Bøker om økonomi,  Økonomi

“Den jævla arven” av Olav Brekke Mathisen

Den jævla arven

«Den jævla arven».

Tittelen fikk meg til å stoppe opp, ta opp boka og raskt bestemme meg for at denne må jeg bare lese! Boka ble et godt tidsfordriv på toget til arbeidsmøte og intervju i Oslo tidligere i vinter. Og på veien hjem igjen. De siste titalls sidene ble jeg ferdig med samme kveld. Selv om mange historiene er tragiske sitter jeg igjen med et positivt inntrykk. Det er virkelig en underholdende bok midt i all elendighet som kan oppstå når arven skal fordeles.

Arvefordeling skaper splid

Den jævla arven” tar for seg hvordan arvefordeling kan skape splid i familier og få oss til å dele opp filleting som buljongterninger! Noen saker ender opp i rettssystemet, til og med å grunn av drap. Men det er selvfølgelig ikke normalen.

Undersøkelse

På forfatterens initiativ ble det gjennomført en undersøkelse om hvordan arvekonflikten hadde påvirket mennesker.

 • Ca 25% har opplevd konflikt i forbindelse med arveoppgjør.
 • Så mange som 31 prosent har mistet kontakt med familiemedlemmer. 43% har skammet seg over familiemedlemmets oppførsel.
 • Men kun 0,8% har skammet seg over egen oppførsel. ?
 • På landsbasis har 4% skreket til sine nærmeste, og sørlendingene troner på førsteplass. Hele 13% lettet på trykket, mens kun 1% av vestlendingen hevet stemmen.

Arv på Twitter

Mange historiene i boka levde jeg meg veldig inn i. Og jeg har full forståelse at det noen ganger ikke går å bli enige. Disse Twitter-meldinger som er sitert i boka sier egentlig det meste:

«Julebord og arveoppgjør får frem det verste i oss»

og

«Har bestemt meg for å ikke være en sånn person som lager oppstyr pga sleipe slektninger i arveoppgjør. Men FAEN så vanskelig det er.

13 gode råd for å unngå konflikter

Heldigvis får vi 13 gode råd for å unngå konflikter i forbindelse med arv. De kommer fra Line Karlsen Ask som er advokat og fagansvarlig for arverett hos HELP-advokatene. Og hun om noen burde ha erfaring innenfor området. Tipsene er blant annet:

 • Å snakke sammen.
  Gjerne før noen dør. Hvis man allerede har snakket om hvem som skal arve hytta eller bilen blir det mye enklere midt i sorgen.
 • Skriv ned alt relevant.
  Som testamentet, avkorting i arv, gavebrev eller alt annet som hører til arv.
 • Vær raus med hverandre.
  Når noen dør opplever de etterlatte en stor sorg, og kan noen gang oppføre seg irrasjonelt.
 • Skriv testamente.
  Det er ofte konfliktdempende. Man kan bruke en mal, som man finner for eksempel her på vi.no.

Heldigvis ender det oftest godt

Kort oppsummert er “Den jævla arven” en leseverdig bok, og på slutten minner forfatteren oss på at normalen er at arveoppgjør som regel går helt fint for seg. Uten hverken høylytte kranglet, trusler eller fengselsopphold. Eller som advokat Helge Husaas sa i boka: hvis alle parter i et arveoppgjør var passe misfornøyd visste han at han hadde gjort en god jobb!

Les mer: Bøker om økonomi

Leave a Reply