Aksjer,  Økonomi,  Passiv inntekt

En miniguide om utbytteaksjer

En miniguide om utbytteaksjer

Reklame//
Dette er et innlegg med sponset link til Nordnet. Hvis du ønsker å bli kunde hos Nordnet og benytter deg av linken vil jeg få noen kroner. Det bidrar til at jeg kan fortsette å lage godt innhold på Lev-mer. Det er selvfølgelig helt frivillig å bruke linken, og koster ikke deg noen ting.


Et av mine mål for 2020 er å ha en passiv inntekt på 1000,- per måned. For å få til det investerer jeg både i utbytteaksjer og Crowdfunding. Dette innlegget er en miniguide om utbytteaksjer. Og med hjelp av mine utbytteaksjer skal jeg forklare litt rundt utbytte.

Hva er en aksje?

Det første vi kan begynne med er spørsmålet: Hva er en aksje?
En aksje er en andel i et selskap. De aksjene jeg har kjøpt er registert på Oslo Børs. Jeg eier for eksempel 20 andeler i DnB. Når man eier aksjer i selskap har man rett å stemme på generalforsamlingen. Men det er ingen plikt, så har man ikke lyst er det bare å la være å møte opp.

Hva er utbytteaksjer?

Utbytteaksjer er akkurat som alle andre aksjer. Eneste forskjellen er at selskapet velger å dele ut utbytte til eierne. I tabellen jeg laget nedenfor ser vi at de fleste selskaper deler ut utbytte i mai. Noen deler ut flere ganger per år, men de fleste kun 1 gang i året.

Hvilke selskaper deler ut utbytte?

Som du sett i tabellen er det forholdsvis store og stabile selskaper som betaler ut utbytte. Noe som er ganske naturlig. Mindre selskaper har ofte ikke mulighet å la en del av overskuddet gå tilbake til eierne.

Hvor mye betaler selskapene ut?

I neste kolonne har jeg lagt inn forventet utbytte per aksje. Det er hvor mye utbytte selskapene betalte ut i 2019. De kan selvfølgelig velge å ikke betale ut noe i 2020, like mye som i fjor, eller enda mer. Tallene er hentet fra Nordnet.
Når jeg laget guiden i februar 2020 så det lyst ut. Men som vi alle vet tok det ikke lang tid før COVID-19 påvirket verden, og mange selskaper.
Derfor har jeg oppdatert tabellen med hva selskapene faktisk betalt i utbytte fram til juni 2020.

Flere selskaper valgte å droppe utbytte. Og i stedet for et forventet totalt utbytte på 3 142,- for 2020, blir det nok ikke mer enn rett over 1 000,-.
Vi kan altså ikke ta for gitt at selskapene vil betale utbytte, og heller ikke at det øker for hvert år som går.

Kurtasjen er viktig!

Når det kommer til aksjehandel er kurtasje viktig. Kurtasje er prisen du betaler for å kjøpe og selge aksjer. Og jo høyere kurtasje, dess mer må aksjene stige i verdi for at du skal tjene penger.
Jeg synes Nordnet har den beste oversikten over aksjeutvikling både i sanntid og historisk. Sanntid betyr at du ser hvordan børsen utvikler seg fra sekund til sekund. Det kan være en fordel hvis du vil følge med på kursen før du handler.
I tillegg synes jeg Nordnet er best på statistikk over fondsandeler.

Ulempen med Nordnet er at kurtasjen er dyr for alle unntatt studenter under 25 år, og den første måneden man er kunde.
Jeg har løst det gjennom å følge med på kursene på Nordnet og kjøpe aksjene i Nordea. Hos Nordea får du ikke sanntid på børsen. Brukervennligheten er også minimal, spesielt på Nordeas app.
Men kurtasjen er billig. Det koster 0,04% eller minst 1,- per handel. Tilsvarende pris for meg på Nordnet er 29,-.
Ofte kjøper jeg aksjer for ca 2 000,- og en kurtasje på 29,- tilsvarer da 1,45% av kjøpet.
For en oversikt over kurtasjepriser hos ulike tilbydere kan du se denne guiden jeg laget.

Utbytteoversikt


Tilbake til Nordnet og utbytteoversikt. Her ser du all informasjon som finnes om DnB.

Nederst på siden under selskapshendelser er oversikten over hvor mye selskapet har betalt i utbytte de siste årene. DnB har hatt økt utbytte siden 2016, og var i 2019 på 8,25,-. Det talte for at DnB ville betale utbytte også i 2020, og sannsynligvis litt mer enn i 2019. Men på grunn av COVID-19 valgte DnB å utsette utbytte. I et mer normalt børsår avhenger utbytte av resultatet til selskapet. Selskapet foreslår størrelsen på utbytte på bakgrunn av årets resultat, og det er generalforsamlingen som vedtar hva som blir utbyttet.

Direkteavkastning

Det kan være interessant å se på direkteavkastningen til utbytteselskaper. Den finner man hvis man klikker på “Om selskapet”. For DnB sin del var direkteavkastningen i 2019 på 5,04%. Det betyr at utbyttesummen 8,25,- er 5,04% av aksjekursen til DnB.

Eller enklere fortalt: hvis en aksje koster 100,- per andel og selskapet betaler 5,- i utbytte er direkteavkastningen 5%. Hvis et selskap ikke betaler ut utbytte vil det ikke stå noe under “direkteavkastning”.

Kanskje tenker du automatisk at det er bedre å kjøpe aksjer i selskaper med høy direkteavkastning. Det trenger ikke å være sant.
Hvis vi ser på tabellen fra februar 2020 igjen så betalte Scanship Holding (nå heter selskapet Vow) kun 0,34% i direkteutbytte. Faktisk lavest av alle utbytteaksjene mine.

Hvis man bare investerer etter høyest mulig direkteavkastning ville Scanship Holding vært et dårlig kjøp. Men faktisk har akkurat det selskapet vært min mest gunstige investering.
Siden jeg kjøpt den har aksjen steget 70,81% i verdi! (Kurs 28/12-19)

Elkem ga 10,83% i direkteavkastning i 2019, noe som var høyest av alle utbytteaksjene mine. Siden jeg begynte å investere i juni har verdien økt 10,14%. Det er i og for seg veldig bra, men slår ikke utviklingen til Scanship Holding.

Konklusjonen er altså at man ikke skal se seg helt blind på hvor høy direkteavkastning en aksje gir.

To måter å tjene penger på utbytteaksjer

Det er to måter å tjene penger på utbytteaksjer. Den ene er som med alle aksjer, at den stiger i verdi. Og den andre er at selskapet betaler deg utbytte. Det beste er selvfølgelig om begge delene skjer, da får du dobbel uttelling for å eie aksjen.
Faktisk har det aldri noensinne blitt utbetalt så mye utbytte på Oslo Børs som i 2019. I et nyhetsvarsel skriver Oslo Børs at:

“Utbytte utgjør en stor andel av avkastningen ved aksjesparing. Årets utbytteutbetalinger tilsvarer en direkteavkastning på 3,9 prosent..”

Og det er den store fordelen med utbytteaksjer, man har større sjanse for å gå med gevinst. Men det betyr ikke at en utbytteaksje er garantert å gå i pluss. Ting kan skje, markedet forandre seg, som vi har sett i 2020.


Hvis du ønsker å bli kunde hos Nordnet kan benytte deg av denne linken.

Lykke til!

Image by Steve Buissinne from Pixabay

2 Comments

 • Amerikanske udbytteaktier

  Tak for et godt indlæg!

  Jeg tænkte at jeg lige ville tilføje en kommentar angående udbytteaktier – i dette tilfælde fra USA.

  Det kan blandt andet anbefales udbytteinvestorerne at se på nærmere på de amerikanske Dividend Aristocrats samt dividend kings. Begge er efterhånden lange lister, der indeholder aktier med mange års udbyttebetaling.

  Vh.

  • Jenny

   Så hyggelig at du likte innlegget!
   Og takk for tips!
   Det kan være en stor fordel å investere i aksjer som har en lang historikk av utbyttebetaling til sine eiere. Mye av poenget når man velger å investere i utbytteaksjer er å få en jevn strøm av penger inn på konto, hvis da noen av selskapene dropper utbytte vil strategien på en måte fallere.
   Noen av selskapene jeg begynte å investere i i fjor har ikke betalt utbytte i 2020. En strek i regningen selvfølgelig.

Leave a Reply