Aksjer,  Økonomi

Kurtasje-guiden! Slik kjøper du aksjer billigst

Kurtasje-guiden! Slik kjøper du aksjer billigst

Dette innlegget kan spare deg for mange penger i unødvendig kurtasje, så følg med! Her får du en oversikt over hvor du får beste pris på kurtasje.

Vi begynner med en forklaring på hva kurtasje.
Kurtasje er rett og slett en avgift du som kunde betaler hver gang du kjøper eller selger en aksje. Det kommer vi ikke utenom. Men for å tjene MEST MULIG på aksjehandelen er det smartest å betale MINST MULIG i avgifter.

Det er ulike avgifter på alle plattformer du kan få kjøpt aksjer, og det er ikke helt enkelt å finne beste pris. Er du student får du en pris, handler du mye en annen. Nedenfor ser du en oversikt over hva de ulike tilbyderne belaster i kurtasje. Og vilkårene som gjelder for de ulike type programmene.

For å regne ut kurtasjen gjør man slik:

Du er kunde i for eksempel Danske bank og kjøper aksjer for 1 000,-. Kurtasjen er 0,15%, og uten en minstepris ville du betalt 1,5,-. Men siden det er en minstepris vil kurtasjen koste deg 89,-. Nedenfor har jeg gjort en utregning på hvor mye det vil koste i kurtasje for å kjøpe for:

  • 1 000,-
  • 10 000,-
  • 20 000,-
  • 50 000,-
  • 100 000,-
  • 250 000,-
  • 500 000,-

Det er nok innenfor det de fleste av oss handler aksjer for.
Jeg har sjekket hver enkelt kategori, og funnet ut hvem som er billigst og hvem som er dyrest. Det er mye penger å spare på å velge tilbyderen med beste pris på kurtasje.

Kun 2 banker har makspris

Kun Nordea og SBanken har en makspris. Det er den høyeste prisen du som kunde vil betale for å kjøpe og selge aksjer. Uansett hvor mye du kjøper for betaler du maks 99,- i kurtasje hos Nordea, og 250,- hos Sbanken. Men du skal opp i kjøp på over 500 000,- for at det skal lønne seg å handle aksjer hos Sbanken. Det viser jeg nedenfor i en sammenstilling.

Her finner du beste pris på kurtasje

Nordea og Nordnet Velkomstpris er i topp

Jeg har markert de laveste prisene med grønt og oransje.
Den grønne er Nordnet Velkomstpris. Velkomstprisen hos Nordnet får man den måneden man blir kunde, og måneden etterpå. Som oftest er det den beste prisen man får, men kun første og andre måneden. Etter det overføres man til “Normal”, og da blir det langt dyrere.

Derfor har jeg også markert lavest pris med oransje. Det er prisen du får uten vilkår. Hele veien viser det seg at Nordea er billigst. Det er selvfølgelig fordi de har en minstepris på 1,-. Ingen annen tilbyder kan slå den faste lave prisen.

Også DnB Private Banking er best i klassen ved 2 tilfeller. Vilkåret for å være DnB Private Banking kunde er å enten ha 2 millioner i plasserbar formue, eller minst 2 millioner i inntekt. For de aller fleste av oss er derfor ikke dette et alternativ. Og det gjør Nordea rimeligst for alle type transaksjoner.

Nordea vinner over tid

Konklusjonen er at skal du investerer over lenger tid enn 2 måneder vinner Nordea priskrigen på kurtasje. Og forskjellen kan utgjøre alt fra 98,- til over 500,-, per transaksjon! Ikke kast bort penger på dyr kurtasje. Velg rimligste løsning, og invester heller pengene du sparer!


Selv om Nordnet ikke er billigst på aksjehandel anbefaler jeg fortsatt å være kunde hos de. Hvorfor? Jo, fordi Nordea har en forferdelig dårlig plattform for aksjehandel. Her ser du hovedsiden hos Nordea:

Her er tilsvarende hos Nordnet.


Mer informativt, ikke sant?
I tillegg får du sanntidsoppdatering hos Nordnet. Helt gratis. Det får man ikke hos Nordea. Sanntidsoppdateringer betyr at aksjekursen oppdateres kontinuerlig. Hos Nordea har du en 15 minutters forsinkelse. Det har kanskje ikke så mye å si for de fleste, men jeg synes det er greit å følge med på kursen før jeg legger inn en ordre.

Fler fordeler hos Nordnet

I tillegg er det veldig oversiktlig hos Nordnet. Både over mest omsatte aksjer, vinnere og tapere. Og man kan lage sine egne lister over aksjer, eller fonder, man ønsker å holde et øye på.

Ønsker du å få beste pris på kurtasje, men fortsatt holde oversikt over aksjekursene er løsningen enkel. Følg med på kursene i Nordnet, og kjøp aksjene i Nordea.

Hvis du har lyst å åpne en konto hos Nordnet kan du klikke på denne sponsede linken. Da får jeg en liten kompensasjon fra Nordnet, noe som selvfølgelig ikke koster deg en eneste krone.

Relaterte innlegg:

Så lang tid tar det å bli økonomisk fri
Beste fond 2020
Aksjesparekonto – enkelt forklart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *