Mål,  Økonomi,  Økonomisk frihet

Økonomisk frihet er nærmere enn du tror 


Økonomisk frihet er nærmere enn du tror 

Dette innlegget skrev jeg som gjesteinnlegg på Nordnet. Lenger ned finner du også en sponset link til Nordnet.

Ofte tenker vi på økonomisk frihet som noe statisk. Nemlig at først når du har nok penger til å slutte å jobbe er du økonomisk fri. Noe som for de fleste føles uoppnåelig. Men økonomisk frihet kan være nærmere enn du tror. Begrepet kan deles inn i 6 nivåer, hvor man gradvis opplever mer romslighet i økonomien.

De første to nivåene, «kontroll» og «stabilitet» gir trygghet. Du er sikker på at du vil klare å betale alle regninger, og det er rom for å bygge en buffer.  
Når du kommer til nivå tre kan du leve en god del friere enn tidligere. Økonomien er på sikker grunn og inntektene overstiger utgiftene. Faktisk så mye at du kan unne deg tid til hobbyer eller reiser.  

På nivå fire er overskuddet så pass stort at du klarer de fleste faste utgiftene hvis du mister lønnsinntekten.  

Men det er først på nivå fem du har kommet til vi kaller økonomisk frihet. Endelig har du nok sparekapital til å slutte i jobben. Hvis det er det du vil.

Siste stopp på reisen er «Overflod». Her har rentes rente effekt gjort jobben sin, og nå vokser pengene raskere enn du bruker de opp.  

Halvveis til frihet – eller allerede der?

Men kanskje trenger man ikke å komme helt til nivå fem eller seks for å være fornøyd. Som med mye annet i livet er veien dit like viktig. Faktisk så vil du allerede på nivå tre oppdage at du har mer rom i hverdagen til å gjøre mer av det du liker. Du har en form av økonomisk frihet.  
 
Det er der jeg befinner meg nå. Økonomisk frihet for meg betyr mer tid. Tid til å være mer med barna, reise og å drive med egne prosjekter. Og den tiden har jeg nå. 
Nei, jeg kan ikke slutte i jobben min, jeg trenger fortsatt inntekten. Balansen mellom en givende jobb og egen tid gjør at jeg ikke lenger drømmer om å bli pensjonist. Og jeg opplever at jeg oppnådd målet mitt.  

I dag bruker jeg 17,5 time i uka på lønnet arbeid. Resten av tiden velger jeg selv hva jeg ønsker å gjøre. Som å skrive om økonomi og jobbe med bokprosjekt. Lage middag, hjelpe til med lekser og kjøre til aktiviteter. Og alt annet hverdagen med barn krever. Uten å måtte stresse fra et sted til et annet. 

Hvordan kom jeg hit?  

Helt siden tenårene har jeg vært opptatt av å leve livet mer på min måte. Å gjøre mer av de tingene jeg har lyst til å gjøre. Som å reise rundt i verden i fire år i tyveårene. For å ha råd til det skaffet jeg meg jobb på hotell i England, som aupair i Tyskland og på café i Canada. Det kom inn penger på konto, og jeg fikk opplevd nye steder. Samtidig valgte jeg bort mange andre ting. Som å kjøpe dyre telefoner, klær og sko. For når man prioritere en ting, velger man også bort noe annet. Det er sjeldent man kan få både pose og sekk. Jeg valgte reiser og opplevelser. Og andre ting fikk mindre prioritet.

Riktig investering gir høyere avkastning

For å kunne leve livet mer i frihet holder det ikke bare å spare i bank. Det kreves langt sterkere krutt. Heldigvis begynte jeg allerede for 25 år siden å spare i fond. I begynnelsen var jeg ikke en langsiktig sparer. Hvem tenker på framtiden som 17-åring? Når lønnen fra sommerjobben ikke var nok til en tur på Roskilde-festivalen solgte jeg fondsandeler. 

En del år senere innså jeg at hvis pengene skulle vokse måtte jeg la de stå i fred. 

I lange perioder har jeg ikke hatt noen ekstra penger å investere i fond. Før jeg kjøpte min første bolig var BSU førsteprioritet, og som student gikk pengene til å dekke de vanlige utgiftene. Men jeg solgte aldri andelene jeg hadde. 

I dag består porteføljen min av aksjefond, utbytteaksjer og Crowdfunding. Det generer en liten pengestrøm inn på kontoen min hver måned. Og planen er at den, sammen med utleie, skal gi en alt større passiv inntekt. Forhåpentligvis stor nok til å leve av en gang i framtiden.  
 

Lev mer, allerede i dag

Økonomisk frihet kan komme i mange ulike former, og kanskje tidligere enn du tror. Benytt deg av fleksibiliteten du får når økonomien blir romsligere. Bruk tiden din på det som gir deg glede. Om det er ferier, mer tid i hverdagen eller hobby du vil prioritere, det vet bare du. Og lev livet mer på din måte allerede nå, ikke vent til du blir pensjonist. 


Lev-mer er min store lidenskap og hobby og noe jeg med glede bruker mange timer i uka på. Hvis du ønsker å bli kunde hos Nordnet og samtidig støtte denne bloggen kan du bruke denne sponsede linken. På den måten får jeg en liten erstatning, uten at det koster deg noe. Det setter jeg veldig stor pris på, og det gjør at jeg kan bruke mer tid på å skrive fler innlegg på bloggen.

Leave a Reply