Budsjett,  Økonomi,  Privatøkonomi,  Sparing

Mine beste økonomitips under permittering

Mine beste økonomitips under permittering

Permittering kan være tøft for økonomien. Når man er vant til 100 % lønn og så må ned til 80 % utbetaling er det en stor omstilling.
Men det er mulig å klare det uten større problemer!
I dette innlegget deler jeg mine beste økonomitips under permittering. Og hvordan du enkelt kan ta noen grep for å redusere utgiftene. Og faktisk få romslig økonomi enn tidligere. Selv når du mister 20 % av lønnen.

Under coronapandemien får permitterte 80 %. Til vanlig er det 62 % av lønnen som blir utbetalt. Det er enda mer krevende for økonomien, men det går det også.

Endre skattekortet – og betal mindre i skatt

Det første du bør gjøre er å forandre inntekten din hos skatteetaten. Når du får lavere inntekt skal du også betale mindre i skatt. Men det er ikke sikkert at dette fanges opp av Skatteetaten og NAV. I 2018 var det mange som ble trukket for mye i skatt, spesielt de som hadde ytelser fra NAV.
Så ved en permittering: gå inn på skatteetaten.no og endre skattekortet ditt!

For å få frem korrekte tall kan du gå inn på skatteetaten sin kalkulator og regne ut hvor mye skatt du skal betale når du har en ny inntekt.

Hvordan inntekten forandres under en permittering

For å vise hvordan inntekten forandres under en permittering, og hvordan man kan spare inn utgifter lager jeg et eksempel. Jeg utgår fra en person som har en årslønn på 500 000,-.

Jeg har brukt en kalkulator fra Smarte penger for å sjekke ca hvor mye skatt man betaler på en inntekt på 500 000,-. Her er det ikke tatt hensyn til andre inntekter, gjeld, foreldrefradrag eller annet som kan være relevant i din situasjon.

Kalkulatoren på Smarte penger viser at med en inntekt på 500 000,- betaler man 29,4% i skatt. Jeg utgår fra trekkprosent 10,5 måneder. Det betyr at man betaler skatt 10,5 måneder i året, og at juli (feriepenger) er trekkfritt, og det er halvt skattetrekk i desember.

Det gir en månedsinntekt på 29 400,-.
(500 000/12= 41666. 41666*0,706= 29 416,-.)

Lavere lønn gir lavere skatteprosent- hvis du gjør noe med det!

Hvis du går ned i lønn skal du også betale mindre i skatt. Men det skjer ikke automatisk. Faktisk må du selv gi beskjed til skatteetaten om hva du tjener. Det gjør du gjennom å endre skattekortet ditt.
Her skal jeg vise deg hvordan skatteprosenten forandrer seg.

Under en 100 % permittering vil årslønnen være 310 000,- hvis man får 62 % av vanlig lønn. Får du 62 % skal du betale en skatteprosent på 23,3 %, som vist i eksemplet under.

Det skal gi en månedslønn på 19 800,-.
(310 000/12= 25 883. 25833*0,767= 19 814,-.)
Det betyr at man har ca 9 600,- mindre å rutte med hver måned.
Men før du gir beskjed til skatteetaten om at du har lavere inntekt vil du bli trukket den samme prosentsatsen som tidligere. Pengene du betaler inn ekstra i skatt nå vil du få igjen neste år. Men når trenger du pengene? Nå eller neste vår?

Får du 80 % lønn vil årslønnen være 400 000,- kroner. Skatteprosenten skal være ca 26,9% og du burde få en månedslønn på ca 24 400,-.
(400 000/12 = 33 333. 33 333*0,731 = 24 366,-)

Endre skattekortet og få mer igjen hver måned!

Men skatteprosenten endrer seg ikke automatisk. Det må du ordne selv. Endrer man ikke på skattekortet vil man betale for mye i skatt. Noen synes det er greit å spare penger gjennom å bli trukket for mye i skatt. Men når man er permittert er det en sparing man ikke har råd til. Det er bedre å ha tilgang på de pengene nå, i stedet for å måtte vente helt til neste vår for å få de på konto.

Hvis du endrer skattetrekkprosenten på Skatteetaten vil du med et enkelt grep få mer penger hver måned. Får du 62 % av lønnen din vil du få ca 1 700,- mer i måneden! Og får du 80 % av lønnen vil du få ca 900,- mer å rutte med. Noe som trengs nå til å betale regninger og andre nødvendigheter.
Ok, så da er det på tide å se på andre ting du kan gjøre for å romsligere økonomi under permittering.

Få lavere boliglånsrente

Våren 2020 satte Norges Bank ned styringsrenten med 0,5%. Det betyr at bankene også setter ned rentene. Noen satte ned nærmere 0,5 % andre mindre. Det er ingen grunn til å betale for mye i boliglån, og det er en enkel ting å forhandle om renten.

Her er 3 enkle steg for å få lavere boliglånsrente:

Du kan spare en god del penger på å få lavere rente. Selv om 0,5% høres lite ut vil det bli en god del penger per år. Og jo mer du har i lån, desto mer har du å tjene på å få lavere rente.

Setter banken ned renten med 0,5% og du har 1 million per år gir det deg 5 000,- per år, som er 416,- per måned. Har du 2 millioner i lån vil det gi 832,- per måned. Og 3 millioner i lån gir deg 1 248,- mer i måneden til andre utgifter.

Spør om avdragsfrihet på boliglånet

Kanskje er det på tide å vurdere avdragsfrihet på boliglånet? Under Corona-krisen vil det være enklere enn vanlig for permitterte å få avdragsfrihet. Så hør med banken din. Dette er selvfølgelig bare lurt å gjøre hvis du bruker pengene til nødvendigheter. Som å betale regninger. Nett-shopping dropper du. Nå er ikke tiden for å legge seg til med dyre vaner. Avdragsfrihet innebærer at du ikke betaler ned noe på boliglånet, kun renter. Det betyr at du totalt sett betaler MER for lånet, men akkurat nå trenger du pengene til regninger. Og det er derfor bankene lettere går med på avdragsfrihet nå.

Et boliglån på 2 millioner

Renten i eksempelet er tatt fra våren 2020. Rentene er lavere nå, og tallene stemmer ikke helt. Men det er fortsatt en pekepinn på hvor mye du kan forvente å spare på å forhandle ned renten.

Vi antar at du har et lån på 2 milioner med 30 års nedbetalingstid, og at du får forhandlet deg til en rente på 2,5%. Prisen du betaler uten avdragsfrihet er 7 900,- per måned. Hvis du tidligere hadde en rente på ca 2,9% kostet lånet deg ca 8 300,- hver måned før rentenedsettelsen.

Mye penger å spare!

Velger du avdragsfrihet i et år blir nytt beløp å betale ca 4 100,-. Det gir deg ca 3 800,- mer i måneden. Og hele 4 200,- sammenlignet med en dyrere rente på 2,9%.

Penger å spare når det meste er stengt

Nå som det meste er stengt er det enklere å bruke mindre penger. Kaféturer eller kaffe på farta blir det mindre av. Kinotur blir til hjemmekveld, middag på restaurant blir å lage noe godt hjemme. Og det kan man spare mye penger på. Og spesielt mat er en ting mange kan spare en del på.

Spar penger på matbudsjettet

I stedet for å hamstre varer kan vi sjekke hva vi faktisk har i fryseren, og heller prøve å lage flest mulig måltider med det vi har fra før. Vi kaster faktisk så mye som ca 42 kg per person hvert år! Så et enkelt grep er å redusere svinn.
Det kan vi gjøre gjennom å blant annet:

  • spise opp rester
  • ha ferdigskåret brød i fryseren og bare ta opp det vi trenger
  • fryse inn matvarer som nærmer seg “siste forbruksdag”, hvis vi ikke rekker å lage noe av det
  • spise mat etter “best før”-dato. Det er som oftest like godt lenge etterpå

Vårt matbudsjett ligger på ca 5 500,- per måned og mye på grunn av at vi handler:

  • på tilbud
  • fra halvprishylla
  • etter sesong

Samtidig har du sikkert rom til å kutte ned på en del varer, eller velge rimeligere varianter. Som butikkens egne varer. Like god kvalitet, men mye lavere pris. Å spare 1 000,- i måneden eller mer på matbudsjettet burde ikke være så vanskelig.

Utgifter til bil og kollektivtransport

Hvis du er permittert trenger du kanskje ikke månedskort på kollektivtransport eller å kjøre like mye bil?
Har du akkurat kjøpt månedskort hos Vy kan du få tilbake pengene for dagene du ikke brukt. Her finner du mye god informasjon om reglene rundt refusjon hos Vy.

Kjører du mindre bil og dessuten fyller bensin eller diesel når det er som rimeligst kan du fort spare hundrelapper og kanskje tusenlapper i måneden.

Bomutgifter vil også bli redusert når du ikke lenger skal reise fra og til jobb hver dag. Alle monner drar, og hver gang du tar bilen stå har du spart noen kroner.

Andre ting du kan gjøre for å bruke mindre penger

  • Slett shopping-apper. Når man lever på lavere lønn er det ikke rom for å handle.
  • Hvis du først skal kjøpe noe sjekk om du kan kjøpe brukt.
  • Har du Trumf, Æ, Coop eller lignende bonuskort får du bonuspoeng når du handler på butikken. Sjekk saldoen og overfør pengene til bankkontoen din!
  • Treningssenterene holder stengt, og da er det på tide å si opp abbonnementet ditt. Nå kan vi like så godt trene hjemme i stua til YouTube eller musikk. Eller kom deg ut og få litt frisk luft.
  • Bibliotekene holder stengt, men har du et lånekort kan du låne lydbøker.
  • Ta opp en billig hobby som å tegne, bake, spille sjakk eller brettspill eller løs kryssord.
  • Bruk tiden på å få orden i skap og skuffer. Ta et rom av gangen og jobb deg gjennom huset eller leiligheten. Det gir mer orden og kanskje finner du noe du kan selge. En skikkelig bra bok som får deg til å komme i gang er “De beste tingene i livet er ikke ting”.

Så mye kan du spare!

Så hvor mye kan spare på disse tipsene? Nedenfor har jeg satt opp en oversikt som viser at det faktisk er mulig å få mer til overs. Selv om man er permittert!
Jeg utgår fra en inntekt på 500 000,- akkurat som i eksempelet tidligere i innlegget.
Personen får lavere skatteprosent og boliglånsrente. Har avdragsfrihet og gratis barnehage. Sparer inn 1 000,- på matbudsjettet og dropper utgifter som månedskort, restaurantbesøk og blader.
Dette er regnestykket for en som får utbetalt 62 % av lønnen.

Inntektene reduseres med 9 600,- hver måned, og det er tøft. Men gjennom å ta disse grepene vil personen ha nesten 9 500,- mindre i utgifter hver måned. Det vil si at man går nesten i null, selv om man er permittert!

Enda mer å spare med 80 % av lønnen!

Hvis du får utbetalt 80 % av lønnen vil du faktisk gå i pluss som permittert!
Det høres kanskje rart ut, men se på utregningen nedenfor.

Du sitter igjen med ca 5 000 mindre i lønn hver måned, men de får du spart inn andre steder. Det er akkurat de samme sparetipsene som hvis du får 62 % av lønnen, men faktisk får du over 8 600,- mer å rutte med hver måned. Du har til og med råd til å fortsette å nedbetale boliglånet hvis du velger å kutte ned på de andre tingene. Og som vi vet er nedbetaling av gjeld sparing, som er veldig lurt uansett om man jobber eller er permittert.

Dette var mine beste økonomitips under permittering. Kanskje har du fler, del gjerne i kommentarfeltet!

Den nye normalen

Forhåpentligvis vil situasjonen rundt korona roe seg ned raskt, og vi kan gå tilbake til en mer normal hverdag. En hverdag der vi kan unne oss noe, og samtidig støtte bedrifter gjennom å spise ute, klippe oss, se en film eller teaterforestilling.
Når ting er tilbake til normalen bør vi støtte opp rundt de små bedriftene vi har over hele landet, gjennom å bruke tjenestene deres.
Det er fortsatt rom til å spare penger, men en god balanse mellom kos og sparing er det beste. Det gagner oss alle.

Les mer: Å velge å være positiv i Korona-tider

Leave a Reply