Bøker om økonomi,  Økonomi

De beste tingene i livet er ikke ting – boktips!

De beste tingene i livet er ikke ting

En fengende tittel, og jeg ble nysgjerrig. De beste tingene i livet er ikke ting er skreven av Liv Loftesnes og Yngvar Andersen og beskriver hvordan de gikk fra hus på tre etasjer og en garasje full av ting til å bli minimalister.

Må man kvitte seg med alt?

Men hva er betyr det egentlig å være minimalist? Må man kvitte seg med omtrent alt man eier som japanske Fumio Sasaki? Han kvittet seg med 950 av 1 000 eiendeler og lever i dag i en 20 kvm liten leilighet.

Forfatterne mener at man fortsatt kan være minimalist selv om man eier mange ting.

Hvor mange og hvilke ting du er eier, har ikke betydning for andre enn deg selv og dem to sammen med. Du kan ha huset fullt av hobbysaker, eller veggene er dekket med kunst og bøker, og likevel være minimalist. Så lenge du vet at dette er viktig ting for deg, og du har valgt hver eneste bok og hvert eneste bilde fordi de gir deg noe.

Et ønske om en enklere hverdag

Jeg kan nok ikke påstå å være minimalist, men jeg har absolutt et ønske om å forenkle hverdagen gjennom å kvitte meg ting som bare tar plass. På baksiden av boka står det «Denne boka er full av tips og råd til deg som vil kvitte deg med ting, men ikke vet hvordan.». Det er meg i et nøtteskall. Oddgeir er det ryddige geniet i familien vår. Meg kaller han fru kaos. Og det er ikke uten grunn.

Oddgeir reddet meg fra rotet

Før jeg møtte Oddgeir så hjemmet mitt veldig mye annerledes ut. Jeg fant ikke ting når jeg trengte de, og det lå hauger med klær litt over alt. Det var rett og slett for mye ting og alt for mye rot. Jeg visste ikke hvor jeg skulle begynne.

Takket være Oddgeir har vi det ryddig og mer avslappende. I hvert opplever jeg det som mer avslappende. Han trenger mer struktur og rene overflater for å få ro i kroppen. Noen ganger er han faktisk litt misunnelig på min evne å kunne skru av både hylende unger og kaos, og sitte med pc eller bok uten å bli forstyrret. Helt i min egen verden.

Verden forsvinner når man har en bok å lese!

Men selv om jeg klarer å gå inn i min egen boble føler også jeg et behov for å rense ut blant tingene. For å slippe å lete etter ting. For å få et mer luftig hjem. Og spesielt fordi jeg vet at Oddgeir trenger det.

Boka vekker lyst til å rydde!

Det var noen av grunnene til at jeg begynte å lese denne boka. Og effekten kom omgående. Jeg fikk faktisk lyst til å begynne å rydde og rense ut ting! Jeg så for meg å ta for meg hylla i stua som rommer alt fra blader, regninger, bilder og bøker til sokker og klær til minsten.

Men ryddegeniet mente at vi burde begynne med boden. Der er det et hav av esker, og hvis vi klarer å kvitte oss med en majoritet har vi frigjort mye plass. Boden er ca 50 kvm og det er egentlig ikke plassen som er problemet. Problemet er at vi ikke vet hvor vi har ting.

Hvor mye plass trenger vi egentlig?

Dessuten har jeg tenkt en del på hvor mye eller lite plass vi egentlig trenger i et hus. Planen har lenge vært å bygge hus på Drømmetomten. Og når man først bygger, da bygger man stort, ikke sant? Men trenger vi egentlig så stor plass? Det er en del år til det er aktuelt å flytte fra huset vi bor i nå, og i løpet av den tiden har jeg tenkt å kvitte meg med unødvendige ting.

Vi kommer i gang med ryddingen

Allerede noen kapittel inn i boka fikk jeg energi til å ta tak i ting! En lørdags ettermiddag tok jeg og ungene noen runder ned i boden og hentet frem eske etter eske. Vi fant barnas mimrekasser, mine gamle dagbøker, skolebøkene Oddgeir brukte på høyskolen. Og en bamse til minsten som hun kunne leke med. Ungene så på gamle bilder og koste seg mens jeg ble mer og mer lettet for hver ting jeg hev i “kaste”-esken.
Endelig klarte jeg å kvitte meg med dagbøkene fra tenårene. Helt ærlig så er det vel ingen andre enn meg som kunne hatt interesse av å lese om gamle tenårsforelskelser? Og når ikke en gang jeg har lyst å fordype meg i det litt vel dramatiske følelseslivet mitt for over 20 år siden, så er den eneste løsningen søppelbøtta!

Gode råd

I boka får man mengdevis med gode råd. Blant annet om hvordan man:

  • kommer i gang å rydde
  • lager gode annonser på Finn for å bli kvitt tingene sine.
  • tar farvel av tingene sine
  • og mye annet som:

Gode økonomiråd fra Silje Sandmæl

Og ikke nok med det, Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB og programleder i Luksusfellen, bidrar også i boka med sin ekspertise. Nemlig hvordan man rydder opp i økonomien sin.

Nå har ikke jeg lest andre “rydde”-bøker men etter å ha lest “De beste tingene i livet er ikke ting” trenger jeg det heller ikke. Boka er lettlest, inspirerende, oppmuntrende og gir meg håp om å få et mer ryddig hjem!

Denne er lånt på biblioteket, men jeg tror jeg sterkt må vurdere å kjøpe en egen bok for å ha som oppslagsverk i prosessen videre. Forfatterne brukte et halvår på sitt ryddeprosjekt, og jeg vil nok tro at det tar mer enn det for vår familie å kvitte oss med alt rotet vårt. Da kan det være fint å ha en guide i bakhånd i form av denne boka. For å minne seg selv på at de beste tingene i livet er ikke ting!

Les mer: Bøker om økonomi

Leave a Reply