
Kjøpe bolig? Følg med på boligprisene!
Følg med på boligprisen
Har du tenkt å kjøpe bolig? Da kommer et av de lureste tipsene her: Følg med på boligprisene! I dette innlegget skal jeg vise 3 ulike måter du kan gjøre akkurat det.
Og selv om du ikke har tenkt å kjøpe akkurat nå, er det veldig lurt å følge med på hvordan markedet oppfører seg.
1. Følg med på budrunder
En enkel måte å få en oversikt over hvor mye boliger går for i det området du ser på er å følge med på budrunder.
Når man er nybegynner i boligmarkedet kan det være lurt å følge med på budrunder for å et innblikk i hvordan det fungerer. Det er mye psykologi i budrunder. Noen øker med 5000,- eller 10 000,- hver gang, andre følger med på sidelinjen og legger inn et høyt bud mot slutten. Det finnes ingen fasit, men det kan være betryggende å ha fulgt med litt før man selv skal legge inn et bud.
Beste verktøyet for å lete etter boliger er selvfølgelig Finn.no. Der ligger omtrent alle boliger som er til salg.
Og bruk det for alt det er verdt!
For å følge med på budrunde laster man ned prospekter på de boligene man er interessert i. Det gjør man gjennom å klikke på “Bestill komplett salgsoppgave”. Slik kan det se ut:

Fyll ut all informasjon og huk av for at du ønsker å bli oppdatert på bud. Da vil du få sms hver gang nytt bud kommer inn.

Man trenger altså ikke å dra på visning for å bli oppdatert på hvilke bud som kommer inn på boligen. Etter hvert vil du se hvilke boliger som ligger lenger, hvilke som går over/under takst og så videre.
Hvis du synes det er forstyrrende med SMS-oppdateringer finnes det andre måter å finne ut hva boliger blitt solgt for.
Sjekk prishistorikk
De to enkleste måtene å finne prishistorikk for boliger på er å bruke Finn eller Dn Boligbasen. Det går også å finne ut hva boliger blitt solgt for. Det kan være et hjelpemiddel når man ser etter ny bolig. Da kan du for eksempel følge med på om boliger i området oppnår prisantydning. Hvis du merker at boliger går under prisantydning kan du antageligvis få en lignende bolig til en lavere pris.
2. Sjekk prishistorikk på Finn
For å sjekke historikken i et område på Finn gjør du slik:
- Gå inn på hvilken som helst annonse i området du ønsker å se på. Her er mitt hus, “Huset av Furu”. (Det ligger ikke lenger ute på Finn, og er bare tatt med som eksempel.)

- Klikk inn på prisstatistikk.

- Da vil du få opp et kart med alle boliger som er solgt de siste 12 måneder.

Du kan ( som oftest) klikke deg inn på alle boliger som ligger i kartet og der ser du prisantydning og all annen fakta rundt boligen.
Hva kan man bruke denne informasjonen til?
Jo, man kan se prisutviklingen det siste året. Men ikke alle boliger blir liggende på i historikken på Finn etter de blitt solgt. Hvis megleren har tatt vekk annonsen vil du ikke få sett på boligen. Unntaket er hvis du har lagret annonsen i “Favoritter”. Da vil du alltid kunne se annonsen.
Neste skritt er å klikke seg inn på “Hva er denne boligen solgt for tidligere?”

Når skjøtet er tinglyst på ny eier vil prisen bli oppdatert på Finn.
3. Sjekk prishistorikk på DN boligbasen
En annen måte å se prishistorikk på er å søke på DN Boligbasen. Her ligger informasjon lenger tilbake i tid enn på Finn. Det kan være et alternativ hvis man vil finne prisen på en spesifikk adresse. eller område over tid.
For eksempel fulgte jeg med på et spesifikt område hvor vi kunne tenkt oss å kjøpe. Med hjelp av Dn boligdata fant jeg ut at ikke en eneste eldre bolig oppnådde pris over 3 millioner. Unntaket var nyere boliger. Selv med prisantydninger en liten bit over 3 millioner, ble boligene aldri solgt for ønsket pris. Det førte til at vi i en budrunde på en bolig i det området satte et tak på 2 900 000,-. Mer mente vi ikke at akkurat den boligen var verdt. Boligen gikk for 2 930 000,-.
Gå inn på dn.no/boligpriser og søk på valgfri adresse.

Da får man opp alle solgte boliger flere år tilbake i tid. Her finner man hverken bilder eller areal, kun eier og pris.
Så husk: følg med på boligprisene! Det gjør det enklere å vurdere om et objekt er for riktig priset.
Hvis du er på boligjakt og ønsker fler tips finner du de her.
Les mer: Hvor mye kan man låne til bolig?

