Bøker om økonomi,  Økonomi

Alt du trenger å vite om økonomi kan du lære fra The richest man in Babylon!

The richest man in Babylon – en klassiker

Kun 104 sider, men en klassiker innen økonomisk litteratur. The Richest man in Babylon er skreven av George S. Clason og ble utgitt allerede 1926. “Betal deg selv først”, eller “Pay yourself first” ble myntet av forfatteren til denne boka. Hvilket innebærer at man alltid sparer en del av lønnen sin hver måned.
Det er en enkel og genial bok som består av ulike fortellinger om blant annet den rikeste mannen i Babylon, Arkad. Gjennom fortellingene får vi råd om hvordan man går fra å sløse bort alle pengene sine, til å oppnå økonomisk frihet. Her lister jeg de viktigste tingene du kan lære fra boka!

7 løsninger for en tom lommebok

Kongen av Babylon hadde et ønske om at alle innbyggere i byen fikk ta del av rikdommene. Derfor spurte han Arkad om å dele hemmeligheten om hvordan man blir rik. Gjennom Arkad blir vi fortalt 7 “løsninger for en tom lommebok”. Gjennom å bruke de 7 løsningene for en tom lommebok kan du få orden på økonomien din.

1. Spar 10% av lønnen

Den første regelen er at uansett inntekt, skal man spare 10% av det man tjener. Man skal betale seg selv først.
De fleste vil etter hvert oppdage at de ikke merker noe til at de sparer en del av inntekten. Når den summen vokser vil det gjøre noe med deg. Du vil bli mer opptatt av å spare.
En enkel måte å spare en av inntekten sin på er å sette opp en automatisk spareavtale i banken. Pengene vil da overføres til en annen konto hver måned, for eksempel en sparekonto.

2. Kontroller utgiftene dine

Clason skriver: “Ikke bland sammen de nødvendige utgiftene med dine ønsker”. Det er mye vi kan ønske oss, men faller vi for fristelsen å konsumere med en gang lønnen er på konto, vil vi aldri klare å spare noen penger.
Budsjett er da en løsning.
Her får du trinn for trinn på hvordan man lager og bruker et budsjett.
I boka får vi et lurt triks på hvordan man kan gjøre for å kontroll på utgiftene:

 • Skriv ned alle ting du har lyst å bruke penger på.
 • Av de tingene velger du det som er nødvendig og ting du ønsker deg. Men du får ikke lov å bruke mer enn totalt 90% av inntektene dine. (Her må man se på bolig, mat, transport, strøm, forsikring, barnehageutgifter, ja alle utgifter man faktisk må betale hver måned. )
 • Dra et strek over de resterende tingene du og vær fornøyd med de tingene eller opplevelsene du faktisk har råd til.

Det kan føles lite tilfredstillende i begynnelsen, å ikke få lov til å kjøpe absolutt alt man har skrevet ned på lista si. Men kanskje er de tingene glemt til neste måned. Og kanskje er de ikke så viktige i det lange løp.

3. La pengene dine vokse

Når man har lært seg disiplinen av å spare 10% av lønnen sin kommer neste steg: å la pengene vokse. Å bare spare penger i bank gir ingen effekt. Banksparing passer best til kortsiktig sparing, som for eksempel buffer. Men har man bufferen på plass er det på tide å få mer avkastning på pengene.
Clason skriver om passiv inntekt: “En inntekt som forsetter å komme uansett om du jobber eller reiser”.
Han skriver også om penger som jobber for eieren, og at hver krone gir opphav til nye kroner, som i sin tur gir deg ekstra kroner. Dette er rett og slett rentes rente effekt. Over tid vil kan det gi enorme konsekvenser for sparingen!

Sparebeløpet er området under den oransje streken. Og fra begynnelsen påvirkes ikke det så mye. Men etter hvert vil renta og rentes rente gi en formidabel vekst! Det vises gjennom den røde linjen hvor totalsummen etter en tid vokser enormt.

4. Beskytt pengene dine mot tap

Er det lurt å la seg friste av høyere avkastning når pengene dine kan gå tapt? Nei, i The Richest man in Babylon får vi lære at det er viktig å nøye studere investeringer før du gir fra deg pengene dine. Og å ikke la seg mislede av sitt eget ønske om å raskt bli rik.
I boken hevdes det at man bør:

 • Se på risikoen
 • invester kun hvor pengene er sikre og du kan få de tilbake
 • få en rettferdig avkastning
 • spørre om råd fra de som har erfaring


Mye av det er jeg enig i. Men ønsker man en helt risikofri avkastning finnes det ikke mange alternativer annet enn sparing i bank. Det vil aldri skape rikdom, så noen form for risiko må man ta. Hvis man ønsker avkastning.
Man kan investere i fond, noe som gir gjennomsnittlig avkastning på ca 8% over tid. Helst indeksfond, som er rimeligere enn aktive fond.

Så er det selvfølgelig opp til hver enkelt å avgjøre hva som er sikre investeringer. Crowdfunding for eksempel er noe kortsiktigere investering, ofte maks 3 år. Avkastningen man får er en rente på mellom 8-14%
Som det så mye annet bør man spre investeringene i Crowdfunding på flere lån. Det vil reduserer risikoen en god del. Men generelt sett er det høyere risiko i Crowdfunding enn feks indeksfond. Dette er ikke noe som passer alle, og det er viktig å undersøke nøye før man investerer.

5. Du bør eie din egen bolig

Boken anbefaler at hver enkelt eier sin egen bolig. Det rimer godt med hvordan det ser ut i Norge, hvor 77% eier boligen de bor i. Gjennom å eie sin egen bolig vil ofte utgiftene blir redusert. En del av inntekten går til å nedbetale boliglånet, og over tid har forhåpentligvis også boligprisen steget. Sammenlagt vil det gjøre boligen til en sparegris.

Dilemmaet for mange er at det faktisk er dyrere å leie enn å eie. Det gjør det vanskelig å spare nok penger til å dekke egenkapitalkravet. Noen ganger kan boliglån fra Husbanken være et alternativ, andre ganger “leie før eie”. Leie før eie finnes blant annet i Trondheim, Stavanger, Sarpsborg og Bergen. Her kan du lese om reglene for hvor mye man kan låne til bolig. og noen gode råd hvis du er på boligjakt.

6. Sikre en fremtidig inntekt

Clason beskriver viktigheten av å planlegge for fremtiden, helt frem til pensjon. Med hjelp av rentes rente effekt vil selv små summer vokse seg store over tid. I boka blir vi fortalt om en mann som hver uke i 8 år sparte 2 sølvmynter. Altså 104 mynter per år. Renten han fikk var ca 5,7% per år. Etter 8 år hadde mannen totalt 1 040 sølvmynter, men han hadde kun spart 832. Hele 208 mynter var renter.

Mannen fortsatte å spare i enda 12 år, og takket være rentes rente effekt hadde han totalt 4 000 sølvmynter til gode. Noe som vil være tilstrekkelig å leve på resten av livet. På 20 år klarte altså mannen å spare seg til økonomisk frihet. Med hjelp av rentes rente.
Når selv en liten regelmessig betaling gir så fantastisk avkastning har vi ikke råd til å ikke spare.

7. Øk mulighet din til å tjene penger

Hvis man har et ønske om å skape en stor formue må man også øke muligheten sin til å tjene mer penger. Boka hevder at jo mer visdom vi har jo mer penger tjener vi. Livet er ikke alltid så sort/hvitt, og ikke alle yrker gir lønn som fortjent. Men selvfølgelig vil lang erfaring eller investering i læring kunne gi høyere lønn.
Arkad forteller om hvordan mål vil gjøre det enklere å nå en stor formue. Er målet bare “å bli rik” vil det ikke føre noen vei. Men hvis man har et mål om å øke inntekten med for eksempel 2 000,- i måneden er det mer håndfast, og dermed mer oppnåelig.

Formue skapes gjennom å bygge stein på stein, først små summer og etterhvert større. Ønsket må være enkelt og definitivt. Har man får mange mål, for forvirrede, eller større enn hva man har mulighet til å oppnå vil man heller ikke være suksessfull. Kanskje passiv inntekt kan være en god måte å tjene penger på?

“The Five Laws of Gold”

Boka inneholder også “The Five Laws of Gold” som jeg ikke går mye nærmere inn på her enn at:

 1. Man bør spare minst 10% av lønnen hver måned.
 2. Guld jobber døgnet rundt for deg
 3. Ikke ta for stor risiko med pengene dine. Tapte penger tar lang tid å erstatte.
 4. Ikke invester i ting du ikke skjønner.
 5. En investering som lover unaturlig høy avkastning er for godt til å være sant. Hold deg unna!

Alt i alt er det en givende bok, med søte historier som lærer en mye. Den kan virke litt simpel, men faktum er at disse løsningene og “lovene” er alt man trenger for å få kontroll over økonomien sin og kanskje også oppnå økonomisk frihet.

Leave a Reply