Økonomi,  Sparing

Få pensumbøker gratis og andre tips på billige bøker

Spar penger på pensum

Det er dyrt å være student! Det koster å bo, spise, være sosial og ikke minst å kjøpe pensumbøker. Det er mange fag å ta i løpet av en utdannelse, og hvert fag krever ofte flere bøker. Her skal jeg fortelle hvordan du kan få pensumbøker gratis, og andre studenttips som kan hjelpe på økonomien din. Disse tipsene funker selvfølgelig også selv om du ikke er student, men vil spare penger på bøker.

Biblioteket har alt du trenger

For noen år siden studerte jeg økonomi, og som med andre fag kostet bøkene ofte mange hundre kroner stykk. Og det var ikke få bøker jeg trengte for å tilegne meg kunnskap. Det var ikke særlig lokkende å betale tusenlapper hvert semester for lesestoff, så jeg kom på at jeg kunne sjekke om de fantes på biblioteket. Til min overraskelse var det mulig å få lånt omtrent alle bøkene jeg trengte! Ikke på mitt lokale bibliotek, men siden jeg har nasjonalt lånekort kan jeg låne bøker fra ALLE biblioteker over hele landet.


Det er enkelt å få et nasjonalt lånekort. Alt du trenger å gjøre er å registere deg på nb.bib.no. Her kan du lese mer om hvordan du skaffer deg nasjonalt lånekort.

Slik gjør du for å få pensumbøker gratis

  1. Sjekk pensumlista
    Det første du bør gjøre når du skal få tak i pensumbøker er å sjekke pensumlista for fagene dine. Så tidlig som mulig. Ikke vent til rett før studiestart.
    Jeg begynte ofte å sjekke pensum-oversikten allerede i løpet av sommerferien. For å være sikker på hvilke bøker som fantes på biblioteket, og hva jeg eventuelt måtte bruke penger på selv.
  2. Søk etter bøkene på bibsøk
    Du trenger ikke fysisk å møte opp på biblioteket og spørre hvilke bøker de har på hyllene. Det er så mye enklere enn så. Gå inn på bibsok.no.

Der kan du taste inn boktittel, ISBN eller forfatternavn. Enklest er oftest å bruke ISBN, som er et individuelt nummer for hver enkelt bok. Men hvis boka er utgitt i år finnes den kanskje ikke på biblioteket. Mitt tips er da å se om det finnes en eldre utgave du kan bruke.

Forelesere mener ofte at du MÅ ha den siste utgaven av boka. Men min erfaring er at det ofte ikke har noe å si om du bruker en litt eldre bok. Unntaket er lovsamlinger. Der vil jeg anbefale deg å ha siste utgaven med oppdaterte lover.

Et eksempel på hvor mye du kan spare

Jeg studerte økonomi på Høyskolen i Innlandet, og et enkelt søk på pensum i år viser at for eksempel boka Økonomistyring 1 er obligatorisk lesning i faget “Virksomhetens økonomi”. Den koster nå 649,- på adlibris. Men finnes selvfølgelig på biblioteket!

Hvis jeg har lyst å låne den trykker jeg bare på den grønne knappen, og så vil jeg få den tilsendt til mitt lokale bibliotek. Uansett hvor den finnes i landet.
Med tanke på hvor mange eksemplarer bibliotekene har bør det ikke være et problem å få den i løpet av en uke. Og på den måten hadde jeg spart 649,- for den ene boka!

Utlåneregler på biblioteket

Som oftest kan du låne bøker fra biblioteket i 1 måned. Det er som oftest ikke nok til å pugge det du trenger til eksamen. Men hvis ingen står i kø kan du forlenge lånet enda en måned.
Totalt kan du ha boka i 3 måneder, hvis ingen andre har lyst på den. Det kan virke som veldig få har oppdaget at biblioteket har pensumbøker. Når jeg var student var det som oftest ingen andre som sto i kø etter meg.
Så når lånefristen var utløpt på bøkene tok jeg kontakt med biblioteket og ba de om å forlenge lånet. Det gjorde de uten problemer, og på den måten kunne jeg få pensumbøker gratis!

TIPS:
Pass på at du ikke låner bøker med kort lånefrist! Noen bøker har du bare lov å ha i 7 eller 14 dager. Det fremgår ikke alltid når du låner bøkene.

Hvis du oppdager at boka du lånt har kort frist:
Spør bibliotikarien om å finne samme bok med vanlig lånefrist. Det finnes helt sikkert et eller annet sted i landet.

Hvis du heller vil kjøpe billigere pensumbøker

Kanskje opplever du det som litt styr å låne bøker på biblioteket? Da er det fortsatt ikke behov for å kjøpe bøker til fullpris.

Nettsteder
Har du sjekket ut bookis.com? Der fant jeg boka fra eksempelet til 90,-! Og du finner garantert en hel del av de bøkene du trenger til akkurat dine fag. Du kan også bruke ibok.no, eller se om du finner bøkene på Finn. På Finn selges ofte bokpakker med fag for hele semesteret. Men sjekk nøye at det faktisk er de bøkene du trenger. De kan være ulike pensum på de forskjellige høyskoler.

Kjøpe sammen
Kanskje kan det være et alternativ å kjøpe bøker sammen med noen andre? Hør med de du bor sammen med eller noen i kollokviegruppa om de vil spleise.

Sjekk på campus
Sjekk på campus om det er noen som selger bøkene du trenger. Du kan også selv sette opp en lapp med ønske om å kjøpe. Fordelen når du kjøper fra noen i nærheten er at du kan se hvilken tilstand boka er i.
Husk å få med navn på boka og forfatter, og ISBN nummer. Noen bøker har samme navn, så det er viktig at du kjøper den du faktisk har bruk for!

Det er alltid unødvendig å bruke penger på ting du ikke trenger. Her finner du fler innlegg om sparing

Image by Pexels from Pixabay

Leave a Reply