Media,  Økonomi,  Sparing

“Slik bør du bruke feriepengene i år” – intervju med Silje Sandmæl

For noen uker siden ble jeg kontaktet av journalist Oda Tømte i NTB, som lurte på om jeg ville stille opp på et intervju. Det skulle opprinnelig være en sak om den historisk lave renten vi har. Men ble utvidet til og handle om hvordan man bør bruke feriepengene sine. En veldig hyggelig telefonsamtale og mailkontakt med Oda resulterte i artikler i flere lokalaviser, blant annet Fredrikstad blad, Sandefjords blad og i Bodø by (gratis versjon).

Det jeg trodde kom til å bli noen få linjer ble en kjempelang artikkel, hvor Silje Sandmæl også er med! Det er skikkelig moro!

Slik bør du bruke feriepengene i år

I artikkelen tipser jeg om å planlegge ut i fra realitetene. I år får jeg veldig lite utbetalt i feriepenger siden jeg hadde ulønnet permisjon i fjor. Og da må vi ta hensyn til det. Det betyr at vi ikke kan skeie ut voldsomt i sommer. Det blir ingen turer i parker, få overnattinger på hotell, og veldig lite shopping. Vi må heller finne billigere alternativ i år.

Det viktigste er å ikke ta seg vann over hodet, og bruke mer penger enn hva du har. Bruker du kredittkortet til å betale for årets sommerferie vil den garantert koste mer enn det smaker. Har du virkelig lyst å få regninger helt til neste år, bare for å kunne bruke mer under noen uker nå i sommer? Det er realiteten for mange nordmenn. Så mange som 180 000 betalte fortsatt for sommeren 2018 et år senere. Du har vel ingen planer om å gjøre det i år?
For å unngå det kan det være smart å gå gjennom privatøkonomi og utifra den lage et realistisk feriebudsjett. Og selvfølgelig holde seg til det!

Alt trenger ikke å koste masse penger. Det går helt fint å droppe å dra i parker, overnatte på hotell eller spise ute. Både barn og voksne har godt av å skru ned forventningene, og heller kose seg med enklere aktiviteter. For eksempel som å dra på stranda, bake, plukker bær, gå turer eller andre ting som koster veldig lite.

Hopp av forbrukskarusellen!

Hopp av forbrukskarusellen! råder Jenny Lund.
Hun mener at sommeren er en god anledning til å rydde opp i økonomien.
Har man forbruksgjeld, er det bedre å få orden på den enn å bestille seg en dyr ferietur, sier hun. – Det er OK å ikke dra i fornøyelsesparker, overnatte på hotell, shoppe og bruke masse penger.
Lund understreker at en sommerferie slett ikke trenger å være dyr for å være minnerik.
– Mange gode minner kommer fra opplevelser som enten er gratis eller koster veldig lite. Om man spør barna om hva de har gledet seg mest over, svarer de ofte aktiviteter som å fiske krabber, sove i telt, lage piknik eller annet som vi alle kan få til.

Det er lov å kose seg

Samtidig er det lov å kose seg! Har du råd til å bruke litt ekstra i sommer så for all del: ta deg en tur en fornøyelsespark, dra på restaurant, ta en overnatting på hotell og opplev alt Norge har å tilby! Bare husk at gode minner trenger ikke å koste dyrt.

For fler tips les gjerne artikkelen eller dette innlegget: Skru ned forventningene til sommeren 2020.

Leave a Reply