
Investeringer i november – bomkjøpet Seadrill
Fokus på aksjer
Tidligere måneder har jeg laget et kakediagram over fordeling av investeringen våre. Men forandringen siden oktober har ikke vært så stor så denne måneden fokuserer jeg heller på 2 aksjer jeg eier. Vi begynner med bomkjøpet Seadrill.
Bomkjøpet Seadrill
Det største bomkjøpet jeg gjort siden jeg begynte å investere i aksjer er Seadrill. Selvfølgelig kunne jeg velge å skrive mest om de aksjene som går bra. Men egentlig er det mer interessant og lærerikt å skrive om aksjen jeg taper penger på.
For som alle andre er også jeg nervøs når børsen viser rødt. Til tider er jeg usikker og redd for å ha gjort en feil og at jeg skal tape pengene mine. Men da må jeg minne meg selv på at det er ikke før jeg selger som pengene er tapt eller vunnet. Før det er det “bare” papirgevinst eller papirtap. Jeg må også minne meg selv på at børsen på sikt vil stige og at verdien vil øke. Men akkurat med Seadrill så lurer jeg veldig på hvordan det vil gå.
Dårlig utvikling- hvorfor investere?
Hvorfor gikk jeg inn i et selskap som Seadrill? Hvis man ser på utviklingen det siste året ser det ikke særlig bra ut. (Selv om den hatt en positiv utvikling de siste dagene.)


Kursen har det siste året gått fra 126,28kr på toppen og helt ned til 8,65kr.
Helt ærlig så fokuserte jeg mest på den mulige oppturen.
Spådommene spriker
Blant annet spådde Danske bank i slutten av mai om en mulig oppside på 80% for aksjen. Og at kursen kom til å stige til 90 kr.
Noen måneder senere hadde aksjen falt til 23 kr og nå mente Danske bank at 5 kr er korrekt pris per aksje i Seadrill.
Man kan absolutt si at det spriker i forventningene til kursen til Seadrill. Seadrill er et av verdens største riggselskaper med en moderne flåte av rigger og opererer over hele verden. Samtidig har selskapet en skyhøy gjeld, og siste kvartalsresultater viste et driftsresultat på minus 58 millioner dollar – rundt 532 millioner kroner. Allikevel mente Pareto i september at aksjen kan stige til 55 kr. Da var kursen 22 kr. Pareto så altså en mulig for 350 prosent oppgang i september.
Pareto og Danske Bank kan ikke ha rett samtidig. Og hittil er det klart at Pareto ikke spådde riktig.
Kursmål på 5 kr
Når jeg lese Danske bank sitt kursmål på 5 kr stålsette jeg meg for videre nedgang. Jeg bestemte meg for å hverken selge eller kjøpe før aksjen nærmet seg 5 kr. Planen var å kjøpe meg litt opp når aksjen gikk i bunn, men jeg holder det åpent om jeg faktisk skal satse mer penger i dette selskapet. Kursen kan synke ner mot null, men stiger den igjen?
Dyrkjøpt lærdom
Det jeg lært av å investere i en aksje som er i nedgang, og som fortsetter å synke i pris er rett og slett bare la vær! Er jeg heldig klarer jeg å finne en aksje som når bunnen og så snur oppover. Med en enorm gevinst som belønning. Men hvor trolig er det at jeg klarer å finne de aksjene? Jeg sitter ikke på noe mer kunnskap enn noen annen hobby-investor.
Heldigvis har jeg ikke veldig mye penger investert i Seadrill, men det er allikevel surt med røde tall.
Nei, for min del heller det mot å satse på de stabile og litt trause selskapene. Som leverer gode resultater og går sakte oppover. Slow and steady wins the race som en klok kvinne skrev på Insta.
Investeringsplan
Derfor følger jeg nå min plan når jeg skal investere i nye selskaper. Sist måned kjøpte jeg aksjer i et nytt selskap etter å ha vurdert det en stund. Selskapet er Atea. Når jeg vurderte Atea så lagde jeg en oversikt akkurat som jeg skrev om i inlegget “Nybegynner på aksjer, og børsen synker”.
Malen jeg fulgte var denne:
- Hvorfor jeg valgt meg ut det selskapet:
Jeg ønsket å investere i en annen bransje enn de jeg allerede var eksponert mot, som sjømat, solkraft og elektronikk - Hva selskapet selger:
Atea er en av Nordens ledende leverandører av IT infrastrukturløsninger og produkter. - Hvorfor jeg har tro på det:
Atea har fått utmerkelse for samfunnsansvar, har 50 års erfaring men er fremtidsrettede. - Hvordan jeg tror det vil gå med selskapet de neste 5 årene:
Det er et stabilt selskap, og med mine begrensede kunnskaper ser jeg ingenting som truer de. - Hvordan regnskapet sett ut de siste årene:
Det er en stor bedrift og har levert jevnt resultat per aksje de siste 4 årene. - Hvor langsiktig jeg ønsker å være:
Minimum 5 år, kanskje enda mer. - Om det er en salgskurs jeg ønsker å oppnå:
Siden det er en langsiktig investering tar jeg ikke stilling til det nå. Jeg kjøpte meg inn på 123kr og kursen har steget siden da.
Kursstigning i Atea

De siste 5 årene har kursen steget med 77,32%. Fortsetter den slik er det alle grunner til å være fornøyd!
Og med malen jeg laget føler jeg meg tryggere på hvorfor jeg investert i selskapet. Det gjør kanskje at jeg unngår flere investeringer som bomkjøpet Seadrill.

