Økonomi,  Sparing

Negative priser på strøm er juks!

Negative priser på strøm er juks!

Akkurat nå har vi de laveste strømprisene på 27 år. Men negative priser på strøm gjør ikke at vi får betalt for å bruke strøm. Som danskene. Når man ser på tilbudene fra strømleverandører kan det faktisk virke som vi kan tjene penger på å bruke strøm.

Hvis du sammenligner priser på feks elskling.no vil du få opp flere strømleverandører som tilbyr negative priser på strøm.

I utregningen ser det ut som månedskostnaden vil bli negativ. Altså at vi tjener på å bruke strøm.
Men det stemmer altså ikke.

Strømprisen blir 0 øre/kWh

Jeg har vært i kontakt med både Akraft og Fjordkraft som prismatcher andre leverandører, og ingen av de opererer med negative priser.
Det som skjer er at strømprisen blir 0 øre/kWh.
Noe som er veldig fint. Jeg sier ikke nei takk til gratis strøm. Men de negative prisene på strøm fører altså ikke til at vi tjener penger på å bruke strøm.

Her er svaret jeg fikk når jeg chattet med Akraft tidligere idag 1. april.

Raskt får jeg svar på at uansett om avtalen skal gi -39,5 øre eller 0 øre per kWh så betaler man 0,- for strømmen. Nettleien kommer selvfølgelig i tillegg. Det er ganske så misvisende at strømleverandørene har negative priser, og at elskling.no lager en oppstilling som viser en negativ pris. Ville du tolket det som at du tjener penger på å bruke strøm?

Ingen effekt med en negativ pris

Jeg spurte videre i chatten, fordi jeg ønsket svar på hva effekten av en negativ pris virkelig er:

Jeg fikk altså til svar at differansen nå er større siden strømprisene er lavere. Hadde strømprisen vært feks 1.- per kWh, ville man som kunde betalt 1kr-39,5 øre= 60,5 øre per kWh.
Jeg kan kjøpe den forklaringen når prisene er høye. Men sannheten er at en negativ pris ikke får noen som helst effekt når prisen er så lav som den er nå.

Kundebehandleren er enig i at det ikke gir oss billigere strøm når strømleverandøren har en avtale med negativ pris. Og det er fint å få det avklart.


Hvis du vil få råd om en enkel måte å få billig strøm på, uten å måtte bytte leverandør kan du hoppe videre til dette innlegget:
Slik gjør du for få billig strøm.
Der gir jeg deg tips på hvordan du enkelt får beste pris hver måned.
Kun gjennom å bruke noen få minutter hver måned.

Eller les enda fler innlegg under kategorien sparing.


Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay 

Leave a Reply