Aksjer,  Fondsparing,  Økonomi,  Privatøkonomi

Innføring i fondssparing på Nordnet

Innføring i fondssparing på Nordnet

Jeg har fått spørsmål om hvilken plattform jeg liker best når det kommer til investering i fond. Uten tvil har jeg mest utbytte av Nordnet. Dette innlegget er en innføring i fondssparing på Nordnet. Jeg viser hvordan man åpner en aksjesparekonto (ASK), og hvordan man søker etter fond man har lyst å kjøpe.

Enkelt å komme i gang!


Når det kommer til fondssparing mener jeg det bare er fordeler med å ha en konto hos Nordnet. Det er gratis, enkelt å finne frem, kontooversikten er detaljert, og de har Norges største fondstilbud.

Investerer man i fond er det veldig lurt å ha en aksjesparekonto. For å opprette den hos Nordnet går du til “Tjenster” og klikker på “aksjesparekonto”.

Der kan man enten åpne ny, eller flytte aksjesparekontoen til Nordnet. Du får god veiledning hvis du har en aksjesparekonto i en annen bank og ønsker å flytte den. Noen tastetrykk, så er det ordnet!

Oversiktlig kontooversikt

Når man har åpnet en aksjesparekonto ser vinduet ut som nedenfor. Det er en av mine aksjesparekonto (man kan ha opptil 5 stk hos Nordnet).

Bildet viser at jeg har 713,- i egenkapital, hvor 100,- er disponibelt. Jeg har investert i 2 ulike fond: DnB Global Indeks A og Handelsbanken Brasilien Tema A1. Og man finner all vesentlig informasjon som:

  • hvor mange andeler man har
  • gjennomsnittspris
  • utvikling i % siden forrige handelsdag
  • kjøpsverdi
  • kurs siste handelsdag (NAV)
  • Verdi i NOK
  • avkastning i %
  • avkastning i NOK

Ønsker man å investere mer i de fondene man allerede har kan man enkelt klikke på “kjøp”-knappen. Eller så kan man finne nye fond under “fondsinspirasjon”.

Her kan du blant annet søke etter de beste indeksfondene, fondene som gitt høyest avkastning eller bærekraftige fond.
Du kan også søke i søkefeltet eller under “fond”. Da får du opp siden som du ser nedenfor.

Her går det å søke på feks fond med lav Co2 eller indeksfond.

Ulempen for aksjeinvestorer

Nordnet er utrolig bra for fondssparere. Men har du tenkt å investere i aksjer anbefaler jeg ikke Nordnet. Grunnen til det at kurtasjen er alt for høy. Ordinære pris for en småsparer som kjøper for noen tusenlapper i måneden er 29,- i kurtasje per handel.

Unntaket er studenter under 25 år, og den første måneden man er kunde. Da er minstekurtasjen 1,-.

Det finnes en løsning

For å unngå å måtte betale dyrt velger jeg å kjøpe aksjer i Nordea. Der koster det 0,04% i kurtasje eller minimum 1,- per handel. Siden jeg ofte kjøper aksjer for ca 1 500,- ville en kurtasje på 29,- tilsvare nesten 2% av kjøpesummen! Det er alt for dyrt. Skal du kjøpe aksjer anbefaler jeg deg å gjøre det gjennom Nordea. Men du har fortsatt bruk for Nordnet til aksjer.

2 grunner til at Nordnet er bedre enn Nordea

Så hvorfor anbefaler jeg Nordnet når de er så pass dyre sammenlignet med Nordea på aksjehandel? Av to grunner. Først og fremst fordi Nordea er helt forferdelig lite brukervennlig.
Slik ser investeringssiden ut hos Nordea. Det kan nesten ikke bli mindre informativt.

For det andre får man ikke sanntidsoppdateringer hos Nordea. Nordnet tilbyr det helt gratis hos. Sanntidsoppdateringer betyr at aksjekursen oppdateres kontinuerlig. Hos Nordea har du en 15 minutters forsinkelse. Det har kanskje ikke så mye å si for de fleste, men jeg synes det er greit å følge med på kursen før jeg legger inn en ordre.

Totalt sett mener jeg at Nordnet tilbyr den beste brukeropplevelsen når det kommer til fondssparing. Da er det bare fordeler med å være kunde hos Nordnet. Og ønsker man å investere i aksjer kan man løse problemet med høy kurtasje gjennom å følge med på kursene i Nordnet, og å utføre handelen i feks Nordea.

Konklusjonen er: Nordnet er best i klassen når det kommer til fondssparing, men når ikke ikke helt opp for aksjeinvestorer.

Hvis du har lyst å åpne en konto hos Nordnet kan du klikke på denne sponsede linken. Da får jeg en liten kompensasjon fra Nordnet, noe som selvfølgelig ikke koster deg en eneste krone.

Leave a Reply