Fondsparing,  Økonomi,  Privatøkonomi

Nordnet innfører ny avgift – dette gjør jeg med fondene mine

Ny prismodell hos Nordnet

Har du fått med deg at Nordnet innfører en ny prismodell på fond fra 1. september? I et innlegg på MoneyPenny-bloggen forklarer jeg og Beate Engelschiøn hva det innebærer.
Kort fortalt så vil de fleste indeksfondene bli dyrere, og mange aktive fond blir billigere. Grunnen til det er dette:
Når du kjøper et fond betaler du en årlig forvaltningsavgift til fondsforvalteren. En del av det, ca halvparten, kalles returprovisjon. Og den summen har distributøren av fonden fått tilbake. Det dekker ulike utgiver distributøren har, som markedsføring, kundeservice, skatterapportering og så videre.

Nordnet innfører en ny avgift

Fra 1. september vil du som kunde hos Nordnet få tilbake returprovisjonen. Men Nordnet innfører en ny avgift som de kaller plattformsavgift. Den er på 0,30 % for alle som har under 500 000 kr investert i sin aksjesparekonto. Det gjør at de fleste indeksfondene blir dyrere, og de aktive fontenen blir billigere.

Jeg vil la pengene stå i Nordnet

Det kan virke som en dårlig deal hvis du har en stor sum penger i passive fond hos Nordnet. Som meg for eksempel. Mesteparten av mine sparepenger står hos Nordnet, og de står i passive fond. Jeg har tenkt en god stund over hva jeg skal gjøre med fondene mine. Etter å ha regnet på det har jeg kommet fram til at jeg skal la mine penger stå i Nordnet. Utregninger, som i innlegget på MoneyPenny, viser at det vil ta mange år før jeg vil tjene på å flytte til en annen bank.

Øker prisen på indeksfond?

I mange tilfeller følger banker og andre tilbydere hverandre. Setter en ned prisen følger andre etter, og det samme skjer når priser øker. Vil andre fondstilbydere følge Nordnet og øke prisen på indeksfond?

I et blogginnlegg argumenterer Norgessjef i Nordnet, Anders Skar, for at indeksfond er for billige. Og at aktive fond er for dyre. Hvis dette er synspunktet til flere tilbydere vil det være naturlig at prisene på indeksfond øker. Da vil det ikke lønne seg å flytte penger fra Nordnet til en annen tilbyder, som så setter opp prisene for å følge markedet.

Min konklusjon er denne

Når ny plattformsavgift innføres vil jeg la pengene mine stå hos Nordnet. Jeg er fortsatt fornøyd med alle andre tjenester på Nordnet, og liker spesielt godt oversikten over fondsbeholdningen. Men jeg har stoppet min månedelig sparing. Det vil ikke bli noen fler innskudd til Nordnet. Til dels er det på grunn av en dyrere plattformsavgift, men også fordi jeg antar at jeg vil trenge pengene om noen få år.
Etter mange forandringer på planene for framtiden har nok jeg og samboeren landet på at vi skal bygge hus på en tomt vi eier.
Planen er at huset skal stå ferdig om 3-4 år. Og sannsynligvis må vi bruke ALT av sparepenger. Det er egentlig for kort tid å være i aksjemarkedet, så er grunn nok til å stoppe månedssparing.

Jeg sparer fortsatt i fond i Kron, som skal gå til ferier. Blant annet enn reise til Australia i 2025, noe jeg skrev om i “Mine mål for 2020“.

Hva du bør gjøre

Hva du bør gjøre med fondssparingen din kan jeg ikke svare på. Din situasjon er like unik som alle andre sin. For litt mer informasjon og effekten av at Nordnet innfører en ny avgift anbefaler jeg deg å lese innlegget jeg og Beate skrev på Money Penny-bloggen. Blant annet om de nye indeksfondene Nordnet lanserer.

Image by Steve Buissinne from Pixabay

Leave a Reply