Økonomi,  Økonomisk frihet,  Uncategorised

Så lang tid tar det å bli økonomisk fri

Drømmen om økonomisk frihet

Har du en drøm om å bli økonomisk fri? Si opp jobben og gjøre akkurat det du vil?
Eller holder det kanskje med et tilskudd på konto hver måned som gjør at du kan leve litt mer på din måte? Kanskje reise mer, drive med en hobby, jobbe mindre?
For mange føles det uoppnåelig fordi man tror man må spare så utrolig mye penger.
Men må man virkelig ha kjempemye penger for å være økonomisk fri?

Kan du leve på mindre?

Etter min mening kan man leve i økonomisk frihet selv om sparekontoen ikke er så veldig stor.
Det som kreves er å åpne opp for å leve på mindre.
Hvis du har barn, boliglån og pendler til jobb går en stor del av lønnen til faste utgifter. Men det mange ikke tenker over er at utgifter forandres gjennom livet.
Når barna flytter hjemmefra er det slutt på å betale for barnehage, SFO, aktiviteter, klær og alt annet som koster mange tusener hver måned. Velger du å jobbe mindre eller ikke i det hele tatt er det andre kostnader som blir mindre eller forsvinner helt.. Som utgiftene til pendling, parkering og kanskje til klær du egentlig ikke bruker på fritida.

Finn ut hvor mye penger du trenger

Hvis du regner på det kommer du helt sikkert fram til at du klarer deg på mye mindre enn det du tjener i dag. Og da kan steget til økonomisk frihet være kort!

Eller kanskje har du ikke lyst å slutte i jobben din. Kollegaer, arbeidsoppgaver, kundekontakt, alt det kan være med på å gi oss mestring og glede. Kanskje frister det mer å ta kortere dager, én ekstra dag hjemme i uka, eller lenger ferier. Da holder det kanskje med noen tusenlapper ekstra på kontoen hver måned for å gi deg følelsen av frihet.

Så mye trenger du

I grafen nedenfor ser du hvor mye du trenger å spare sammen for å få utbetalt ulike beløp per måned. Dette er før skatt. Summen du ser til høyre er høy nok til å gi en “lønn” som aldri forsvinner. Hvis vi antar at du vil ha 20 000,- utbetalt hver måned helt til du dør en gang i framtiden, må du spare 6 000 000,-. Da vil avkastningen av 6 000 000,- være nok til å gi deg de 20 000,- du ønsker hver måned. Det betyr at du aldri spiser av selve grunnbeløpet ditt.

Holder det med 10 000,- i måneden i fremtidige inntekter er det mulig å få til det med 3 000 000,- i sparekapital. Jo mer penger du ønsker å bruke hver måned, desto mer penger må du spare.

Hvor lang tid tar det å spare til økonomisk frihet?

Så hvor lang tid tar det å spare til økonomisk frihet? Alt avhenger selvfølgelig på hvor høy sparerate du har og hvor høy lønn du har.
Her har jeg utgått fra en sparerate på 30%. Det er en god del høyere enn gjennomsnittet, men mulig for de fleste for en kortere periode i hvert fall.

Tabellen viser at hvis du har en gjennomsnittlig inntekt på 500 000,- og ønsker spare 6 000 000,- må du spare i 18 år. Det vil gi deg 20 000,- utbetalt i måneden. Dette er beregnet med en avkastning på 8% per år.

Har du en lavere sparerate tar det lenger tid, og med en høyere sparerate kutter du flere år på sparetiden.
Det er mulig å spare seg til økonomisk frihet hvis man samtidig investerer pengene fornuftig. Med det menes å spare i indeksfond. Noe som over tid vil kunne gi en gjennomsnittlig avkastning på 8%.

Andre måter å bli økonomisk fri på

Det høres kanskje fryktelig vanskelig ut å spare så store summer. Tenk da på at det finnes andre måter å bli økonomisk fri på.
I et tidligere innlegg har jeg skrevet om 4 veier til passiv inntekt. Blant annet det å leie ut et rom eller en hybel i boligen sin er en god måte å få inn ekstra penger på. Den store fordelen er at det er skattefritt. Noe som gjør at summen du trenger å spare for å bli økonomisk fri reduserer enormt.

For inspirasjon kan du se på min plan for økonomisk frihet. Der viser jeg hvilke veier jeg og samboeren min har valgt for å få passive inntekter.

Hvis du vil finne ut hvor mye du må spare har Din Side en millionærkalkulator her.

Relaterte innlegg:

Image by Ronny Overhate from Pixabay

Leave a Reply