den beste julen er den gjeldsfrie julen

Kjøper man færre ting, både mat og gaver kan man frigjøre tid før jul. Og er ikke det noe vi trenger mest av alt?
Gi deg selv gleden av å kunne senke skuldrene både før, under og etter jul. Det er den beste julen man kan få.

Image by Gerd Altmann from Pixabay 

Leave a Reply