Fondsparing,  Økonomi

Beste fond 2020

Beste fond 2020

Kanskje er du nybegynner når det kommer til aksjefond og lurer på hvilket fond du skal velge. Det er en jungel av fond å velge mellom med lange og rare navn. Noen er indeksfond, andre aktive. Det finnes bærekraftige fond, bransjefond, kombinasjonsfond… Det er ikke rart hvis du opplever det som vanskelig.

I dette innlegget gir jeg deg svaret på hva som er beste fond 2020 å investere i. Enkelt og greit.

Beste aksjefond

Så hva er beste aksjefond? Svaret er: absolutt alle aksjefond er de beste. Hvis alternativet er at du IKKE investerer i aksjefond.

Grunnen til det er at hvis du har sparepengene dine stående i banken får du idag maks ca 2,3% rente. En oppdatert oversikt finner du feks på Finansportalen.
Sparer du i aksjefond kan du forvente en gjennomsnittlig årlig avkastning på ca 7-8%.
Det betyr at aksjefond gir omtrent 5-6% høyere avkastning enn en høyrentekonto. Hvert år! MEN, det betyr ikke at hvis du begynner å investere i fond i dag (mars 2020), så vil du automatisk ha mer penger på konto i desember 2020. Børsen svinger, og går opp og ned. Og akkurat nå går den mye mer ned enn vanlig.
Det betyr at vi fremover vil se røde tall på avkastningen vår. Altså at vi faktisk har “tapt” penger. Jeg skriver tapt med anførselstegn, fordi vi ikke har hverken tapt eller vunnet noe som helst før vi velger å selge fondene våre.

Tenk gjennom dette først:

Men før du begynner å investere fond vil jeg at du skal tenke gjennom noen ting:
Vil du takle svingningene i aksjemarkedet?
Børsen går opp og den går ned, og nå i mars 2020 peker det meste nedover. 
Det betyr at du vil få fler fondsandeler for mindre penger. MEN, fondene kan fortsette å synke i verdi. 

Vil du klare å se at pengene dine blir mindre verdt dag for dag?
Det er tøft å se pengene bli mindre verdt, og det må du være klar over. Det kommer en opptur, men det kan drøje en god stund før det skjer. Og da er vi over på neste spørsmål.

Har du tenkt å la pengene stå i minst 5 år?
Penger som investeres i aksjemarkedet bør stå i minst 5 år. Spesielt slik situasjonen er nå med store svingninger fra dag til dag. De færreste av oss klarer å time markedet, så det kan vi bare glemme fremover. Hvis du investerer i fond er det langsiktig.

Er bufferen på plass?
Det er veldig viktig å ikke investere penger du har behov for innen kort tid. Bufferen skal være på plass, og den skal ikke inn i fond. Det er en grunn til at bufferen skal være på ca 2-3 månedslønninger. Og det er for å sikre seg i tilfelle permittering eller andre situasjoner som kan oppstå.

Les mer: Mine beste økonomitips under permittering

Hvis du svarer nei på spørsmålene ovenfor bør du ikke spare i fond. Selv om det totalt sett vil lønne seg å spare i fond, så må du

  • takle svingningene
  • tåle “papirtap”
  • ha en lang nok tidshorisont
  • ha en god buffer

Før det er på plass er ikke fondssparing for deg. 

Da finnes det bedre alternativer som for eksempel banksparing eller kanskje BSU. Det gir ikke like stor avkastning over tid, men noen ganger er det bedre å gå for det sikre alternativet. 

Forskjell i avkastning

I tabellen nedenfor ser du forskjellen i avkastning du får hvis du har 50 000,- å investere.

På sparekonto med 0,5% rente får du 250,- i avkastning etter et år. Velger du å ha pengene på høyrentekonto vil du sitte igjen med 1 150,-. Et aksjefond med et forvaltningsgebyr på 1,5% og en avkastning på 8% vil gi deg 3 250,-. Og hadde du valgt et indeksfond med en forvaltningsgebyr på kun 0,2% ville gevinsten vært 3 900,- et år senere.

Indeksfond er vinneren

Hvis vi antar at det er samme avkastning på aksjefond og indeksfond er det sistnevnte som stikker av med seieren. Selvfølgelig kan aktive fond gi høyere avkastning enn et passivt indeksfond. Men over tid har det vist seg at globale indeksfond slår de aktive forvalterne år etter år. Når det kommer til norske indeksfond er det motsatt. Der har de aktive fondene gjort det bedre enn indeksfondene.
Men hvordan det blir i framtiden vet ingen.

Les mer: Indeksfond kan gi deg 200 000,- mer enn aktive fond

Kom i gang i dag!

Det eneste vi vet er at aksjefond gir mye bedre avkastning enn å la pengene stå i banken. Så det beste du kan gjøre er å begynne å spare i fond, uansett om det er aktivt eller passivt.

Enda en grunn til å det er smart å bare velge et fond er at så lenge du har en aksjesparekonto (ASK) kan du bytte fond uten å måtte skatte av gevinsten. Så velger du “feil” fond er det bare å finne et bedre.

Relaterte innlegg:
Fondssparing for nybegynnere
Aksjesparekonto – vanlige spørsmål
Fondene stuper. Hva gjør jeg nå?!

Leave a Reply