Fondsparing,  Økonomi

Beste fond 2020

Beste fond 2020

Kanskje er du nybegynner når det kommer til aksjefond og lurer på hvilket fond du skal velge. Det er en jungel av fond å velge mellom med lange og rare navn. Noen er indeksfond, andre aktive. Det finnes bærekraftige fond, bransjefond, kombinasjonsfond… Det er ikke rart hvis du opplever det som vanskelig.

I dette innlegget gir jeg deg svaret på hva som er beste fond 2020 å investere i. Enkelt og greit.

Beste aksjefond

Svaret er: absolutt alle aksjefond er de beste. Hvis alternativet er at du IKKE investerer i aksjefond.

Grunnen til det er at hvis du har sparepengene dine stående i banken får du idag maks ca 2,3% rente. En oppdatert oversikt finner du feks på Finansportalen.
Sparer du i aksjefond kan du forvente en årlig avkastning på ca 7-8%.
Det betyr at aksjefond gir omtrent 5-6% høyere avkastning enn en høyrentekonto. Hvert år!
Hvis pengene står på en vanlig bankkonto er det ikke uvanlig med en rente på under 0,5%. Å la sparepenger stå på bankkonto er det verste du kan gjøre. Mye verre enn å velge “feil” aksjefond”.

Forskjell i avkastning

I tabellen nedenfor ser du forskjellen i avkastning du får hvis du har 50 000,-.

På sparekonto med 0,5% rente får du 250,- i avkastning etter et år. Velger du å ha pengene på høyrentekonto vil du sitte igjen med 1 150,-. Et aksjefond med et forvaltningsgebyr på 1,5% og en avkastning på 8% vil gi deg 3 250,-. Og hadde du valgt et indeksfond med en forvaltningsgebyr på kun 0,2% ville gevinsten vært 3 900,- et år senere.

Indeksfond er vinneren

Hvis vi antar at det er samme avkastning på aksjefond og indeksfond er det sistnevnte som stikker av med seieren. Selvfølgelig kan aktive fond gi høyere avkastning enn et passivt indeksfond. Men over tid har det vist seg at globale indeksfond slår de aktive forvalterne år etter år. Når det kommer til norske indeksfond er det motsatt. Der har de aktive fondene gjort det bedre enn indeksfondene.
Men hvordan det blir i framtiden vet ingen.

Kom i gang i dag!

Det eneste vi vet er at aksjefond gir mye bedre avkastning enn å la pengene stå i banken. Så det beste du kan gjøre er å begynne å spare i fond, uansett om det er aktivt eller passivt. Du har ingen tid å tape!

Enda en grunn til å det er smart å bare velge et fond er at så lenge du har en aksjesparekonto (ASK) kan du bytte fond uten å måtte skatte av gevinsten. Så velger du “feil” fond er det bare å finne et bedre.

Relaterte innlegg:
Fondssparing for nybegynnere
Aksjesparekonto – vanlige spørsmål

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *