Økonomi,  Økonomisk frihet,  Passiv inntekt

4 veier til passiv inntekt

4 veier til passiv inntekt

Passiv inntekt, høres greit ut ikke sant?
For deg som ikke hørt begrepet før kommer her en enkel forklaring.
Passiv inntekt er penger du får inn på kontoen uansett om du jobber eller ikke. Det er ikke lønn for arbeid, men en strøm av kontanter som genereres uansett hva du gjør.

Det er mange måter å få en passiv inntekt på. Du kan for eksempel lage apper eller hjemmesider. Men det krever en viss kunnskap og det er ikke det dette innlegget handler om.
Jeg fokuserer på 4 veier til passiv inntekt uten forkunnskaper. Disse måtene kan alle bruke, men flere av de krever en del startkapital. Vi begynner med en måte hvor du ikke trenger penger for å komme i gang.

Leie ut et rom

Det eneste som trengs for å leie ut et rom i boligen er… et ledig rom.
Når jeg ble aleneforelder til barna mine i 2011 eide jeg en 4-roms leilighet i utkanten av Oslo. Familien min bor i Sverige så barnepass var omtrent umulig å få til. Og alle som har barn vet at det kan være deilig å få litt tid for seg selv fra tid til annen.

Ei venninne kom med forslaget om å leie ut det ene soverommet mot lavere leie og barnepass! Det var helt genialt! Jeg la ut annonse på hybel.no og fikk massiv respons. Det gjorde at jeg kunne velge akkurat den jeg syntes passet best som leietaker.

Den første som flyttet inn var en 18 år jente fra Sverige som gikk på balletthøgskolen. Mer pliktoppfyllende person må man lete lenge etter. Når hun ønsket å flytte nærmere skolen fikk vi inn Mari fra Skjåk. Mari og jeg ble fort gode venner og det var skikkelig koselig å dele kjøkken og stue med henne.

Stabile leietakere fremfor høyere leie

Leien var 2 000,- i måneden og barnepass 1-2 ganger i uka. Normalprisen i det området for et rom var 5 000,-, men jeg prioriterte stabile leietakere fremfor høyere pris. I begynnelsen føltes det litt rart å bo med noen helt ukjent. Noe jeg først var litt skeptisk til ser jeg nå tilbake på som en veldig koselig tid! Og det å få inn ekstra penger på kontoen var et stort pluss.

Før du leier ut et rom i boligen din er det lurt å tenke nøye gjennom om det er noe som passer deg. Hvis du skal dele kjøkken, bad og stue med et fremmed menneske er det lurt å velge noen som du tror du går godt sammen med. Du trenger ikke å leie ut til ukjente. Kanskje kjenner du noen som trenger bolig for en tid, som kan leie av deg. Det gir deg ekstra penger, og vennen din en kortvarig løsning. Eller kanskje venner og familie kjenner noen som trenger et sted å bo.

Lag en leieavtale hvor du spesfisierer hvor mye leien er på, hvilke regler som gjelder og annet du tenker er viktig. Akkurat som ved utleie av en hel bolig.

Fordeler:

 • Du kan stille krav til barnepass, handling, klipp av plen eller hva du måtte ønske av hjelp
 • utbetaling hver måned
 • skattefritt
 • kan få venner for livet

Ulemper:

 • kan oppleves som slitsomt å dele bolig med ukjente
 • Mer arbeid hvis du ikke har stabile leietakere

Leie ut bolig

Hvis du allerede eier en bolig med plass til utleie er det bare å få ut en annonse på feks Finn.no, så er du i gang. Sjekk prisen på tilsvarende enheter i ditt område så ser du hva du kan forvente av inntekt.
Hvis du tenkt å kjøpe bolig er det ofte gunstigere å kjøpe en tomanns-bolig eller bolig med utleiedel. Banken har mulighet til å gi høyere lån hvis du får enn leieinntekt. Og selv med høyere lån kan totale utgifter bli lavere enn hvis du kjøper en rimeligere bolig uten utleiedel.

Denne typen inntekt er ikke helt passiv, spesielt ikke hvis det er mye utskiftinger av leietakere. Hvis du ønsker stabile, langsiktige utleieforhold er det lurt å legge seg litt lavere enn hva andre i samme område tar. Dess lenger folk bor hos deg, dess mindre arbeid er det for deg. Hvis du har behov for hjelp med boligen din, som for eksempel maling eller klippe gress, kan du gi lavere leie mot at leietakeren hjelper deg med det.

Fordeler:

 • Du kan stille krav til barnepass, handling, klipp av plen eller hva du måtte ønske av hjelp
 • utbetaling hver måned
 • skattefritt
 • kan få venner for livet

Ulemper:

 • Mer arbeid hvis du ikke har stabile leietakere

Crowdfunding

Crowdfunding er et veldig fint investeringsobjekt når det kommer til passiv inntekt. Men her kreves det egenkapital.

Crowdfunding er en investering hvor man støtter bedrifter som ønsker å ta opp lån for å gjennomføre et prosjekt.
Minimum investeringsbeløp er 500,- hos Kameo og 1 000,- hos Fundingpartner.

Men den dårlige nyheten er at hvis man skal få noen størrelse på den passive inntekten holder det ikke å investere de summene.
Man må opp i høyere investeringer for å virkelig merke noe til avkastningen.

Avkastning på Crowdfunding

Normal avkastning på lån gjennom Crowdfunding er ca 8-12%.
Det vil si at hvis du investerer 100 000,- kan du forvente å få mellom 8- og 12 000,- i avkastning per år.

Her ser du hvordan min konto så ut hos Fundingpartner i des 2019:

Jeg har har totalt investert 107 288,- i 10 lån. Og siden juli 2019 har jeg fått 2 354,- i avkasting. Det er 10,8% avkasting. Forventet renteutbetaling i januar var på 859,- og totalt vill jeg få inn 2 659,- på konto. Det betyr at noen av lånene jeg investert i nedbetaler lånebeløp hver måned. Og at jeg får 1 800,- tilbake som jeg lånt ut til bedriftene.

Jeg har altså ikke en passiv inntekt på 2 659,- kun 859,-. De 1 800,- jeg får inn på konto er penger jeg lånt ut til selskapene og ikke avkastning.
Men jeg kan selvfølgelig velge å reinvestere hele beløpet på 2 659,- og på den måte oppnå rentes renteeffekt. Og dermed etter hvert skape en høyere passiv inntekt.
Dette kommer jeg til å skrive mer om i 2020.

Hvis du ønsker å lese mer om Crowdfunding har jeg samlet alle de vanlige spørsmålene i dette innlegget.

Fordeler:

 • Inget arbeid når du først investert
 • høy avkastning
 • Utbetaling hver måned

Ulemper:

 • Mislighold av lån gir tap av opp til 25% av egenkapitalen
 • Investert beløp er låst under låneperioden
 • Skatt på gevinst

Utbytteaksjer

Siste måten å skape en passiv inntekt uten annen innsats enn startkapital er å investere i utbytteaksjer.

Men hva er utbytteaksjer?
Utbytteaksjer er akkurat som alle andre aksjer. Eneste forskjellen er at selskapet velger å dele ut utbytte til eierne. Noen deler ut flere ganger per år, men de fleste kun 1 gang i året.
Også her trenger man en del penger for å virkelig få en merkbar passiv inntekt. Her ser du en oversikt over hva jeg forventer å få i avkastning på mine utbytteaksjer i løpet av 2020.

Nærmere 3 200,- er ingenting man kan leve av, men en god start på en passiv inntekt!
Sammen med de ca 860,- per måned fra Crowdfunding håper jeg å nå mitt mål for 2020 om minst 1 000,- per måned i passiv inntekt.

Fordeler

 • Inget arbeid når du først investert
 • mulighet for høy avkastning

Ulemper:

 • Risiko for å tape investert beløp
 • Skatt på gevinst
 • utbetaling få ganger i året

Som med all annen sparing må man tenke langsiktig og la rentes renteeffekt gjøre jobben.

Oppdatering

Jeg har nådd målet mitt! Gjennom å benytte ulike veier til passiv inntekt har jeg fått inn mer enn 5 000,- de første fem månedene av 2020. En av de er faktisk ikke nevnt her.. Så sjekk “Mine passive inntekter i 2020. Jeg har nådd målet mitt” hvis du er nysgjerrig på hvordan jeg fikk det til. T

Jeg har tidligere skrevet om vår plan for å nå økonomisk frihet. hvor vi planlagt å bygge et nytt hus med utleiedel. Vi har ikke landet på hvordan vi skal gjøre med det. Nå som samboeren min har startet eget firma, og jeg satser enda mer på Lev-mer, kan ting fort forandre seg. Uansett hva som skjer kommer vi til å bruke noen av de 4 veier til en passiv inntekt!

Image by Alexas_Fotos from Pixabay 

Leave a Reply