Fondsparing,  Økonomi,  Sparing

Ja, det er trygt å spare i fond!

Er det trygt å spare i fond?

Mange jeg snakker med synes fond virker litt skummelt. At det er høy risiko og at man kan tape alle pengene sine. De lurer på om det er trygt å spare i fond.
Og det er ikke rart hvis du også tenker slik. De fleste liker ikke risiko, og i hvert fall ikke når det kommer til pengene våre. Hver måned går vi på jobben og står på for å få lønnen inn på konto. Faste utgifter tar en stor del av kronene og noe kan gå til sparing. Vi jobber hardt for pengene våre og da ønsker vi selvfølgelig ikke å miste de på grunn av feil type investering.

Du risikerer mer hvis du IKKE sparer i fond

Men hva hvis jeg fortalte deg at du risikerer mer hvis du IKKE sparer i fond? Det høres kanskje rart ut, men det er helt sant.
Hvis du oppfyller kravene nedenfor er det lurer å spare i fond enn i bank. Du har:

  • nedbetalt dyr gjeld, som forbrukslån
  • spart maks i BSU for i år
  • en buffer som dekker uforutsette utgifter
  • en tidshorisont på minst 5 år

Oppfyller du disse kravene er indeksfond blant de beste og sikreste måtene å få god avkastning på.

Sparing i bank gir tap

Hvis du sparer pengene dine på sparekonto vil du i beste fall på ca 2% rente. Har du de på vanlig lønnskonto er det mange ganger en rente på 0,1-0,5%. Det gir dårlig avkastning.

Si at du har 50 000,- spart og du har valget mellom å la de stå på bankkonto eller sette de i fond. Tidshorisonten er 20 år. Pengene i banken har vokst til 55 245,- før skatt, som du kan se av bildet nedenfor.

Det føles kanskje helt ok. Du har i hvert fall ikke tapt noen penger tenker du kanskje.
Men det har du faktisk. I samme tid har antageligvis inflasjonen vært ca 2%, og den har spist av verdien på pengene dine. Faktisk så mye at de 55 245,- du har er verdt kun 37 178,- i dagens pengeverdi.

Det er skikkelig surt.

Fondssparing gir bedre avkastning

Så hva vill resultatet bli hvis du setter 50 000,- i fond og lar de stå i 20 år?

Som du ser av bildet nedenfor vil en avkastning på 7% føre til at pengene vokser til 193 484,- før skatt!

I dagens pengeverdi vil du ha 130 209,- før skatt.

Hvis vi har pengene stående i banken er vi garantert å tape pengeverdi. Man pleier å si at fond gjennomsnittlig øker ca 7-8% per år. Noen øker det mer, andre mindre. Faktisk økte amerikanske indeksfond med 10% hvert år mellom 1980 til 2005. I følge John Bogle’s “The Little Book of Common Sense Investing,”

Kan man ikke tape alle pengene?

Så lurer du kanskje på om du ikke risikerer å tape alle pengene hvis du investerer i fond?
Nei, så lenge tidshorisonten er over 5 år er det i prinsipp umulig å tape alle pengene. Et fond investerer i ca 20 til 200 ulike selskaper. Eneste måten for deg å tape alle pengene på er hvis ALLE selskapene går konkurs samtidig. Hva er sannsynligheten for det?

Hva føles mest skummelt?

Så hva føles mest skummelt? At dine penger gradvis mister verdien i banken? Eller at pengene gjennomsnittlig øker 7-8% per år, men i perioder kan minke i verdi?

Har du lyst å regne på egne tall finner du kalkulatoren her

Les mer: En innføring i fondssparing

Image by mohamed Hassan from Pixabay

Leave a Reply