Mål,  Økonomi,  Økonomisk frihet,  Reiser,  Sparing

Lev mer allerede i dag!

Tilbake til hverdagen

Vi nærmer oss september og mange av oss er tilbake i jobb igjen etter noen uker ferie. Hvordan føles det å komme tilbake til hverdagen igjen? Begynner du å se frem til neste ferie? Jul? Pensjon?
For bare noen dager siden la Din side ut en artikkel om helligdager fremover. Til jul “mister” vi en fridag, siden 2. juledag er på en lørdag i år. 2021 blir enda verre, faktisk så får vi bare totalt sju ekstra fridager, mens toppåret 2019 fikk vi 10.

Kjenner du at du blir litt motløs? Å miste tre hele fridager neste år, sammenlignet med i fjor? Hvorfor føles det sånn? Er det fordi du ønsker en annen hverdag, med mer fri?
De fleste av oss står opp, ordner med matpakke, går på jobb, drar innom butikken, fikser middag, kjører unger på trening eller rekker kanskje selv en treningsøkt. Noen runder med vaskemaskinen, og så er det kveld igjen.
Huff, jeg blir sliten bare av å tenke på det. Men det trenger ikke å være sånn!

Et alternativt liv – lev mer i dag!

Hva om du kan gjøre om litt på ting, mitt forslag er: lev mer allerede i dag. Og jeg skal fortelle deg hvordan jeg fant min egen vei, den harde måten.


Skal vi virkelig bruke omtrent all vår våkne tid på å stresse rundt? Fra vi står opp, litt for sent, haste avgårde på jobb, hvor vi tilbringer åtte timer, før vi stresser videre. Enten for å rekke matbutikken, barnehagen, eller SFO. Jeg har ikke lyst å leve sånn. Det kjente jeg på allerede i tenårene.

Fra depresjon til et friere liv

For å være ærlig så hadde jeg noen tøffe år med depresjon. Flink pike ble utslitt, og det førte til at jeg måtte gå en hel haug med runder med meg selv.
Livet ble satt på pause. Jeg orket ikke å gå på skolen, noen ganger ikke en gang å gå ut døra. I dag er jeg glad for at jeg hadde god tid på å tenke meg om. Og at denne prosessen kom så tidlig i livet mitt. Jeg skjønte at jeg var fri til å velge mer selv, hvis jeg hadde motet til å gjøre ting annerledes. Derfor tenkte jeg mye på hva som passet meg, og hva jeg ville ha mer av i livet mitt.

Allerede som 16-åring måtte jeg ta et valg. Enten presse meg selv inn i standard A-4 livet og begynne på videregående. Eller ta et friår. Jeg vokste opp i Sverige og heldigvis fantes det et alternativ for oss som var skoleleie eller trengte litt ekstra tid midt i utdannelsesløpet. I et år, mens vennene mine fortsatte studiene sine, tok jeg bare noen få skolefag to dager i uka. Resten av tiden jobbet jeg i en bruktbutikk. Der fikk jeg opp øynene for gjenbruk, noe som ga meg en livsstil hvor jeg klarte å bruke minst mulig penger. Og leve mer.

Veien ble til mens jeg gikk

“Friåret” ga meg et pusterom, og enda noe som var minst like viktige, nemlig mestringsfølelse. Det gjorde meg klar til å begynne på videregående, et år senere enn vennene mine.
Og når de tre årene var overstått valgte jeg å ta et år på folkehøyskole i Norge. Det ble sirkusutdannelse, som førte til en sommerjobb som klovn i Dyreparken! Etter det ble det noen år med reising. Blant annet har jeg tilbrakt et år i Canada, noen måneder med hotelljobb i England og en kort sving innom Tyskland som au-pair. Før jeg til slutt endte opp i Norge igjen.

Balanse i livet

Jeg har veldig sjeldent jobbet 100 %. Som tenåring kjente jeg på prestasjonsangst og å ikke strekke til. Det vil jeg ikke tilbake til, og for å unngå det har det vært viktig for meg å ha balanse i livet. Det får jeg gjennom å jobbe mindre, og leve mer.

De siste 20 årene har jeg vært opptatt med å oppdage nye ting, utforske verden, og møte nye mennesker. I bakhodet har jeg alltid hatt tanken: lev mer i dag!

Det er selvfølgelig ikke gratis å leve slik som jeg har gjort. Alle må vi spise og ha et sted å bo. Men utover det så er det veldig mye vi kan kutte ut. I veldig mange år brukte jeg veldig lite penger på unødvendigheter. Det var og er viktigere for meg å ha frihet å velge å leve livet på min måte, enn å ha råd å bruke penger på klær, ny telefon eller dyr reise.

Hva er viktig i ditt liv?

Jeg sier ikke at du skal velge akkurat som meg. Du er ekspert på ditt liv, og derfor vil jeg at du skal ta deg tid til å tenke over hva som er viktig i ditt liv.

Vil du jobbe mindre, jobbe mer eller bytte jobb? Flytte til noe større, eller til en mindre by? Vil du reise mer eller mindre, drive mer med hobbyen din, dyrke tomater eller spille klarinett?

Lag en liste over det du har lyst å bruke tiden din på. La det gjerne gå noen dager og så se på lista igjen. Føles det fortsatt riktig å ha med alle punkter på lista?
Velg ut noen få ting som er aller viktigst. Og fokuser på hvordan du kan mer av det i livet ditt.

Finn tid!

Kanskje tenker du at det er umulig å få plass til fler ting i livet akkurat nå. Det er hektisk nok som det er. Da er det på tide å tenke gjennom hva du egentlig bruker tiden din på i dag.
Er det noe du kan kutte ut?

Tiden du ser på tv kan kuttes ned, trenger du å følge med så mye i sosiale medier, eller på nyheter? Og har du lang pendlingsvei kan du kanskje vurdere hjemmekontor eller finne en jobb nærmere?

Alt dette spiser av tiden din. Det eneste som er likt for oss alle er at vi har 24 timer i døgnet til rådighet. Hva bruker du din tid på?

Lev mer allerede i dag!

Er det ting som gjør deg glad og gir deg energi?
Eller stjeler telefonen din tid?
Er du med venner du vokst fra? Ønsker du fler eller andre venner?
Gjør noe med det! Du skylder deg selv å gjøre det beste av hverdagen. Det er tross alt det livet stort sett består av. Og hverdagen kan bli ganske så deilig, hvis du finner din egen balanse.

Ikke vent til i morgen, helga, ferien eller når du blir pensjonist til å gjøre mer av det som gjør deg lykkelig. Lev mer allerede i dag!

Relaterte innlegg

Min plan for økonomisk frihet
Fra kollektiv til hus – på stramt budsjett
Mine passive inntekter i 2020. Jeg har nådd målet mitt!
Har du for store utgifter? Enkle tips til en bedre økonomi

Leave a Reply