Barn og økonomi,  Fondsparing,  Økonomi

Er BSU til konfirmanten en bra gave?

Er BSU til konfirmanten en bra gave?

Mange foreldre, og andre slektninger, lurer sikkert på om BSU til konfirmanten er en bra gave. Det skal jeg svare på i dette innlegget.

Hva er BSU?

Før vi begynner skal jeg forklare litt kort hva BSU er. BSU står for “boligsparing for ungdom”, og er tenkt å gjøre det enklere å få kjøpt sin første bolig. Det går å spare 25.000,- hvert år i BSU, og totalt 300 000,-.

En av de store fordelene med BSU er skattefradraget på 20 % av innskuddet. Det vil si at hvis du eller barnet ditt setter inn penger i BSU i år vil barnet få igjen 20 % neste år. HVIS han eller hun har en inntekt over inntektsgrensen og betaler skatt. Har barnet ingen inntekt den må skatte av, vil ikke barnet få skattefordelen.

Jeg har selv skrevet i et innlegg om BSU at det ikke er å anbefale at foreldre sparer til barnet sitt i BSU. På grunn av at barnet går glipp av skattefordelen. Det er jo først når barnet betale skatt som det også kan få igjen penger på skatten.

Fordeler med å gi BSU til konfirmanten

Uti fra dagens regler, hvor det kan spares 25 000,- per år, vil det ta 12 år å fylle en BSU-konto. Og det går dessuten ikke å spare i BSU etter man fylt 33 år. Det betyr at konfirmanten må begynne å spare senest når han eller hun er 21 år.
Det kanskje ikke realistisk for alle å spare så mye i 12 år. Mange studerer lenge og det er ikke så enkelt å sette av penger til både sparing og å leve livet. Da kan det være bedre å “bruke opp” skattefordelen det ene året, enn å ikke klare å fylle BSU-kontoen. I det tilfellet kan BSU til konfirmanten være en bra gave.

En annen fordel med å gi BSU til konfirmanten er at du vet hva pengene går til. Penger i hånda kan lett brukes opp på noe vi voksne ser på som unødvendig. Settes pengene i BSU er de låst til bolig. Da kan BSU til konfirmanten være en mye bedre gave enn penger i hånda.

Den displinerte konfirmanten

Men hva hvis du har en konfirmanten som er skikkelig motivert og disiplinert? Og som sannsynligvis klarer å fylle BSU-kontoen selv? Da mener jeg at det vil være unødvendig å spare i BSU allerede nå. Kanskje et annet alternativ er mer attraktivt?

Tenk fond!

Hvis du har tenkt å gi penger til konfirmanten kan du vurderer et annet alternativ. Som aksjefond.
Du kan spare i aksjefond i ditt eget navn eller i barnets navn.
Les mer: Sparing til barn: i barnets navn eller eget navn?

Hvis tanken med pengene er at de skal gå til bolig kan det være en fordel å spare ditt eget navn. Da bestemmer du hva pengene skal brukes til.

Tidshorisonten på sparingen til en konfirmant er mest sannsynlig fem år eller mer og da passer fond bra. Du kan forvente en gjennomsnittlig avkastning på cirka 6-7 % hvert år når du sparer i fond. Sammenligner vi det med beste rente i BSU er i følge Finansportalen 3,15 % (september 2020). Det vil si at pengene vil vokse en god del mer i fond enn på BSU-konto.

Du kan sette de i fond nå, og BSU senere.

Velger du å sette pengene i fond nå kan du velge å ta de ut senere. Og da sette de i BSU. På den måten vil du få høyere avkastning nå, og barnet vil fortsatt ha muligheten til å få skattefordelen for alle 12 år.
Det er en skikkelig vinn-vinn situasjon.

Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

Leave a Reply