Bolig,  Økonomi,  Uncategorised

Les dette før du kjøper hytte!

Før du kjøper hytte, er det noe du bør tenke på.

Er du som meg, som drømmer om hytte? Det er en ting å drømme og en annen å gjøre virkelighet av det. Før du kjøper hytte er det noen ting du bør tenke på først. Å eie hytte er som eie et hus, og det koster penger. Jo større den her, jo mer koster den som oftest. I dette innlegget får du gode tips på ting du bør tenke over, før du legger ut på budrunde.

Mitt ønske om hytte oppsto ganske så plutselig når vi var på en like spontan hyttetur i sommer. Vi fikk låne hytta til kusina til samboeren min på Haglebu, og selv med en del regn var det helt fantastisk!
Når jeg spurte om tips på Instagram fikk jeg en haug med knallgode svar. To av de ser du nedenfor.

Hvor mye har du råd å kjøpe for

Det første jeg begynte å tenke på når hyttedrømmen kom var “hvor mye kan vi bruke på å kjøpe en hytte?” I stedet for å drømme seg bort, er det like greit at du finner ut med en gang hvor mye du kan låne av banken. Hvis du ikke trenger å ta opp lån er det uansett greit å sette et makstak for hva du ønsker å bruke på en hytte. Når du vet hvor mye du kan bruke kan du begynne å se på hytter innenfor din prisklasse.

Hvor vil du ha hytte?

Hvor i hele verden, eller Norge vil du ha hytte? Før du kjøper hytte er det fort gjort å tenke at det ikke gjør så mye å sitte i bil eller kollektiv noen timer. Men jo kortere tid det tar å komme seg til hytta, desto mer tid kan du bruke der. Flere av de som svarte meg på Instagram mente at 3-4 timer er innafor. Helst mindre enn det. Så da er det bare å ta fram kartet og se hvor langt du kommer på den tiden. Du har sikkert en formening om hvorvidt du ønsker hytte på fjellet, ved sjøen, et vann eller midt i skogen. Tenk nøye gjennom hva du ønsker mest. Er det å slappe av, være i aktivitet, inviterer venner, være helt alene? Når du funnet ut det, vet du litt mer om hvilket type sted du bør se etter.

Husk de faste utgiftene!

Som jeg tidligere nevnte så er det å ha en hytte som å kjøpe et hus. Selv om det er mindre er det en del faste avgifter som må betales. Det er som oftest:

  • Lånekostnader
  • Strøm og nettleie
  • Forsikring
  • TV og/eller Internett
  • Kommunale avgifter eller festeavgift om du ikke eier tomta
  • Eiendomsskatt
  • Brøyting og vedlikehold av nærliggende veier

Det er også andre utgifter som tilkommer, som det er lett å glemme.

  • Bompenger og drivstoff
  • Utgifter til vedlikehold og oppussing

Akkurat som ved boligkjøp er det viktig å lese prospektet nøye og undersøke eiendommen enda nøyere. Oppussing kan bli dyrt. Og hvis du hverken er spesielt handy eller har lyst å bruke fritida på å snekre, bør du styre unna oppussingsobjekter. Kanskje en spreller ny hytte, eller en leilighet funker bedre for deg?

Lag et eget hytte-budsjett

Hvor mye har du råd og lyst å betale hvert år for å ha hytte? Bruk oversikten ovenfor og lag et eget hytte-budsjett. Lenger ned finner du en oversikt over hvor mye en hytte kan koste. Når du ser på ett nytt objekt kan du vurdere det mot budsjettet ditt. Blir det for dyrt er det kanskje ikke verdt å investere i akkurat den hytta.
I prospektet skal det stå hvor mye det koster i kommunale avgifter og eventuelt eiendomsskatt. Du kan også bruke oversikten til Huseierne for å sjekke kommunale avgifter og eiendomsskatt i alle kommuner i Norge.

Hytte uten vann og strøm kan bli dyrt

Hytter uten innlagt vann og strøm er billigere enn hytter med nyere standard. Noen synes det er koselig med enklere hytter, andre vil ha like mye bekvemmeligheter som hjemme. Det er to ting du bør tenke på før du vurderer å kjøpe hytte uten vann og strøm
1. Er det noe du kan leve med?
Det kan høres idyllisk ut, men hvis du går lei etter kort tid har du velge mellom å bruke penger på å oppgradere hytta. Eller selge og finne en ny. Begge delene er dyrt.
2. Selv om du har lyst å ha hytte uten vann, kan du bli pålagt av kommunen å koble på hytta til det kommunale vann- og avløpsnettet. Din side skrev om det juli 2020, og det kan du lese om her.

Kan du tenke deg å leie ut hytta?

Kanskje kan en litt for dyr hytte fortsatt være innenfor rekkevidden hvis du er villig til å leie den ut. Husk at utleie vil føre til mer slitasje, og du må være tilgjengelig både ved ankomst og avreise. Hvis du ikke ordner med nøkler og info på annen måte. Utleie av hytte er skattefritt opp til 10 000 kr. Alt over det betaler du skatt av 85 % av beløpet. Høres det vanskelig ut.

Her er et eksempel:
Du leier ut hytta for 30 000,-. De første 10 000,- er skattefrie, og de resterende 20 000,- skal du betale skatt på. Men det er bare 85 % av 20 000,- som skattelegges.
20 000,- *0,85 %= 17 000,-.
På de 17 000 ,- betaler du 22 % skatt.
Du kan lese mer om skattereglene på huseierne.

Lønner det seg å eie hytte?

Så til slutt, lønner det seg å eie hytte? Det kan egentlig bare du svare på. Alt kan ikke måles i kroner og øre. Og kanskje er roen du finner på hytta verdt alle utgiftene. Men det går å sammenligne hva det ville kostet å leie en hytte i stedet for å eie. Bruker du hytta veldig lite, kan det være mer lønnsomt å leie hytte de ganger du har lyst å komme deg av gårde. Din side har regnet på hva en hytte kan kostet og kommet frem til disse tallene:

Nettavisen gjorde en lignende kalkyle i 2019, hvor de tok hensyn til verdistigning. Totale utgiftene var en god del høyere, 116 000,- mot Din side som kalkulerte med 67 500,-. Men etter verdiøkning endte totalprisen på lave 26 000,- per år. Det er selvfølgelig ikke noen garanti for at hytteprisene stiger i all evighet. Og de nyter du ikke godt av før de en gang i framtiden velger å selge hytta. Fram til den dagen må du betale alle utgifter som kommer.

Relaterte innlegg

Er du på boligjakt? Gode råd på veien!
Har du fort store utgifter? Enkle tips for bedre økonomi!
Veien til økonomisk frihet

Image by Kerstin Riemer from Pixabay

Leave a Reply