
Jeg har tapt 50 000,- på børs, men ikke nattesøvnen
Jeg har tapt 50 000,- på børs, men ikke nattesøvnen
Siden begynnelsen av uka har jeg tapt 50 000,- på børs.
Hvordan det føles? Jo da, det går helt fint det.
Men 50 000,- er en ganske så stor sum penger tenker kanskje noen. En tusenlapp eller to betyr kanskje ikke så mye, men 50 000,-. Det må da påvirke nattesøvnen? Nei, egentlig ikke.
Børsen er følelsesstyrt
Intellektuelt sett vet jeg at det vært en veldig lang oppgang, og at en korreksjon ville komme en eller annen gang. Så sånn sett er dette ikke overraskende.
Og for min del virker det veldig følelsesstyrt at børsen går ned nå. Vi har visst om Corona i mange uker. Det var bare tidsspørsmål før smitten ville spre seg til den vestlige verden. En god stund etter Corona-utbruddet oppstod i Kina var børsene overraskende positive. Hvorfor reagerte ikke markedet allerede da? At investorer nå har fått med seg omfanget av epidemien er som forventet. Og når det først snur nedover er det trangt i døra, når “alle” investorer vil ut samtidig.
Faktisk så trodde jeg at børsene ville snu nedover med en gang Kina stengte fabrikker og satte hele byer i karantene. Men jeg er ingen aksjeekspert, det her er langt utover det jeg har kunnskap om. Og på grunn av det står jeg fast ved min opprinnelige strategi. Som er å fortsette å investere langsiktig.
Hva er alternativet?
Hvis jeg helt plutselig skulle selge nå, hva ville jeg da gjort med pengene? Hatt de i banken og håpt at jeg klarte å time markedet godt nok til å kjøpe meg inn på akkurat riktig tidspunkt?
At jeg ville klart det de fleste aktive forvaltere ikke klarer?
Nope.
Jeg er en helt vanlig småsparer uten mer enn en helt vanlig bachelorgrad innen økonomi. Dessuten har jeg ikke tid til å følge med på alle svinginger. Og det gjør at jeg mener at jeg får den beste avkastningen på sikt av å være i markedet. Hele tida.
Papirtap og papirgevinst
For å klare å holde hodet kaldt når tallene viser rødt dag etter dag tenker jeg at pengene er egentlig ikke tapt. Jeg har de samme antall andelene nå, som jeg hadde på mandag. Og det er på samme måte når børsen stiger. Pengene er ikke vunnet, siden jeg ikke hatt noen planer om å selge i de hvert fall nærmeste fem årene.
Selvfølgelig har det føltes skikkelig bra å følge børsen oppover, nærmest daglig. Det var ikke lenge siden jeg skrev på Instagram at jeg hadde tjent like mye på børsen som å være på jobb en dag. Det var en skikkelig god følelse det!

Og da burde jo egentlig det føles enda mye verre å tape de og enda mer hver dag. Men etter at jeg logget inn rett etter første nedgang i begynnelsen av uken så bryr meg faktisk ikke. Det eneste jeg irriterer meg over at jeg ikke har nok kapital akkurat her og nå til å kjøpe fler andeler. For røde tall på børsen er i mitt hode salg. Og jeg vil være med på kjøpefesten!
Det går over snart
Samtidig så trøste jeg meg med at sannsynligvis varer dette fallet i måned eller to, kanskje mer. Nedenfor ser vi hva som har skjedd på børsene under og etter tidligere sykdomsutbrudd.

De fleste ganger har markedet kommet seg allerede etter 3 måneder. Og 6 måneder senere var oppgangen i det aller fleste tilfeller forholdsvis stor.
Kunne vært verre
Hittil er kursfallet på Oslo Børs denne uken det største siden 2011.

Samtidig er det smart å være både optimist og realist, og med det mener jeg at det kunne vært verre. ( Bare se på 10 oktober 2008 når børsen falt nesten 22% på en uke.) Og vi bør forvente fler nedganger i fremtiden.
Regelmessig investering gir god avkastning
Siden det er slik at markedet ikke bare går oppover hver eneste dag, men fra tid til annen synker voldsomt, kan vi utnytte det til vår fordel.
Enkleste måten å gjøre det på er å investere regelmessig. For eksempel rett etter lønning. Man treffer ikke alle bunner, og heller ikke alle topper, men på sikt vil man tjene på det.
Siden 1982 har den gjennomsnittlige avkastningen på Oslo Børs vært 11,5%. som grafen nedenfor viser har det noen år vært en fenomenal vekst, andre ganger mer moderat. Noen år har nedgangen vært stor, som under finanskrisen 2008, og andre år litt mindre. Total avkastning på 38 år har vært fantastiske 5 525%!

De som valgte å selge under finanskrisen i 2008 og hold seg unna børsen fikk ikke med seg oppgangen på 64,8% året etter på. Det er noe å tenke på nå som vi kanskje møter en ny stor nedgangsperiode.
Relaterte innlegg
Fondene stuper. Hva gjør jeg nå?!
Fondssparing for nybegynnere
Ja, det er trygt å spare i fond

