Barn og økonomi,  Økonomi,  Reiser

Skru ned forventningene til sommeren 2020!

Skru ned forventningene til sommeren 2020

Sommeren 2020 blir annerledes for de fleste av oss. Mange har fått dårligere råd på grunn av permitteringer, andre har bestilt sydenturer som blitt kansellert og venter fortsatt på pengene sine. Og for noen blir det ikke feriepenger i år. Enten fordi man ikke var i jobb i fjor, eller fordi bedriften ikke har råd å betale ut feriepengene i juni.
Faktisk kan så mange som 25 % av de ansatte i Norge stå i fare for å ikke få feriepenger i år.

Sommeren i år blir annerledes

Dette blir en annerledes sommer. Men det trenger ikke å bety at den blir dårligere enn andre år.
Alt handler om forventinger. De siste tiårene har kravene og forventningene til ferien økt enormt. I 2016 skrev Tønsberg Blad om at det er tabu å ikke ha råd til å reise på Sydentur.

Og selv om nordmenn de siste årene har redusert feriebudsjettet sitt, til gjennomsnittlig ca 20 000,- i fjor, så hadde 46% planer om å dra til Syden i 2019. Det kan virke som det ikke bra nok å være på hjemmeferie. Men i år må kanskje alle det. Og det tror jeg vi har godt av. Det er på tide å ta tilbake den kravfrie sommerferien! Hvor vi ikke føler press på å dra i parker, reise på solferie, besøke familie, og fylle alle ukene med aktiviteter fra morgen til kveld. Vi må rett og slett skru ned forventningene til sommeren.

Hopp av forbrukskarusellen!

Alt trenger ikke å koste mye, og vi må ikke sammenligne oss med andre. Man kan hoppe av forbrukskarusellen!
Og ta et valg om å prioritere sparing i større grad, hvis økonomien krever det.  Har man forbruksgjeld er det bedre å få orden på det enn å bestille seg dyr ferietur.
Det er ok å velge ikke dra i parker, overnatte på hotell, shoppe og bruke masse penger. Samtidig er det ikke feil å unne seg ting og opplevelser, HVIS man har råd og lyst til det.

Ferien trenger ikke å være dyr for å være verdt noe. Mange gode minner kommer fra opplevelser som enten er gratis eller koster veldig lite.

Oppskriften på hvordan du skrur ned forventningene til sommeren

Her er en oppskrift på hvordan du kan skru ned forventingene til sommeren:

Ferien gjennom historien

Visste du at først i 1919 fikk vi lovfestet krav på en uke ferie? 17 år senere ble den utvidet med to dager. Og i 1947 kom ferieloven som ga alle rett på tre ukers ferie. Først 1965 ble ferien utvidet til fire uker. 26 år senere fikk alle én ekstra feriedag, Grodagen. Og i 2000 fikk alle arbeidsplasser med tariffavtaler den femte ferieuka. Sånn sett er vi mer privilegert enn tidligere generasjoner. Vi har mye mer ledig tid.

Blir det bedre av å sammenligne seg med andre?

Samtidig lever vi her og nå, og det går alltid å sammenligne seg med de som har bedre råd.. Naboen som har hytte, båt og bobil. Venneparet som drar på langferie til fjerne strøk hvert år, og fyller sosiale medier med fine bilder av solnedganger.
Men føler vi oss bedre av å sammenligne oss oppover? Hva med å være fornøyd med det man har, og sette pris på de små tingene?

Som tidligere alenemor vet jeg hvordan det er å snu på kronene. For alle er det ikke snakk om en sommerferie til titusenvis av kroner. Det kan være nok å få pengene å strekke til mat, bolig, og noen is. Da står ikke dyre aktiviteter øverst på prioriteringslista. Men er det de mest kostbare opplevelsene som teller mest?

Ferien fra barndommen jeg husker best

Burde ikke vi alle skru ned forventningene og tenke oss litt tilbake? Kanskje til egen barndom. Et av mine beste ferieminner er når jeg fikk overnatte på en kennel hvor kusina mi hadde sommerjobb.
En morgen våknet jeg av at 5-6 valper løp inn og hoppet opp på meg der jeg lå på luftmadrassen. For en liten dyreglad jente var det helt fantastisk å bli vekket på den måten. Det er over 30 år siden, men jeg blir fortsatt like glad hver gang jeg tenker på det.

Ferie på sparebluss

Det samme prøver jeg å få til med barna mine. Selv om vi har vært på mange Sydenturer, er det noe helt annet jeg helst tenker tilbake på. Og det var de somrene vi tok en overnatting i telt på vei til familien min.
Jeg pakket inn alt vi trengte for en ferietur 50 mil unna, og kjørte av gårde i en gammel Toyota Corolla. Halvveis stoppet vi, slo opp teltet, og koste oss med jordbær før det var leggetid.

Økonomien min var trang, så det var nødvendig å spare inn på unødvendige utgifter. Som en overnatting på hotell eller camping. Det er gratis å bruke allemannsretten, og vi koste seg skikkelig. Selv om telt-turen var for å spare penger.
Det går å lage gode minner uten at det koster skjorta. Og kanskje er det de minnene vi setter mest pris på om noen år.

Hovedbilde: Shahariar Lenin from Pixabay 
Photo by Artem Beliaikin on Unsplash
Photo by Scott Goodwill on Unsplash

Relaterte innlegg

Billig ferie kan bli den beste ferien! Med tips til aktiviteter rundt om i landet.
Lurer du på hvor mye feriepenger du får?
Tips til hjemmeferie med barn
Storbyferie med barn – på lavbudsjett! Vår reise til Budapest i 2019 kostet ca 5 400,-, med gratis reise og litt flaks.

Leave a Reply