Budsjett,  Økonomi,  Privatøkonomi,  Sparing

Mine beste økonomitips under permittering

Mine beste økonomitips under permittering

Permittering kan være tøft for økonomien. Når man er vant til 100% lønn og så må ned til 62% utbetaling. det er en stor omstilling.
Men det er mulig å klare det uten større problemer!
I dette innlegget deler jeg mine beste økonomitips under permittering. Og hvordan du enkelt kan ta noen grep for å redusere utgiftene. Og faktisk få romslig økonomi enn tidligere. Selv når du mister 38% av lønnen.

Endre skattekortet – og betal mindre i skatt

Det første du bør gjøre er å forandre inntekten din hos skatteetaten. Når du får lavere inntekt skal du også betale mindre i skatt. Men det er ikke sikkert at dette fanges opp av Skatteetaten og NAV. I 2018 var det mange som ble trukket for mye i skatt, spesielt de som hadde ytelser fra NAV.
Så ved en permittering: gå inn på skatteetaten.no og endre skattekortet ditt!

For å få frem korrekte tall kan du gå inn på skatteetaten sin kalkulator og regne ut hvor mye skatt du skal betale når du har en ny inntekt.

Hvordan inntekten forandres under en permittering

For å vise hvordan inntekten forandres under en permittering, og hvordan man kan spare inn utgifter lager jeg et eksempel. Jeg utgår fra en person som har en årslønn på 500 000,-.

Jeg har brukt en kalkulator fra Smarte penger for å sjekke ca hvor mye skatt man betaler på en inntekt på 500 000,-. Her er det ikke tatt hensyn til andre inntekter, gjeld, foreldrefradrag eller annet som kan være relevant i din situasjon.

Kalkulatoren på Smarte penger viser at med en inntekt på 500 000,- betaler man 29,4% i skatt. Jeg utgår fra trekkprosent 10,5 måneder. Det betyr at man betaler skatt 10,5 måneder i året, og at juli (feriepenger) er trekkfritt, og det er halvt skattetrekk i desember.

Det gir en månedsinntekt på 29 400,-.
(500 000/12= 41666. 41666*0,706= 29 416,-.)

Lavere lønn gir lavere skatteprosent

Under en 100% permittering vil årslønnen være på 310 000,- og i eksempelet er skatteprosenten redusert til 23,3%

Det gir en månedslønn på 19 800,-.
(310 000/12= 25 883. 25833*0,767= 19 814,-.)
Det betyr at man har ca 9 600,- mindre å rutte med hver måned.

Endre skattekortet og få mer igjen hver måned!

Endrer man ikke på skattekortet vil man betale for mye i skatt, og kun få 18 200,- hver måned. Noen synes det er greit å spare penger gjennom å bli trukket for mye i skatt. Men når man er permittert er det en sparing man ikke har råd til. Det er bedre å ha tilgang på de pengene nå, i stedet for å måtte vente helt til våren 2021 for å få de på konto.
Hvis du endrer skattetrekkprosenten på Skatteetaten vil du med et enkelt grep få 1 700,- mer i måneden! Noe som trengs nå til å betale regninger og andre nødvendigheter.
Ok, så da er det på tide å se på andre ting du kan gjøre for å romsligere økonomi under permittering.

Få lavere boliglånsrente

Norges Bank har akkurat satt ned styringsrenten med 0,5%. Det betyr at bankene også setter ned rentene. DnB har allerede varslet at de reduserer boliglånsrenten med inntil 0,35%. Litt lite synes jeg, og det er ingen grunn til å ikke prøve å få banken din til å redusere renten mer.

Her er 3 enkle steg for å få lavere boliglånsrente:

Du kan spare en god del penger på å få lavere rente. Selv om 0,5% høres lite ut vil det bli en god del penger per år. Og jo mer du har i lån, desto mer har du å tjene på å få lavere rente.

Setter banken ned renten med 0,5% og du har 1 million per år gir det deg 5 000,- per år, som er 416,- per måned. Har du 2 millioner i lån vil det gi 832,- per måned. Og 3 millioner i lån gir deg 1 248,- mer i måneden til andre utgifter.

Spør om avdragsfrihet på boliglånet

Kanskje er det på tide å vurdere avdragsfrihet på boliglånet? Under Corona-krisen vil det være enklere enn vanlig for permitterte å få avdragsfrihet. Så hør med banken din. Dette er selvfølgelig bare lurt å gjøre hvis du bruker pengene til nødvendigheter. Som å betale regninger. Nett-shopping dropper du. Nå er ikke tiden for å legge seg til med dyre vaner. Avdragsfrihet innebærer at du ikke betaler ned noe på boliglånet, kun renter. Det betyr at du totalt sett betaler MER for lånet, men akkurat nå trenger du pengene til regninger. Og det er derfor bankene lettere går med på avdragsfrihet nå.

Et boliglån på 2 millioner

Vi antar at du har et lån på 2 milioner med 30 års nedbetalingstid, og at du får forhandlet deg til en rente på 2,5%. Prisen du betaler uten avdragsfrihet er 7 900,- per måned. Hvis du tidligere hadde en rente på ca 2,9% kostet lånet deg ca 8 300,- hver måned før rentenedsettelsen.

Mye penger å spare!

Velger du avdragsfrihet i et år blir nytt beløp å betale ca 4 100,-. Det gir deg ca 3 800,- mer i måneden. Og hele 4 200,- sammenlignet med en dyrere rente på 2,9%.

Penger å spare når det meste er stengt

Nå som det meste er stengt er det enklere å bruke mindre penger. Kaféturer eller kaffe på farta blir det mindre av. Kinotur blir til hjemmekveld, middag på restaurant blir å lage noe godt hjemme. Og det kan man spare mye penger på. Og spesielt mat er en ting mange kan spare en del på.

Spar penger på matbudsjettet

I stedet for å hamstre varer kan vi sjekke hva vi faktisk har i fryseren, og heller prøve å lage flest mulig måltider med det vi har fra før. Vi kaster faktisk så mye som ca 42 kg per person hvert år! Så et enkelt grep er å redusere svinn.
Det kan vi gjøre gjennom å blant annet:

 • spise opp rester
 • ha ferdigskåret brød i fryseren og bare ta opp det vi trenger
 • fryse inn matvarer som nærmer seg “siste forbruksdag”, hvis vi ikke rekker å lage noe av det
 • spise mat etter “best før”-dato. Det er som oftest like godt lenge etterpå

Vårt matbudsjett ligger på ca 5 500,- per måned og mye på grunn av at vi handler:

 • i Sverige,
 • på tilbud
 • fra halvprishylla
 • etter sesong

Nå er det ikke lenger anbefalt å dra på harrytur under korona, og det gjør det litt dyrere enn ellers. Samtidig har du sikkert rom til å kutte ned på en del varer, eller velge rimeligere varianter. Som butikkens egne varer. Like god kvalitet, men mye lavere pris. Å spare 1 000,- i måneden eller mer på matbudsjettet burde ikke være så vanskelig.

Gratis barnehage

Det kan se ut som at de som har barn i barnehage ikke trenger å betale for opphold så lenge det er stengt grunnet korona. Oslo kommune opplyser om at det vil bli fratrekk på kommende fakturaer for dagene det er stengt. Barne- og familieministeren Ropstad har også sagt at foreldrene ikke skal betale for barnehage når den er stengt.
Hvis vi utgår fra det vil utgiftene for en familie med 1 barn i barnehage reduseres med ca 3 500,- per måned. Har man to barn i barnehage blir utgiften ca 5 000,- mindre hver måned.

Utgifter til bil og kollektivtransport

Hvis du er permittert trenger du kanskje ikke månedskort på kollektivtransport eller å kjøre like mye bil?
Har du akkurat kjøpt månedskort hos Vy kan du få tilbake pengene for dagene du ikke brukt. Her finner du mye god informasjon om reglene rundt refusjon hos Vy.

Kjører du mindre bil og dessuten fyller bensin eller diesel når det er som rimeligst kan du fort spare hundrelapper og kanskje tusenlapper i måneden.

Bomutgifter vil også bli redusert når du ikke lenger skal reise fra og til jobb hver dag. Alle monner drar, og hver gang du tar bilen stå har du spart noen kroner.

Andre ting du kan gjøre for å bruke mindre penger

 • Slett shopping-apper. Når man lever på lavere lønn er det ikke rom for å handle.
 • Hvis du først skal kjøpe noe sjekk om du kan kjøpe brukt.
 • Har du Trumf, Æ, Coop eller lignende bonuskort får du bonuspoeng når du handler på butikken. Sjekk saldoen og overfør pengene til bankkontoen din!
 • Treningssenterene holder stengt, og da er det på tide å si opp abbonnementet ditt. Nå kan vi like så godt trene hjemme i stua til YouTube eller musikk. Eller kom deg ut og få litt frisk luft.
 • Bibliotekene holder stengt, men har du et lånekort kan du låne lydbøker.
 • Ta opp en billig hobby som å tegne, bake, spille sjakk eller brettspill eller løs kryssord.
 • Bruk tiden på å få orden i skap og skuffer. Ta et rom av gangen og jobb deg gjennom huset eller leiligheten. Det gir mer orden og kanskje finner du noe du kan selge. En skikkelig bra bok som får deg til å komme i gang er “De beste tingene i livet er ikke ting”.

Så mye kan du spare!

Så hvor mye kan spare på disse tipsene? Nedenfor har jeg satt opp en oversikt som viser at det faktisk er mulig å få mer til overs. Selv om man er permittert!
Jeg utgår fra en inntekt på 500 000,- akkurat som i eksempelet tidligere i innlegget.
Personen får lavere skatteprosent og boliglånsrente. Har avdragsfrihet og gratis barnehage. Sparer inn 1 000,- på matbudsjettet og dropper utgifter som månedskort, restaurantbesøk og blader.

Inntektene reduseres med 9 600,- hver måned, og det er tøft. Men gjennom å ta disse grepene vil personen ha nesten 13 000,- mindre i utgifter hver måned. Det vil si at man går i pluss, selv om man er permittert!

Dette var mine beste økonomitips under permittering. Kanskje har du fler, del gjerne i kommentarfeltet!

Den nye normalen

Forhåpentligvis vil situasjonen rundt korona roe seg ned raskt, og vi kan gå tilbake til en mer normal hverdag. En hverdag der vi kan unne oss noe, og samtidig støtte bedrifter gjennom å spise ute, klippe oss, se en film eller teaterforestilling.
Når ting er tilbake til normalen bør vi støtte opp rundt de små bedriftene vi har over hele landet, gjennom å bruke tjenestene deres.
Det er fortsatt rom til å spare penger, men en god balanse mellom kos og sparing er det beste. Det gagner oss alle.

Les mer: Å velge å være positiv i Korona-tider

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *